Hello karantén-turiszt!

Szerző: Sallai Ervin
A karantén alatt nem utazhatunk, de az idegenvezetők világnapja alkalmából érdemes egy sétát tenni a szomszédoknál is...

Köszöntöm önöket karanténtúránkon. Tudom, hogy eredetileg ötcsillagos egyiptomi all-inclusive útra fizettek be, de higgyék el, egy lakótelepi séta is legalább ugyanannyi egzotikus élményt tartogat.

Ha a Fáraó Brothers gyros kuckójában fogyasztanak, még a Közel-Keleten kihagyhatatlan gyomorrontás hangulatát is átélhetik. Előre megyek, kövessék a sárga esernyőt.

Most bemegyünk a második emelet 12-be, ahol megcsodálhatjuk a világ legnagyobb magánkézben lévő élesztőgyűjteményét. Tarján Gézáné Sopsits Marika tavasszal kezdte felhalmozni a készleteit. Kezdetben sütött is belőlük pékárut gazdagon, de rövidesen az összes rokon és ismerős annyira tele volt száraz kenyérrel, hogy éjjelente harsogott a lakótelep a zsemlemorzsa-reszelés hangjától, és megjelentek a prézliszagra az agresszív egérhordák. Ekkor a közös képviselő eltiltotta Marikát a sütéstől.

Szemben vele lakik Kripner Ágoston, marketingasszisztens. Csodáljuk meg egyedülálló WC-papír-gyűjteményét. Jól látható, hogy a kezdeti pánikidőszak összetépett és kötegelt reklámújságjait később felváltották a gazdaságos rusztikus kidolgozású egyrétegű toalettpapírok, majd a két hullám közötti megnyugvás időszakában Kripner úr vásárolt még 4000 tekercs 3 rétegű kamillaillatú WC-papírt személyi kölcsönből. Kezdetben kevésnek bizonyult a kétszobás lakás a rengeteg pipereáru tárolására, de múlt héten Ágostonnál felszabadult némi tárolókapacitás, amikor eladta az összes nadrágját, hiszen az online prezentációknál elég derékig felöltözni.

Kis csendet kérnék, hogy ne ébresszük fel Rubelt, a ház orosz agárját. Korábban egész nap nyüszített, mert gazdái nem mozgatták eleget, most a 6 lépcsőház lakói felváltva sétálnak vele este nyolc után, ezért szegény pára nappal kimerülten alszik. Szemfüles megfigyelők észrevehetik, hogy Rubel egykor hosszú, vékony lábai mára tacskó méretűre koptak.

Örülök, hogy kérték fakultatív programunkat. Így most megtekinthetik a napi rituálét, ahogy a Mogyorósy család kő-papír-ollóval eldönti, hogy valamelyik gyerek vegyen részt az online tanításon, vagy inkább a szülők dolgozzanak. A gyenge sávszélesség és az egyetlen működőképes laptop, amin még muzeális Windows '95 fut, nem teszi lehetővé, hogy egyszerre legyenek a neten.

Kövessenek kérem, átmegyünk a függőfolyosón, ahol Vajai Ildikó triatlonversenyző tartja az edzéseit. A 12 méter hosszú gangon először kerékpározik faltól falig, majd fut, végül a metlachit felöntve tartja az úszóedzést. Brennauer Dezsőné a rácsos ajtó mögött méri az idejét. Irma néni úgyis hús-vér biztonsági kameraként figyeli a teljes házban a mozgást. Kedden és pénteken Ildikó hosszú távokat edz, ilyenkor a leválasztott 18b garzonja a frissítő állomás, ahol Zubora Máté palacsintát süt. Máté általában azokat a palacsintákat adja Ildikónak, amiket nem sikerült elkapnia a serpenyővel feldobás után. Élvezeti értékük és szénhidráttartalmuk szinte azonos a sértetlen példányokéval.

Ha kicsit kilépünk, még időben odaérünk az F lépcsőházba a kora esti előadásra. Pazaurekék ilyenkor szokták késsel kergetni egymást a nappaliban egészen a riasztott rendőrök érkezéséig. A szereposztás aszerint dől el, hogy a páros melyik tagja éri el az alkoholos befolyásoltság ama szintjét, amikor a másik már nagyon idegesítően veszi a levegőt. Ebben a hónapban Pazaurek Sándor vezet feleségével szemben. A karanténidőszak előtt ez a program éjfél után kezdődött, de hála a bezártságnak és a munkanélküliségnek, mostanában már késő délután lefújják őket a kiszálló rendőrök paprikaspray-vel.

Sétánk vége felé kérem, jöjjenek velem a kukatárolóból kialakított ajándékboltba, ahol kedvezményesen vásárolhatnak onlinejógaóra-kuponokat, kutyapórázt az esti sétáltatáshoz vagy a ház nyugdíjasai által horgolt maszkokat, melyek a vírus ellen nem védenek, de a vitrinben jól mutatnak az otthonmaradó Győrfi Pál porcelánszobra alatt.

Köszönöm, hogy velem tartottak. Amennyiben tetszett a sétánk, jelentkezzenek esti szuperprogramunkra. Közvetlenül a kijárási tilalom előtt tartjuk meg a hagyományos pusztakezes harcot. A ma esti küzdelem résztvevői: a 12 győzelemmel, 1 vereséggel és két döntetlennel szorítóba lépő Grádics Mihály villamosvezető, és a 4 mérkőzés óta veretlen Szűcs Adorján maszktagadó.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!