Különleges bolygórendszerre bukkantak

A csillagászati szempontból közel, 385 fényévre fekvő rendszerben egy gázóriást és egy fehér törpét is találtak.

David V. Martin, a Columbusi Ohio Állami Egyetem munkatársa csapatával a NASA TESS űrtávcsövének adatait elemezte. Friss tanulmányukban azt írják, egy olyan rendszerre bukkantak, melyben egy K típusú csillag, egy Jupiter-nagyságú bolygó és egy fehér törpe kering.

A TESS mintegy 200 ezer közeli, fényes csillagot vizsgál az előttük elhaladó exobolygók nyomai után kutatva. Eddig nagyjából 2450 jelöltet észlelt, ezek közül 91 égitest létezését sikerült igazolni. Martinék most a 385 fényévre fekvő, TOI-1259A jelű csillagnál mutatták ki egy exobolygó jelét, az objektum létezését földi távcsövek segítségével tudták bizonyítani.

A rendszer gazdacsillaga 0,71 napátmérőjű és 0,75 naptömegű, az objektum megközelítőleg 4500 Celsius-fokos, a most felfedezett bolygója, a TOI-1259Ab nagyjából akkora, mint a Jupiter, tömege viszont 56 százalékkal kisebb a Naprendszer gázóriásáénál. Az égitest igen közel fekszik csillagához, 3,48 nap alatt kerüli meg, emiatt felszíne meglehetősen forró.

A rendszer igazi különlegessége a TOI-1259B jelű fehér törpe. A 0,013 napátmérőjű és 0,56 naptömegű objektumon közel 6000 Celsius-fokos. A fehér törpe tulajdonságai alapján a csapat következtetni tudott a rendszer korára, becslésük alapján a TOI-1259 4,08 milliárd éves lehet. A szakértők úgy gondolják, hogy a TOI-1259B komoly hatást gyakorolhatott az exobolygóra kialakulása és fejlődése során.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!