Új eljárást vezetnek be a gyermekáldozatok meghallgatásánál

A büntetőeljárási törvény új rendelkezése 2021. január 1-től lehetővé teszi, hogy az eljárásban igazságügyi pszichológus szakértő, vagy meghatározott szaktanácsadó kérdezze a gyereket. Ez lehetőséget ad arra, hogy olyan szakember hallgassa meg a gyereket, aki megfelelően képzett és érzékeny, így jóval kisebb az esélye a gyerek ismételt traumatizálódásának, már az eljárás kezdetén.

Ahhoz, hogy az új jogszabályi rendelkezésnek eleget lehessen tenni, szükség van ilyen meghallgatásokra alkalmas intézményekre. A 2016-ban megnyílt szombathelyi Barnahus után, 2021. február 1-től Budapesten is elérhető az a meghallgató és terápiás központ, melyet az izlandi módszer alapján hoztak létre.

A Barnahus-módszer lényege, hogy nem az áldozattá vált gyereknek kell különböző intézményekbe mennie, hanem egy helyen elérhető számára a segítő- és igazságszolgáltatás. A gyerek meghallgatását szakember végzi, miközben kép- és hangfelvétel is készül. Ennek célja az, hogy csak egyetlen alkalommal kelljen a traumáról beszélnie, és a meghallgatás során szerzett információ elegendő bizonyítékkal szolgáljon a vádemeléshez és a későbbi ítélethozatalhoz.

A gyermekvédelem és az igazságszolgáltatás különböző szereplői (pl.: rendőr, ügyész, ügyvéd) a meghallgatás során egy monitoring szobában ülnek, és úgy van lehetőségük kérdéseket feltenni a gyereknek, hogy azt a meghallgatást végző szakember tolmácsolja – a gyermek számára érthető módon.

A Barnahus-módszernek megfelelően a Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat által működtetett Központban is kialakításra került orvosi vizsgálatra alkalmas szoba, és sor kerülhet a gyerek szexuális erőszak áldozatait támogató pszichológus általi terápiájára is.

A Barnahus-módszer

A modell megteremtője Bragi Gudbrandsson. Az 1990-es években egyre nagyobb nemzetközi visszhangot keltettek a családon belüli szexuális visszaélések, amelyek elszenvedője sokszor a gyermek volt. Az izlandi szakember felmérte, hogy a bűncselekmények kapcsán indult eljárások keretében végzett meghallgatások csak tovább rontják a már egyébként is mély lelki sebeket szerzett gyermek állapotát. Mindezek hatására dolgozott ki egy olyan programot, amely az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének megfelelően – a gyermek érdekeit első helyre állítva – egy gyermekbarát igazságszolgáltatást kíván megteremteni.

A modell gyermekbarát jellegét a névválasztás is hangsúlyozni kívánja, hiszen a Barnahus izlandi nyelven gyerekházat jelent.

A Barnahus hazai létrehozói a fordítás nélküli névátvétel mellett döntöttek annak figyelemfelkeltő, elgondolkodásra késztető hangzása miatt. Mára a Barnahus egyre jobban a köztudatba beépülő mozaikszóvá válik, és a 2017. október 2-ai világkonferencia döntése nyomán minden újonnan nyíló Barnahus-háznak kötelezően a Barnahus nevet kell viselnie.

A legtöbb európai országban a családi házakban berendezett Barnahus-házakban egy orvosi szoba, egy meghallgató szoba, azzal összeköttetésben egy monitoring szoba, egy terápiás szoba, illetve a további kutatásokat elősegítő helyiség kerül kialakításra. Az egyes szobák speciális eszközökkel vannak felszerelve, és felkészült szakemberek végzik a vizsgálatokat. Az orvosi szoba fő eleme a kolposzkóp, amely közvetlen érintés nélkül képes kép- és videofelvételt készíteni a gyermek nemi testüregéről, amely felvétel teljes bizonyossággal tud szolgálni a tekintetben, hogy történt-e szexuális erőszak vagy sem. A módszert már magas szinten alkalmazó országokban e vizsgálatot speciálisan a Barnahus-metódusra képzett szakorvos végzi.

A pszichológusi/meghallgató szobát annak érdekében, hogy a gyermek otthonosan érezze magát, és minél könnyebben feloldódjon, világos, vidám, élénk színek és berendezés jellemzi.

A gyermek gyakran nonverbális módon fejezi ki magát, ezért a szobába számos, e kommunikációt támogató és felfejtő eszköz, játék került (például a nemi jellegeket is megjelenítő „abúzus babák”, az úgynevezett Világjáték terápiás és diagnosztikai eszköz, amely fontos szerepet tölt be a vizsgálat során). A szobában kizárólag a gyermek és a pszichológus tartózkodhat.

Gyermekmeghallgató szoba - Pelsőczy Csaba fotója / Kormány.hu

A pszichológusi szoba két beszerelt kamera segítségével összeköttetésben van a szomszédos monitoring szobával, ahol az igazságszolgáltatás szakemberei (a nyomozóhatóság tagjai, a fiatalkorúak ügyésze, a gyanúsított védője, a potenciálisan eljáró bíró, az igazságügyi szakértő) és a pszichológus asszisztense kaphat helyet. A gyermekkel foglalkozó szakember fülhallgató segítségével marad kapcsolatba a monitoring szobában lévőkkel, akik (elsősorban az ügyész) ezáltal az ügy előmenetelét célzó kérdéseket javasolhatnak a pszichológusnak.

A negyedik helyiség a terápiás szoba, amely elsősorban a súlyos traumát szenvedett gyermekeknek segít feldolgozni a történteket, de az ott elhangzó szavak, kifejezett reakciók (a helyiség bekamerázottsága esetén) szintén bizonyítékul szolgálhatnak a büntetőeljárásban. Mindegyik szobára a világosság, a letisztultság, a barátságos és biztonságot sugalló környezet jellemző.

A szombathelyi megvalósítás

Az anyaországban, Izlandon történt tapasztalatszerzés, a módszer feltérképezése, több éves alapos utánajárás, informálódás után (a reykjavíki mellett a zágrábi, a linköpingi, a stockolholmi és a haarlemi házakat is felkeresve és tanulmányozva) kezdhette meg működését 2016. november 14-én a szombathelyi Barnahus-ház, amely Magyarországon és Kelet-Közép-Európában elsőként, a világon ötvenegyedikként tűzte ki célul a Barnahus-innováció működtetését és terjesztését.

A Vas Megyei Gyermekvédelmi Központ, Általános Iskola és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat (TEGYESZ) épületében került berendezésre egy orvosi, egy pszichológusi, egy monitoring és egy terápiás szoba. Pályázatok, felajánlások segítségével sikerült kiépíteni az infrastruktúrát, és a kezdeti lépések óta is folyamatos a fejlesztés, a megújulás. 

Miben más a Barnahus-épület?

Rendszerint családi ház külsejű, kertvárosban, zöldövezetben van, belesimul a környezetébe. Ezeket a házakat szigorú sztenderdek alapján alakítják ki és rendezik be. A meghallgatószoba mérete a lehető legkisebb, két szék és egy asztal található benne. Amennyire lehet, ingerszegény a berendezése, hogy semmi ne vonja el a gyermek figyelmét. A gyerekek előtt nem titok, hogy felvétel készül a beszélgetésről, így a szobában a kamera is látható.

„A gyermeknőgyógyászati vizsgálat külön terület” - mondja dr. Lazáry Györgyné, a modell egyik hazai gyakorlati szakértője, klinikai szakpszichológus és igazságügyi pszichológus szakértő. Minél kisebb a gyermek, annál nehezebb elvégezni – ha először nem sikerül, mert kiabál, sír, akkor másodszorra altatásban végzik el a vizsgálatot. Gondoljon bele, milyen, ha egy nőnemű ember így találkozik először az egészségügynek ezzel a területével…”

Dr. Lazáry Györgyné, szombathelyi Barnahus, projektvezető pszichológus szakértő

A Barnahus előnye, hogy ott történik a gyermeknőgyógyászati vizsgálat is. Gyermekbarát környezetben, olyan speciális eszközzel, a kolposzkóppal, amely még csak hozzá sem ér a gyermek testéhez. A kolposzkóp felvételeket készít, amelyeket kinyomtatva bizonyítékként használhatnak. „Ez azért fontos, mert a gyerekek, még a 3-4 évesek nőgyógyászati vizsgálata is ma Magyarországon manuálisan történik, és hiába írja le az eredményét a nőgyógyász, a vádlottak védői sok esetben lesöprik az asztalról.”

Az áldozatvédelem szempontjából pedig érdemes lenne megfontolni, hogy a vádemeléseket követően kötelező jelleggel a bántalmazott gyermek legalább krízisintervenciós terápián vegyen részt.

Forrás: Hintalovon Alapítvány, Barnahus

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!