Otthoni praktikák az egészséges szépségért

Szerző: Ivan Anita
Sokan nem is gondolják, hogy bőrünk és hajunk egészségét már fiatalon érdemes megalapozni. Huszonévesként rájöttem, hogy itt az ideje több időt fordítanom az ápolásukra, ezért többféle szépségápolási módszert is kipróbáltam, és az életmódomon is igyekszem változtatni. Összegyűjtöttem, hogy nekem milyen praktikák hoztak valóban hosszú távú eredményt.

Nem titok, hogy sajnos nem áldott meg tökéletes bőrrel a sors, és nem túlzás azt állítani, hogy nagyjából mindent kipróbáltam, kezdve a drogériás termékektől a drága high-end márkákon át a bőrgyógyász által felírt gyógyszertári készítményekig. Egészen addig a pontig azonban nem tapasztaltam tartós pozitív eredményt, amíg nem kezdtem el távolabbról szemlélni ezt az egészet. Hiába kerestem a csodaterméket, ami majd egy szempillantás alatt elmulasztja az összes csúfságot a bőrömről, nem találtam meg. Mert nincs ilyen. Sok személyre szabott bőrápolási rutin van, ami sokat segít, de ez csak egy kis szelete a teljes képnek. A szép bőr ugyanis nem csak és kizárólag a fürdőszobapolcon sorakozó termékek lelkiismeretes használatának eredménye, hanem az egészséges életmódé is. Megosztom veletek, hogy nekem milyen változtatások hoztak valóban hosszú távú eredményt. Nem biztos, hogy ezek mindenkinek beválnak, hiszen ahogy a testünk, úgy a bőrünk is teljesen egyedi, de azt gondolom, vannak általános érvényű szabályok, amik nagy valószínűséggel közelebb visznek a vágyott tiszta, egészséges bőrképhez. Apró kis változtatásokkal és egy kis odafigyeléssel hatalmas fejlődést lehet elérni.

A ragyogó, szép bőr az egészség egyik leglátványosabb mutatója – nemcsak megjelenésünk miatt érdekes, de szervezetünk működéséről is árulkodik. Mindenkinek jár, hogy szó szerint jól érezze magát a bőrében, és ehhez a legfontosabb lépést nem pusztán a szépségápolási termékek között kell keresni, hanem akár a konyha irányába is érdemes megtenni.

Én olyan dolgokra kezdtem odafigyelni, amelyek nem igényelnek plusz idő- és energiabefektetést, és be lehet építeni a mindennapi rutinba. Például, hogy mindennap legalább másfél-két liter folyadékot igyak, hogy sosem fekszem le anélkül, hogy ne mostam volna le a sminket, hogy próbálok rendszeresen időben lefeküdni, és legalább hat-nyolc órát aludni. Amikor ez legalább két héten át összejön, akkor a tükör a barátom lesz, és kisimultan pisloghatok bele reggel.

Kerülöm a fűszeres, zsíros falatokat, a túlzott cukorbevitelt, a szénsavas üdítőket, és egy könnyedebb, egészségesebb, vitaminban gazdag menüt próbálok választani. Mindezek mellett a stressz is nyomot hagy a bőrön. Akármennyire is nehéz, próbálom csökkenteni a feszültséget az életemben, és a héten legalább egyszer tartani egy kis énidőt, amikor feltöltődhetek. A bőr egészséges szépségéért az életmóddal és a kiegyensúlyozott lelki élettel is sokat tehetünk. Emellett a sportolás, a mozgás, a friss levegőn való séta, a sok zöldség és gyümölcs fogyasztása, de akár a szobai párologtató használata is sokat segíthet a bőrnek. Akinek problémásabb a bőre, annak érdemes szakorvoshoz fordulnia, de egy ilyen, a fentihez hasonló bőrdiétának a mindennapokban is nagy szerepe lehet.

Az egyik legfontosabb tényező, amit a bőrömmel kapcsolatban észrevettem, hogy rendszeres hidratálásra van szüksége, ugyanakkor arra is, hogy időről időre alaposan megtisztítsam. Nagyon jót teszünk a bőrünkkel, ha rendszeresen használunk testápolót – főleg olyat, ami hyaluronsavat tartalmaz, ez a bőrben természetesen is megtalálható hidratáló elem, és verhetetlen, ha vízmegtartásról van szó –, hiszen a folyadékfogyasztás fontos, de külső segítség is kell a hidratált bőr eléréséért és megtartásáért.

A tus- és habfürdők tökéletesen alkalmasak a rendszeres használatra, de néha nem árt, ha leradírozzuk a bőrt. Mindennapi használatra szeretem a normál, tégelyes kozmetikumokat, de néha jól jönnek a bevált házi módszerek. Az egyik kedvencem a cukros testradír. A legegyszerűbb, hogy a tusfürdőhöz egy kevés cukrot keverek. Ha nagyon száraz a bőröm, akkor valamilyen növényi olajat, például olívaolajat keverek össze cukorral és mézzel, amelynek kenhető masszává kell összeállnia. Nedves bőrre érdemes felvinni, alaposan bemasszírozni, várni egy keveset, majd egyszerűen sima vízzel lemosni. Így megszabadulok az elhalt hámsejtektől, a bőröm sokkal szebb és puhább lesz. Ebben az a jó, hogy nem igényel plusz időt, hiszen zuhanyzás alatt el lehet végezni, és így könnyen beépíthető a mindennapi rutinba.

A hajápolásnál bevált módszerem a ricinusolaj használata, amely egyébként hashajtó hatásáról is ismert. Szinte minden patikában meg lehet vásárolni kisebb kiszerelésben. A patikában érdemes jelezni, hogy a hajadon szeretnéd használni, így nem lepődik meg a gyógyszerész, ha nagyobb mennyiséget kérsz. Hetente vagy kéthetente egy alkalommal szoktam alkalmazni mosatlan hajon – ez függ az évszaktól, hogy mennyire hullik a hajam, vagy mennyire érzem száraznak. Egy evőkanál olívaolajban elkeverek két teáskanál ricinusolajat, vagy ha nem akarok pepecselni, csak a ricinusolajat használom. Puszta kézzel felviszem a hajtövekre, majd egy fésűvel eloszlatom a szálak teljes hosszán, hiszen ezeknek is egészséges csillogást biztosít az olaj. Ha felvittük a pakolást, érdemes hajszárítóval pár perc alatt átmelegíteni a fejbőrt, majd felvenni egy zuhanysapkát, vagy törölközőbe betekerni, hogy ne csepegjen. Pár órát a hajon hagyom, attól függően, hogy mennyi időm van, de fokozza a hatást, ha a pakolással alszom. Ezt követően megmosom a hajam a szokásos módon, de érdemes figyelni, hogy a ricinusolaj nagyon sűrű, ezért önmagában használva nehezen mosható ki a hajból, így csak többszöri samponozással lehet maradéktalanul eltávolítani.

Csodák természetesen nem történnek, minden szabályt betartani nem könnyű feladat, de egy kis odafigyeléssel és némi tudatossággal sokat tehetünk nem csupán szépségünkért, hanem egészségünkért is, és ezzel a saját jó közérzetünkért is. Hiszen mindannyian megérdemeljük, hogy igazán jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!