Összefüggés van a skizofrénia és a koronavírus-fertőzés között

Szerző: Medical Online
A skizofrénia lehet az egyik legveszélyesebb, a koronavírus-fertőzés lefolyását súlyosbító alapbetegség.

Korábban több tanulmány kimutatta, hogy a gondolkodást és érzékelést torzító mentális rendellenességek, például a depresszió vagy a skizofrénia megnöveli a SARS-CoV-2 fertőzés esélyét. Az viszont mostanáig nem volt egyértelmű, hogy a fertőzés vajon a halálozás kockázatát is növeli-e.

A tanulmány szerzői 260 járóbeteg-klinika és négy nagy New York-i kórház egészségügyi nyilvántartását elemezték a New York-i Egyetem elektronikus betegnyilvántartó rendszerének adatai alapján. A vizsgálat 26 540 betegre terjedt ki; közülük 7348-an fertőződtek meg a koronavírussal 2020 tavaszán.

Az ismert pszichiátriai rendellenességektől szenvedő pácienseket három kategóriába sorolták: a skizofrén spektrum, illetve a hangulati és szorongásos rendellenességek csoportjába. Az eredmények kiértékelésénél figyelembe vették a páciensek nemét, rasszát, életkorát, és a Covid19 olyan rizikófaktorait, mint a magas vérnyomás, a cukor-, szív- és tüdőbetegség, a krónikus veseelégtelenség, a dohányzás, illetve a rák.

A hétezernél is több vizsgált felnőtt háromnegyedének szerepelt a kórtörténetében a skizofrénia. Kedélybetegekből jóval kevesebb, 564 volt, szorongásos rendellenességtől szenvedőkből pedig még kevesebb: csupán 360. Összesen 864 beteg volt, akik a diagnózis felállítása utáni másfél hónapban meghaltak vagy kórházba kerültek.

Forrás: medicalonline.hu

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!