Megfejtették a galápagosi élővilág gazdagságának titkát

A kutatók egy ideje tudják, hogy a víz helyi mozgásai kulcsfontosságúak a Galápagos-szigetek számára, az áramlásokat irányító faktorokat viszont eddig nem ismerték.

Egy friss tanulmány magyarázatot adhat arra, hogy miként fejlődhetett ki ilyen páratlan ökoszisztéma a vulkanikus, sziklás, kevéssé csapadékos, vegetációját tekintve gyér Galápagos-szigeteken. A világörökségi helyszínnek számító szigetcsoporton változatos fajok fejlődtek ki, melyek megfigyelése az evolúciós elmélet kidolgozásában is segítette Charles Darwint.

A szakértők évtizedek óta tudják, hogy az ökoszisztémának kedvez a helyi hideg, tápanyagban gazdag, mélyből feláramló víz, melyben hemzseg a tápláléklánc alsó szintjét képező fitoplankton. A Southamptoni Egyetem, az ecuadori San Francisco de Quito-i Egyetem és az Egyesült Királyság Országos Oceanográfiai Központjának csapata most azokat a tényezőket elemezte, amelyek szabályozzák ezt a feláramlást, és amelyek adott esetben a klímaváltozásra is érzékenyek lehetnek.

A kutatók számítógépes modellek segítségével mérték fel a térség áramlatait. Az eredmények alapján a feláramlásokat a helyi északi szelek kontrollálják, ezek a szigetektől nyugatra erőteljes turbulenciát idéznek elő az óceán felső rétegében. Ennek hatására a mélyben lévő víz feláramlik, ami megalapozza Galápagos különleges ökoszisztémáját.

Alex Forryan, a csapat tagja szerint a feláramlás hátterében a légkör és az óceán helyi interakciója áll. A szakértő úgy véli, ezen folyamat átalakulását is figyelemmel kell követni, amikor a helyi élővilág változásait vizsgálják. Az éghajlati átalakulás ugyanis nagyban befolyásolhatja ezt a különleges interakciót.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!