Könnyebbé válhat a diabéteszes gyermeket nevelő családok élete

Szerző: MTI
Könnyebbé válhat az 1-es típusú diabéteszes gyermeket nevelő családok élete, miután a kormány több olyan döntést is hozott, amely a gyermekek óvodai és iskolai életét, étkeztetését, sportolását és táboroztatását érinti.

Novák Katalin, a családokért felelős tárca nélküli miniszter a cukorbeteg gyermekeket nevelő családok érdekében tett újabb lépések között említette, hogy a köznevelési törvény módosításával előírják majd az intézményvezetők számára a diabéteszes gyermekek napközbeni ellátásának megszervezését. Ez azt jelenti, hogy a feladat felelőse egyebek mellett segíthet egy óvodában a vércukorszint-mérésben, az inzulin beadásában, és külön odafigyel majd a diabéteszes gyerekek étkezésére. Akik önként részt vállalnak ebben a feladatban, pluszjuttatást kapnak.

Az étkezésre vonatkozó szabályokat úgy alakítják majd, hogy a diabéteszes gyermekek igényeinek is megfeleljenek. A gyerekek akkor ehessenek, amikor enniük kell, pontosan tudható legyen a közétkeztetésben kapott étel szénhidrátmennyisége, továbbá az általuk bevitt étel tárolását, melegítését, illetve hűtését is biztosítani kell.

Megteremtik a lehetőségét annak, hogy a cukorbeteg gyerekek teljeskörűen bekapcsolódhassanak az iskolai sportolásba. Utalt arra, hogy jelenleg a diabéteszes gyerekek sokszor azért maradnak ki a sportolásból, mert az iskolákban nem mindig tudják, hogyan foglalkozzanak velük. Ezért a pedagógusok, a sportolásban részt vevő szakemberek számára szakirányú képzéseket indítanak, illetve folytatnak.

Továbbá biztosítani fogják a nyári Erzsébet-táborokban, hogy a diabéteszes gyerekek minden turnusban jelen lehessenek, és minden szükséges eszköz meglegyen ahhoz, hogy teljes biztonságban nyaralhassanak.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!