A babafészek segíthet a koraszülöttek fejlődésében

Szerző: Medical Online
A babafészekben elhelyezett koraszülötteknek hosszú távon jobb az idegrendszeri fejlődése.

Plüss ölelő kezek, ultrahangsapkák, speciális babatámasztók és koraszülött babaszemüvegek – a többi között ezekből az inkubátorba helyezhető orvosi textil eszközökből áll egy úgynevezett babafészek, amivel az anyával való érintkezés érzését próbálják imitálni az idő előtt született babák számára. Az ötletgazda Nyilka Ildikó, akinek a lánya koraszülöttként a 26. héten jött a világra, és több mint két hónapot töltött inkubátorban.

Eddig 15 magyarországi kórház koraszülött osztálya kapott babafészkeket, összesen több mint 17 millió forint értékben. A Semmelweis Egyetem Újszülött Intenzív Osztályán jelenleg 37 koraszülöttet ápolnak – mindegyiküket babafészekben. Az eszköz fejlesztésében az SE munkatársai is részt vettek.

„Bizonyítékok vannak, hogy azok a koraszülöttek, akik az édesanyjuk testén tudnak tölteni időt, tehát kenguru-kezelésben részesülnek vagy a komfortjukat szolgáló eljárások közepette vannak, nagyobb csendben, többek között a fészekben, azoknak hosszú távon jobb az idegrendszeri fejlődése, egészségesebbek lesznek” – mondta Szabó Miklós, a Semmelweis Egyetem 1. sz. Gyermekgyógyászati Klinika Neonatológiai Tanszéki Csoport vezetője.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!