Védd a természet sokszínűségét!

Szerző: Szentkuty Nikolett
Hazánkban számos különleges, ritka, épp ezért védett növény- és állatfaj él, amelyekkel az ország bármely pontján találkozhatunk. Fennmaradásuk mindannyiunk közös érdeke, ezért a Duna-Ipoly Nemzeti Park segítségét kértük a természetvédelemmel kapcsolatos kérdéseink megválaszolásában.

Mióta nyilvánítanak természetvédelmi területté bizonyos tájegységeket, és ennek mik a feltételei?

A világ első védett természeti területe az Amerikai Egyesült Államokban található Yellowstone Nemzeti Park, amelyet 1872-ben alapítottak. Magyarországon 1939-ben a debreceni Nagyerdő egy részének védetté nyilvánításával alakult az első természetvédelmi terület. Egy terület védetté nyilvánítására bárki javaslatot tehet, az eljárás pedig abban az esetben indul el, ha a védelemre javasolt terület valóban rendelkezik természeti értékekkel. A védett terület létesítését minden esetben egyeztetés előzi meg, melynek során minden érdekelt (tulajdonosok, földhasználók, hatóságok, civil szervezetek) elmondhatja álláspontját. A védett természeti területek lehetnek országos, vagy helyi jelentőségűek – az előbbi esetben a védetté nyilvánítást a nemzeti park igazgatósága, utóbbi esetben a települési vagy fővárosi önkormányzat készíti elő.

Hányféle védett növény- és állatfajt tartanak számon Magyarországon?

A hazai védett növény- és állatfajok száma megközelíti a kétezret. Ebből a növények száma 733, az állatfajoké 1178. A hazai védett fajok mellett számon tartjuk az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növény- és állatfajok körét is, ezek a Natura 2000 fajok. Valamennyi védett faj védettségét jogszabályban rendeli el a természetvédelemért felelős miniszter, értékük megállapítása pedig az adott faj hazai veszélyeztetettsége, ritkasága alapján történik.

Mi különbözteti meg a nemzeti parkot a természetvédelmi területtől?

A hazai országos jelentőségű védett természeti területek négy kategóriába sorolhatók a természetvédelmi törvény alapján. Ezek az alábbiak: nemzeti park, tájvédelmi körzet, természetvédelmi terület, természeti emlék. A nemzeti park mindig nagyobb kiterjedésű területet jelent, amely több esetben teljes községek belterületét is magába foglalja, mint pl. a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban Visegrád vagy Dömös. A természetvédelmi terület kisebb összefüggő terület, amelynek elsődleges rendeltetése egy vagy több természeti érték, illetve ezek összefüggő rendszerének a védelme. Ilyen pl. Budapesten a Sas-hegy, a Gellért-hegy egy része, vagy a Háros-sziget.

Az ország területének hány százaléka áll bizonyos szintű védelem alatt?

Az egyedi jogszabállyal védett országos jelentőségű védett természeti területek az ország területének 9,1%-át teszik ki. A helyi jelentőségű védett természeti területek aránya 0,45%. Az Európai Unió ökológiai hálózatát alkotó Natura 2000 területek az ország területének 21,39%-át teszik ki.

Mi a különbség a védett és a fokozottan védett fajok között?

A legveszélyeztetettebb fajok, szám szerint 272, fokozottan védettek. A fokozott védelem egy-egy faj esetében jelentheti azt, hogy veszélyeztetettebb, ritkább, az adott régiót tekintve előfordulása különleges stb. E fajok egyedeinek elpusztítása automatikusan bűncselekménynek minősül. Fokozottan védett növényfaj például a pilisi len, amely csak hazánkban fordul elő, emiatt megőrzése a mi felelősségünk.

Miért fontos ezen fajok védelme, és melyek a legfőbb veszélyeztető tényezők?

A növény- és állatfajok védetté nyilvánítása kiemelt oltalmuk érdekében történik. A leggyakoribb veszélyeztető tényező valamilyen emberi tevékenység, amely az élőhelyük átalakulásához, megszűnéséhez, a természetszerű élőhelyek visszaszorulásához vezethet. Gyakori eset az élőhely beépítése útépítések, lakóövezetek vagy ipari parkok létesítése miatt. Veszélyeztető tényező a klímaváltozás is, mivel a szélsőséges időjárási körülményekhez bizonyos fajok nem tudnak alkalmazkodni.

Hogyan segíthetünk a természeti értékek megőrzésében, illetve mi a teendő, ha bajba jutott veszélyeztetett fajt találunk?

A természeti területek és értékek megőrzésében úgy tudunk a legtöbbet segíteni, ha felelős viselkedést tanúsítunk a természetjárás során. Figyelembe vesszük a védett területeken kihelyezett tájékoztató táblákon írottakat, és fokozottan védett területen nem térünk le a kijelölt turista utakról. Tiszteletben tartjuk mind az élő, mind az élettelen természeti értékeket, a védett fajok élőhelyét nem károsítjuk, és nem rongáljuk a földtani értékeket, barlangokban található képződményeket. Amennyiben aktívan szeretnénk közreműködni a védett természeti értékek helyzetének javításában, érdemes figyelemmel kísérni a nemzeti park igazgatóságok, valamint civil természetvédő szervezetek honlapját, itt bizonyos időközönként önkéntes természetvédelmi munkákat hirdetnek a nagyközönség számára. Az ilyen munkák során szakemberek irányításával történik a munkavégzés, és a résztvevők megismerkedhetnek az adott terület főbb természeti értékeivel, illetve az élőhely-kezelés céljával. 

Ha valaki sérült, védett állatfajt talál, célszerű értesítenie az egész ország területén található, az egyes kormányhivatalok illetékességi területén működő mentőközpontok valamelyikét, melyek listája megtalálható a magyar természetvédelem honlapján (www.termeszetvedelem.hu) is.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!