Az éjszakai ágybavizelés kezelése gyermekkorban

Az éjszakai ágybavizelés éjjel, alvás közben bekövetkező akaratlan bevizelést jelent. Kórosnak akkor tekinthető, amikor lányoknál 5, fiúknál 6 éves kor felett is fennáll.

A normál vizeletürítés, illetve a vizeletürítés gátlásának kialakulása általában 5 éves életkorra befejeződik. Így ha az éjszakai bevizelés 5 éves koron túl is fennáll vagy jelentkezik, akkor kivizsgálást igényel.

Az éjszakai ágybavizelés a harmadik leggyakoribb gyermekbetegség, előfordulási gyakorisága a 7 éves korú gyermekek között 10%, a 12 évesek között 3%, és még a 16-20 évesek között is 1%. Egyes becslések szerint ma Magyarországon 70 000 - 90 000 gyermek szenved ebben a betegségben. Gyakrabban fordul elő fiúgyermekek és elsőszülöttek körében. Amennyiben valamelyik szülő szenvedett enuresisben, úgy 40% a valószínűsége, hogy a gyermeknél is kialakul a betegség, és ha mindkét szülő beteg volt gyerekkorában, úgy a betegségre való hajlam valószínűsége már 70%-ra emelkedik.

A leggyakoribb okok

– Pszichés eredet: a szülők gyakran gondolják, hogy az éjszakai ágybavizelés elsősorban pszichés eredetű probléma, a gyakorlatban azonban csak az esetek kisebb hányada (10%-a) vezethető vissza erre az okra. Ilyenkor a kiváltó ok a gyermek pszichéjét ért trauma lehet, például családban történt haláleset, válás, költözés, kistestvér születése és egyéb, a közvetlen környezetben fellépő probléma.

– Agy és a húgyhólyag közötti kapcsolat: előfordulhat, hogy az agy nem reagál megfelelő módon a húgyhólyag jelzésére, mert a két szerv közötti reflexkapcsolat még nem alakult ki.

– Endokrin ok – elégtelen hormontermelődés: az éjszakai ágybavizelést kiváltó egyik leggyakoribb ok a vizelet mennyiségét szabályozó rendszer zavara (ez kb. az esetek 70%-ának az oka). Kutatási eredmények szerint ebben az esetben a vizelet mennyiségének szabályozásáért felelős anyag (vazopresszin) a szükségesnél kisebb mennyiségben termelődik a beteg gyermek szervezetében, ez a hormon csökkenti az éjszakai vizelet képződést, és annak az alacsony szinten tartását.

– Fejletlen húgyhólyag: a húgyhólyag nem megfelelő kapacitású, ez az elváltozás lehet veleszületett, vagy szerzett betegség. A húgyhólyag kóros elváltozása szintén a kiváltó okok között szerepel. Veleszületetten, vagy szerzett betegség következtében kicsi lehet a húgyhólyag kapacitása, ezért a gyermek nem képes a normál mennyiségű vizelet tárolására.

– Húgyúti gyulladás: gyakori kiváltó ok, azonban ebben az esetben az ágybevizelés csak átmenetileg jelentkezik.

– Egyéb tényezők: székrekedés, paraziták okozta fertőzések, hüvelygyulladás.

– Rossz szokások: nagy mennyiségű délutáni és esti folyadék fogyasztás, így a késői lefekvés miatt alakul ki az ágybavizelés.

– Gyakran előfordul, hogy a betegséget a fent említett okok együttes előfordulása okozza.

Vizsgálatok

Legfontosabb a szülő és a gyermek részletes kikérdezése a folyadékfogyasztási szokásokról, és a vizeletürítés napi megoszlásáról. Sok információt nyerhetünk a vizeletmennyiség mérésével, és a vizeletsugár alaposabb megfigyelésével.

Fizikális vizsgálattal, vizelet-fajsúly és vizelet rutin vizsgálattal, valamint a vesefunkció felmérésére szolgáló vérvétellel már önmagában is jól szűrhető a betegség.
Hasi ultrahang, illetve más fájdalommentes urodynamias vizsgálatok is szükségesek lehetnek az enuresis okának tisztázása érdekében.

A betegség kezelése, gyógyítása

A gyermek kivizsgálásának eredményei alapján minden esetben személyre szabott kezelést kell kezdeni.
Az organikus vagy szervi eredetű enuresis kezelése elsősorban urológus és nefrológus tevékenységi körébe tartozik.

Nem gyógyszeres kezelési mód

Ennek lényege, hogy gyógyszerek, gyógyhatású készítmények nélkül, életmódbeli változásokkal, figyelmeztető rendszer segítségével, folyadéknapló vezetésével, sikernaptárral, illetve hólyagtréninggel segíti a betegség megszűntetését.

A kezelés alapja minden esetben az egyenletes napszaki elosztású folyadékbevitel. Lényeges, hogy rendszeresen menjen pisilni a gyerek, és ne halogassa a vizeletürítést.
Vizelet-visszatartás gyakorlása: a vizelési inger megjelenése és a vizelés megkezdése közötti időtartamot a gyermek naponta 2-3 perccel megpróbálja növelni, ez a húgyhólyag kapacitását növeli.

Az éjszakai ébresztés módszer általában nem vezet sikerhez, mivel a gyerekek többsége nehezen ébreszthető fel egészen, s így félálmukban megpisiltetve őket az idegződik be, hogy ilyenkor szabad ellazítani a hólyagzáró izmokat, s ezzel csak megerősítjük az éjszakai ágybavizelést. Másrészt minden gyermeknek szüksége van az egészséges fejlődéshez a nyugodt, zavartalan alvásra.

Léteznek ébresztő berendezések az ún. enuresis alarmok, csepp-csengők. Az ezekkel való kezelés lényege, hogy az alsóneműben elhelyezett érzékelő a pisilés kezdetén a folyadékot érzékelve hangot ad ki. Ez a hanginger indítja el azt a folyamatot, aminek a végeredménye az, hogy a gyermekek éjszaka is képesek lesznek a vizeletüket visszatartani vagy felébrednek arra, hogy megtelt a húgyhólyagjuk.

Gyógyszeres kezelés

Amennyiben gyakori kis mennyiségű vizelés (kis kapacitású húgyhólyag), vagy gyakori vizelési késztetés a tünet, a hólyagkapacitás az éjszakai időszakra gyógyszeresen antikolinerg szerekkel növelhető.
Ha az éjszakai vizelet mennyiség sok és alacsony koncentrációjú, szintetikus ADH alkalmazásával az éjszakai vizelet mennyisége csökkenthető, a koncentráltsága és a sűrűsége növelhető.

Előfordulhat, hogy a sikeres kezeléshez a különböző készítmények megfelelő kombinációja szükséges. A kezelést és a hosszú utánkövetést mindig gyermeknephrológus végzi.

Amennyiben semmilyen kóros elváltozás, vagy egyéb, orvosilag indokolható ok nincs a háttérben, akkor pszichológiai vizsgálattal tisztázandó a pszichés háttér és az okozati tényezők.

Nagyon fontos kiemelni: nem neveletlenség, dac, ellenszegülés vagy rosszaság, szándékos „kiszúrás” a bevizelés. Semmiképpen nem szigorúbb nevelési fellépéssel, tiltással, megalázással, nyomok eltakaríttatásával kezelendő a szituáció. Az enuresis leküzdésében sokat segíthet a szeretetteljes, biztonságot adó családi légkör, a pozitív hozzáállás és odafigyelés.

Bár a pszichés eltérések gyakran észlelhetők az enuretikusoknál, ez az eltérés már a következménye a betegségnek, nem pedig az okozója. Éppen ezért a pszichés eltérések megelőzése miatt fontos az időben elkezdett gyermekpszichiáter vezette kezelés (5 éves kor után).

Forrás: Bethesda Gyermekkórház – dr. Kollák Zita

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!