Veszélyben a világ legnagyobb tava

A klímaváltozás miatt az óceánok szintje egyre emelkedik, a tavak és a belföldi tengerek esetében viszont sokszor éppen ellentétes folyamat zajlik.

Egy friss tanulmány alapján egyre apad a bolygó legnagyobb tava, a Kaszpi-tenger. A szakértők szerint amennyiben a jelenlegi kibocsátás kitart, úgy a század végére 9-18 méterrel csökkenhet a tó vízszintje, ennek hatására a Kaszpi-tenger északi része teljesen eltűnhet.

A folyamat nemcsak az élővilágra, hanem a helyiekre is súlyos hatást gyakorolhat. Bár a jelenség igen veszélyes, a kutatók is csak igen keveset tudnak róla – az IPCC például egyik jelentésében sem írt a tópárolgás veszélyeiről. Matthias Prange, a Brémai Egyetem munkatársa és kollégái szerint a tavak és tengerek apadása hasonlóan súlyos problémát okozhat, mint az óceánok szintjének globális emelkedése. A becslések alapján a Kaszpi-tenger már most évente 6-7 centiméterrel húzódik vissza.

A csapat úgy gondolja, hogy azonnali, összehangolt intézkedésekre van szükség. Amennyiben nem teszünk a Kaszpi-tenger visszahúzódása ellen, teljesen átalakulhat, a medencében évmilliók óta fejlődő, különleges ökoszisztéma. Ahogy a hőmérséklet nő, a folyók pedig kevesebb oxigént szállítanak a tóba, halálzónák alakulnak majd ki, melyek a sekélyben és a mélyebb vizekben élő fajokat egyaránt érinthetik. Mivel a térség gazdaságának elengedhetetlen az egészséges Kaszpi-tenger, a folyamat beláthatatlan geopolitikai következményekkel is járhat.

A jelenség nem csupán a tavat fenyegeti, rengeteg belföldi víztömeg van hasonló helyzetben. A kutatók úgy gondolják, hogy globális kampánnyal kellene felhívni a figyelmet a problémára.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!