Újabb hasonlóságot mutat a majmok és az emberek viselkedése

Úgy tűnik, nem csak az embereknek okoz nehézséget feladni azt, amibe már belekezdtek.

Az ember egyik furcsa tulajdonsága, hogy nehezen mond le arról, amihez kötődik, amibe már időt és energiát fektetett – legyen szó munkáról vagy kapcsolatokról. Ez az úgynevezett elveszett költségek csapdája.

A Georgiai Állami Egyetem csapata szerint a jelenség hátterében két faktor állhat: az egyik egy ősi evolúciós tényező, amely segít a költség és a haszon közötti egyensúlyozásban; a másik pedig a végkifejlettel kapcsolatos bizonytalanság: ha nem tudjuk, mi lesz a vége, miért ne próbáljuk még? Julia Watzek, az egyetem munkatársa legújabb tanulmányában arra jutott, hogy csuklyásmajmok és a rézuszmajmok is fogékonyak a hasonló viselkedésre.

A szakértő és kollégái 26 csuklyás- és 7 rézuszmajommal kísérleteztek. Az állatoknak egy joystick segítségével kellett egy nagyon egyszerű videójátékot játszaniuk: a kurzort egy mozgó célpontra kellett vinni és ott tartani, amennyiben ügyesek voltak, egy hangjelzés után jutalmat kaptak. Ha hibáztak, a jutalom elmaradt, és új kör kezdődött. A betanítás után 1, 3, illetve 7 másodperces köröket kezdtek, mivel a majmok reakcióideje rendkívül gyors. A körök jellemzően 1 másodpercig tartottak, ami elvileg abban segítette az élőlényeket, hogy sikertelenség esetén még időben kiszállhassanak.

Az eredmények alapján ugyanakkor a majmok is hajlamosak voltak az elveszett költségek csapdájába esni – az optimálisnál 5-7-szer tovább is kitartottak a játékban. A csapat szerint a bizonytalanság komoly szerepet játszott az állatok viselkedésében.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!