Veszélyezteti az egészségügyi dolgozók mentális egészségét a járvány

Szerző: Medical Online
Alvási problémákat okoz a koronavírus-járvány az egészségügyi dolgozók körében: az Ottawai Egyetem kutatóinak kutatása arra is rámutat, hogy ennek további következményei is lehetnek mentális egészségükre nézve.

A depresszió, a szorongás és poszttraumás stressz szindróma (PTSD) gyakorisága is megnőtt a koronavírus-járvány ideje alatt. Jude Mary Cénat, az Ottawai Egyetem Társadalomtudományi Kara Pszichológiai Intézetének adjunktusa csapatával 55 különböző kutatás metaanalízisét készítette el, melyben több mint 190 000 ember mentális egészségére vonatkozó adathalmazt elemeztek.

A kutatók észrevétele szerint az egészségügy frontvonalában dolgozók fokozottan érintettek a mentális problémák kialakulásában, és félő, hogy ezekkel a problémákkal a jövőben nem lesz hova forduljanak.

A koronavírus érintette populációkban az egyes betegségek előfordulásának prevalenciája az alábbiak szerint nőtt: a depresszió esetén 15,97%-ot emelkedett, a szorongás előfordulása 15,15%-kal magasabb, az álmatlanság 23,87%-kal többeket érint, a PTSD 21,94%-kal többeknél fordul elő, a pszichés szorongás pedig 13,29%-os növekedést mutatott.

Az egészségügyi dolgozók körében jelentősen magasabb volt az álmatlanság előfordulása, mint a teljes mintában. Egyéb mentális problémák terén nem tapasztaltak eltérést. Nem és földrajzi elhelyezkedés tekintetében semmilyen különbséget nem tapasztaltak. „A pandémia végét követően az egészségügyi dolgozók körében súlyos mentális problémák alakulhatnak ki. Az, hogy az álmatlanság prevalenciája az egészségügyi dolgozók körében kétszerese a teljes mintában tapasztalt értéknek, depresszió és öngyilkos gondolatok későbbi kialakulására is utalhat” - fogalmazott Jude Mary Cénat.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!