Ön is kávéfüggő?

A reggeli, első kávé nélkül sokan félembernek érzik magukat, szólni sem szabad hozzájuk. Tényleg nem érezzük jól magunkat, ha nem jutunk hozzá a megszokott koffeinadagunkhoz?

A kávézás szokása több embert érint, mint a dohányzás vagy az alkoholfogyasztás, a népesség 80-90 százaléka él ezzel a természetes eredetű, jó ízű serkentőszerrel. Így nagyon nem mindegy, hogy függőségnek vagy egyszerűen csak gasztronómiai ízlésnek kell-e tekintenünk, ha napjainkat el sem tudjuk kezdeni kávé nélkül. Több kutatás is folyt ebben a témában, és a szakértők tapasztalatai szerint a kávé legfontosabb hatóanyaga, a koffein valóban egyfajta függőséget alakít ki, és ha nem jutunk hozzá, a hiánya elvonási tüneteket is produkál.

Ugyanakkor fogyasztása nem az ördögtől való, pozitív élettani hatásai is vannak. A koffein hat a központi idegrendszerre, az agyra, serkenti a szívműködést, a légzést, az anyagcserét és a vizelet kiválasztását, élénkítő hatású, tágítja az ereket, kismértékben emeli a vérnyomást és a testhőmérsékletet is. A rendszeresen mozgók szerint az edzés előtt fogyasztott koffeintartalmú ital növeli a teljesítményt, könnyíti az erőkifejtést. Természetesen vannak olyan betegségek, állapotok, amelyben ellenjavallt a koffein (például magas vérnyomás vagy vesebetegség), de ha nem visszük túlzásba, általában napi két kávé – vagy ennek megfelelő koffeintartalmú más serkentő – fogyasztása nem tekinthető egészségtelennek.

Koffeinfüggő lehet az is, aki nem kávézik!

Bonyolítja a dolgot, hogy nem csak a kávéról van szó: más reggeli italok, üdítők és édességek is tartalmaznak jelentős mennyiségű koffeint. Így a zöld és a fekete tea, a kakaó, az energiaitalok, a kólafélék, a csokoládé fogyasztásakor nem is gondolunk a koffeinbevitelre, pedig ezek adagonkénti koffeintartalma alig marad el a kávéétól, ráadásul össze is adódik.

Az amerikaiak koffeinbevitelét átlagosan napi 280 milligrammra becsülik fejenként, ami körülbelül két csésze kávénak, illetve három-öt kis palack kólának felel meg. Néhány európai országban az átlagos koffeinfogyasztás meghaladja az amerikait.

Koffein-elvonási tünetek

A rendszeres koffeinbevitel (még a kis, napi egy-két kávénak megfelelő adagban is) függőséget okoz. Az amerikai John’s Hopkins Egyetem kutatói szerint a kávéhiány tünetei jelentkezhetnek hangulatváltozásként, okozhatnak nyomott, levert, ingerlékeny hangulatot, fáradtságot, álmosságot, lüktető fejfájást, kiválthatják a figyelem, az összpontosításra való képesség zavarait, sőt, rendszeres influenzaszerű tüneteket, izomfájdalmakat, izommerevséget, émelygést, hányingert is. Jellemzően az elvonási tünetek fél napnyi megvonás után kezdődnek, a második napon válnak a legsúlyosabbá és akár egy hétig is eltarthatnak. A vizsgálatban résztvevők fele kellemetlenségként, 13 százalékuk viszont súlyosabb, a napi munka végzését is akadályozó állapotként élte meg az elvonási tüneteket. Ezek intenzitása a korábban naponta rendszeresen bevitt koffein mértékével volt arányos.

Koffein nélkül kicsit más az élet

Előfordulhat, hogy a koffeinmegvonás hatással lesz a testsúlyra: egy-két kiló felugorhat a koffein anyagcserét serkentő hatása nélkül, vagy pedig éppen ellenkezőleg, fogyást eredményezhet a magas cukortartalmú energiaitalok vagy cukorral ivott kávék, teák, üdítők elhagyása.

Mivel a kávéban, csokoládéban nemcsak koffein, hanem antioxidáns hatású vegyületek is vannak, ezért ezeket nem árt pótolni például friss bogyós vagy csonthéjas gyümölcsök fogyasztásával. A koffein agyserkentő, memóriajavító hatását egyes gyógynövények (például a ginko-biloba) fogyasztása pótolhatja. Ha elhagyjuk, fokozatosan, több lépcsőben csökkentsük a fogyasztást, hogy a lehető legkevesebb kellemetlen mellékhatással kelljen számolnunk.

Milyen pozitívumokra számíthatunk, ha lemondunk a koffeinről?

Ha a napokig tartó elvonási tüneteken túl vagyunk, jöhetnek a koffein elhagyásának pozitív hozadékai. Energikusabbak lehetünk, mert éjszakánként mélyebb, pihentetőbb alvásban lehet részünk. Hosszabb távon kiegyensúlyozottabbá válhatunk. A kávé, a tea, a kóla, az energiaital mind hozzájárul a fogaink elszíneződéséhez, sőt, romlásához is. Így, ha valaki ezek fogyasztását visszafogja, a szokásos ápolás mellett is szebb, fehérebb, egészségesebb fogakat érhet el.

Forrás: Budai Egészségközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!