Új gyógyszerforma segíthet a csontritkulás kezelésében

Szerző: Pharma Online
A Purdue Egyetem (West Lafayette, Indiana állam) gyógyszerészeti tanszékének kutatócsoportja sikeresen állította elő a humán kalcitonin stabilizált formáját.

Az oszteoporózisban szenvedő betegek jelenlegi kezelésében lazacból kivont kalcitonint használnak, mivel a humán kalcitonin vizes oldatban fibrillumokat képez, így terápiás potenciálja jelentősen csökken. A lazacból származó változat erre kevéssé hajlamos, viszont mellékhatásokat okozhat.

A Purdue kutatói aminosav-reziduumok foszforilálásával a peptidhormon prodrug formáját készítették el, ami sokkal hatásosabbá és biztonságosabbá teheti az oszteoporózis kezelését.

Az új gyógyszerformulázási eljárás jelentősége azonban túlmutat az oszteoporózis terápiáján, mivel számos ígéretes peptid alapú gyógyszer hajlamos a fibrillumképzésre, ez az új technológia pedig lehetőséget ad arra, hogy az ilyen típusú hatóanyagok reverzibilis módon stabilizálhatók legyenek.

Forrás: pharmaonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!