Bőrbetegségtől szenvednek a delfinek a klímaváltozás miatt

Az éghajlati átalakulás közvetlen módon is veszélyezteti a tengeri állatokat.

A Sausalitói Tengeri Emlős Központ vezette nemzetközi csapat azonosította a delfineket sújtó új bőrbetegség okát. A rendellenesség az éghajlatváltozás miatt alakulhat ki. Ez az első alkalom a bőrbetegség 2005-ös felbukkanása óta, amikor sikerült feltárni az egyik kiváltó okot.

A klímaváltozás miatt a világ tengereiben fokozatosan csökken a sótartalom, ami a part menti delfineknél képes súlyos, akár a bőrfelszín 70 százalékát is érintő elváltozásokat okozni. A friss tanulmány az első, amely esetdefiníciót ad az édesvízi bőrbetegségre a palackorrú delfineknél.

A csapat olyan járványokat vizsgált, melyek az utóbbi években zajlottak Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida, Texas és Ausztrália vizeiben. Az érintett part közeli területeknél a sótartalom drasztikus és hirtelen csökkenése volt a közös tényező. Ennek hátterében a szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok állnak, melyek képesek nagy mennyiségű csapadékot juttatni a partok közelébe. A korábbi vizsgálatok alapján a klímaváltozás miatt a hasonló események egyre gyakoribbá válnak.

Fotó: Mississippi State University

Pádraig J. Duignan, a csapat vezetője szerint a delfineket a Katrina hurrikán óta pusztítja a betegség, most pedig végre sikerült megtalálni a probléma okát. A szakértő hozzátette, a példátlan hurrikánszezon alapján gyanítható, hogy még több állat fog megbetegedni a közeljövőben. Egyelőre nem tudni, hogy a rendellenesség hosszú távon miként hat az állatokra, a kutatók ugyanakkor bíznak benne, hogy friss eredményeik hozzájárulhatnak a probléma alaposabb megértéséhez.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!