Csillagokhoz kötődhet az emberiség egyik legősibb meséje

A hét csillagból álló, a Földről szabad szemmel is látható csoportosulásról ősidők óta mesél az emberiség.

A Bika csillagképben található Messier 45 nyílthalmaz, azaz a Plejádok hét csillagból áll – a csoportosulásra sok nyelvben hét nővérként hivatkoznak.

Ray Norris, a Nyugat-Sydneyi Egyetem munkatársa a The Conversation weboldalán azt írja, hogy az objektumok mozgására vonatkozó adatok alapján úgy tűnik, a Plejádokkal kapcsolatos történetek 100 ezer éves múltra tekintenek vissza.

A görög mitológiában a nővérek Atlasz lányai voltak, akiket Zeusz változtatott csillaggá, hogy megóvja őket Orióntól. Utóbb az egyik nővér beleszeretett egy halandóba, és elbújt, ezért látható jól csak hat csillag a csoportból. Hasonló, lánytestvérekre, illetve az őket üldöző férfiakra vonatkozó történet kötődik az objektumokhoz más kultúrák mitológiájában, így az ausztráliai őslakosok legendáiban is. További közös vonás az ilyen történetekben, hogy eredetileg hét csillagról szólnak, melyek közül végül az egyik eltűnt.

Ray Norris és Barnaby Norris magyarázatot találhattak a különös hasonlóságokra. A szakértők tanulmányukban, amely jövőre jelenik meg egy kötetben, azt írják, hogy a történetek a közös ősöktől származhatnak, akik nagyjából 100 ezer éve kezdték el mesélni a legendát, mielőtt fajunk igazán szétszéledt volna a bolygón.

A Gaia űrtávcső adatai alapján a Messier 45 tagjai szép lassan mozognak az égbolton. A Pleione immár szinte teljesen egybefolyik az Atlasszal, szabad szemmel pedig gyakorlatilag lehetetlen elkülöníteni a két objektumot. 100 ezer évvel ezelőtt ugyanakkor a két csillag még jóval távolabb feküdt egymástól az éjszakai égen.

Norrisék úgy gondolják, hogy az eredeti, ősi történetben szereplő hét lány története szájhagyomány útján, generációkon át terjedt, végül azonban az egyik csillag látszólag eltűnt az emberek elől. Fontos kiemelni, hogy a kutatók elképzelése csupán egy elmélet, amennyiben azonban igaz, úgy a hét nővéré lehet az emberiség történelmének egyik legősibb meséje.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!