Új technológia segíthet az Alzheimer-kór kezelésében

Szerző: Medical Online
A Toronto Egyetem kutatói olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel jelentősen növelhető a vér-agy gáton keresztüli gyógyszertranszport során alkalmazott fókuszált ultrahangos technológia hatásossága.

Alzheimer-kóros betegek kezelésénél például az intravénásan adagolt immunglobulin terápia legnagyobb hátránya, hogy csak korlátozottan éri el az agyat, mivel a vér-agy gát nem engedi át a nagy méretű molekulákat.

A jelenlegi, állatokon végzett vizsgálatok során a kutatók mikrobuborékokat alkalmaztak, amelyek az MRI által irányított ultrahang hatására hirtelen kitágultak majd összementek, mint amikor egy léggömböt hirtelen felfúj vagy leereszt valaki, csak másodpercenként több százszor.

Ez a rezgés átmenetileg képes szétfeszíteni a vér-agy gát szorosan kapcsolódó fehérjéit, és a nagyobb méretű molekulák is egy rövid ideig képesek bejutni az agyba. Az eredmények szerint ezzel a módszerrel aktiválhatók voltak a fagocita, takarító funkciót ellátó gliasejtek, és sikerült fokozni a neurogenezist (az idegsejtek felnőttkori újratermelődését).

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!