Az irritábilis bél szindróma kialakulásának mechanizmusa

Szerző: Medical Online
Belga kutatók feltárták az irritábilis bél szindróma kialakulásának biológiai mechanizmusát. A tanulmány megnyitja az utat a hatékony kezelés kifejlesztése előtt.

A Leuven-i Katolikus Egyetem kutatóinak sikerült azonosítani azt az eddig rejtélyes mechanizmust, ami miatt egyes emberek, bár nem allergiások bizonyos ételekre, az elfogyasztásuk után mégis hasi fájdalommal küzdenek. Az eredmény az irritábilis bél szindróma (IBS) és más ételintoleranciák hatékony gyógymódjának kifejlesztéséhez vezethet.

A vizsgálat első részében azt kellett tisztázni, milyen mechanizmus vet véget az ételtoleranciának. Mivel az IBS-ben szenvedők gyakran arról számolnak be, hogy tüneteik gasztrointesztinális fertőzés, pl. ételmérgezés után kezdődtek, a kutatók azzal a hipotézissel álltak elő, hogy a fertőzés egy bizonyos étel jelenlétében szenzitizálhatja az immunrendszert az adott ételre. Az egérkísérletben ezért egyidejűleg tojásfehérjével etették és gasztrointesztinális kórokozókkal fertőzték meg az állatokat, majd a fertőzés gyógyulása után az egerek újra ovalbumint kaptak. Ekkor már a korábban nem tojásfehérje-allergiás állatok belében is kialakultak az IBS tünetei. Azok az egerek, amik csak ovalbimunt kaptak, nem váltak allergiássá, míg az allergia azokban az állatokban is kialakult (antigénspecifikus IgE-termelés), amelyeket a tojásfehérje-etetéssel egyidejűleg bakteriális toxinnal kezeltek.

A hipotézis igazolása után a kutatók képesek voltak az immunválasz egyes lépéseinek tisztázására is, így kiderült, hogy az antigénspecifikus IgE-termelés csak abban a bélszakaszban alakul ki, amit a kórokozó megtámadott, azaz az ételallergia generalizált tünetei nem fejlődnek ki. A kutatók szerint mindez arra utal, hogy a táplálékfüggő immunbetegségeknek egy egész spektruma létezik. A spektrum egyik végén helyezkedik el az IBS, amikoris az ételallergénre adott immunválasz lokális, míg a skála másik végén van a generalizált masztocita-aktivációval, súlyos légzőszervi és kardiovaszkuláris tünetekkel járó ételallergia.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!