Tízezrek életét menthetnénk meg a tiszta levegővel

Európa városaiban még mindig komoly problémát okoz a légszennyezés.

Egy friss jelentés alapján évente 50 ezer európai életét menthetnénk meg, ha tartanánk a WHO által javasolt légtisztasági szintet. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a légszennyezés évente 7 millió embert öl meg világszerte, a városokban különösen súlyos a helyzet.

A WHO szakértői úgy véli, a finom szemcsék (PM2.5) esetében a koncentráció a levegőben nem haladhatja meg a 10 milligramm per köbméteres értéket. A nitrogén-oxidnál a határt 40 milligramm per köbméternél húzták meg.

Az új tanulmány alapján a fenti két szennyezőanyag Európában mintegy ezer városban okoz idő előtti haláleseteket. A számítások szerint a PM2.5 és a nitrogén-oxid biztonságos szintre történő korlátozásával több mint 51 ezer európait védhetnének meg évente, ha pedig a rekord alacsony koncentrációt is el tudnánk érni, éve 125 ezer ember menekülhetne meg. Mark Nieuwenhuijsen, a Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet munkatársa úgy véli, a friss eredmények is igazolják, hogy sok város még ma sem tesz eleget a légszennyezés elleni harcban.

A kutatók a légszennyezési és halálozási adatokat kombinálva a legszennyezettebb városok rangsorát is felállították. Az adatok alapján a nitrogén-oxidot tekintve Madrid az egyik legveszélyesebb hely, a PM2.5-koncentráció pedig a Pó-völgyben, Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban okoz magas halálozást. Összességében a vizsgált városi lakosság 7 százaléka volt kitéve az ajánlottnál magasabb nitrogén-oxid, és 84 százaléka az előírtnál magasabb PM2.5-szintnek.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!