Amit érdemes tudni a szürkehályog-műtétről

Szerző: Szimpatika
Gyógyszerrel és különféle kezelésekkel sem visszafordítható a szemlencse elhomályosodásával járó szembetegség: a szürkehályog csak és kizárólag műtéttel gyógyítható. Az operáció során az elszürkült szemlencsét eltávolítják, a helyére egy speciális műlencse kerül beültetésre. A beavatkozás mindössze 10 percig tart és fájdalommentes. Dr. Nagymihály Attila, a Budai Szemészeti Központ intézetvezető főorvosa válaszolta meg a műtét előtt felmerülő leggyakoribb kérdéseket. 
▾ Görgessen tovább, cikkünk az ajánló után folytatódik! ▾

1. Mikor kell műteni a szürkehályogot?
Korábban akkor hajtottunk végre szürkehályog-műtétet, amikor a beteg jelentős látáskárosodást tapasztalt. Ma már figyelembe vesszük a látás finom változásait is, például a kontrasztérzékenység és a színérzékelés elvesztését. A szürkehályog kialakulásának folyamata ugyanis már akkor elkezdődik, amikor azt veszi észre a beteg, hogy a színek elhalványulnak, megkopnak. Erre a szembetegségre utaló jel lehet az is, amikor alacsony kontrasztú helyzetekben (például éjszaka) nehezen lát. Ezek a korai jelei a probléma kialakulásának, és már ekkor érdemes megfontolni a műtéti kezelést.
 
2. A szürkehályognak érettnek kell lennie annak eltávolításához?
Ma már nem kell megvárni, hogy a szürkehályog „megérjen”, sőt a túlérett szürkehályog a műtét során súlyos komplikációkat okozhat. 
 
3. Hogyan történik a műtét? 
A szürkehályog műtét során a legkorszerűbb eljárást alkalmazzuk, egy kis bemetszésen keresztük távolítjuk el az elszürkült lencsét ultrahangos módszerrel. Aztán ugyanezen a kis bemetszésen keresztül, egy előre megtervezett műlencsét helyezünk be, ez biztosítja a jó látást. A műtét előtt és alatt sem adunk semmilyen injekciót, az érzéstelenítés szemcseppekkel történik. A műtéti beavatkozás helye olyan pici (körülbelül 2 mm), hogy nem kell varrni, a bemetszés magától záródik.
 
4. Fájdalmas a műtét?
A szürkehályog-műtét egyáltalán nem fájdalmas. A műtéten átesett legtöbb beteg csupán a szem körüli, enyhe nyomásról számol be. A műtét után ugyan lehet némi diszkomfort érzete, könnyezhet a szeme és fényérzékenységet is tapasztalhat. Ezek a panaszok azonban 1-2 nap alatt többnyire megszűnnek. 


 
5. Mikor tapasztalható meg a szürkehályog-műtét eredménye?
A műtét előtti és utáni látáskülönbséget szinte azonnal meg lehet tapasztalni. Már a műtét másnapján is sokkal élesebben, színgazdagabban fog látni a beteg. A végleges látásélesség kialakulása viszont akár több hétig tarthat. Néhány egészségügyi állapot azonban – mint például a cukorbetegség – meghosszabbítja a gyógyulási időt. 

6. A műtét után szemüveget kell viselni?

A beültetett műlencsének köszönhetően a műtét nem csak a szürkehályogra jelent megoldást. A rövid- és távollátó, valamint a cilinder (asztigmia) dioptria is korrigálható a műlencsével. Tehát a végleges látás kialakulása után a beteg élesen fog látni távolra szemüveg nélkül még akkor is, ha ehhez régen szemüvegre vagy kontaktlencsére volt szüksége. Bizonyos műlencsékkel pedig akár a teljes szemüvegmentesség is elérhető. 
 
7. A szürkehályog visszatérhet az eltávolítás után?

A szürkehályog-műtét egyszeri eljárás, tehát a szürkehályog nem tér vissza az eltávolítás után. Ritkán előfordulhat, hogy egy vékony membrán alakul ki a beültetett műlencse mögött (másodlagos szürkehályog), ez azonban egy gyors, fájdalommentes lézeres eljárással eltávolítható. 

8. Mikor lehet ismét vezetni a szürkehályog-műtét után?

A műtét után 48 órával már vezethet a páciens, viszont csak akkor üljön volán mögé, ha valóban jól érzi magát, megfelelőnek érzi a látását. Az első héten lehetőleg még ne induljon nagyobb távolságra, mert a látásélesség ingadozhat. Továbbá vezetés közben viseljen napszemüveget, hogy minimalizálja az erős fényre való érzékenységet. 

9. Mikor folytathatóak a szokásos feladatok, például a főzés vagy a kertészkedés?

A műtétet követő napon már folytathatja a páciens a szokásos ház körüli teendőit, azonban az első héten tartózkodjon a hajolástól, kerülje a nehezebb terhek emelését, például a bevásárlás utáni cipekedést. 

10. A műtétet követően mikor lehet újra sportolni?
A járványügyi szabályozások miatt ugyan az uszodák és az edzőtermek zárva tartanak, azonban jó tudni, hogy az operációt követő első hónapban ajánlott elkerülni az úszást. A medence vize ugyanis tele van vírusokkal és baktériumokkal, amelyek fertőzést okozhatnak a műtéti területen. Súlyzós edzéseket az első héten még tilos végezni, kocogni, tempósan sétálni, nordic-walkingozni azonban lehet.

Forrás: Budai Szemészeti Központ

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Ajánlataink

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!