Kiegyensúlyozott élet fogyatékossággal? – Lehetőségek és korlátok

2020. 12. 31.
Szerző: Szécsi Judit
|
A fogyatékosság lehet veleszületett vagy szerzett, kialakulhat valamilyen betegség vagy baleset következtében, illetve a kor előrehaladtával is. A fogyatékosság mértéke nagyban befolyásolja, hogy az adott személy mennyire képes az önálló életvitelre, munkára, vagy szüksége van-e mások segítségére, súlyosabb esetben speciális intézményi ellátásra.

Társadalmunkban számtalan ember él együtt valamilyen fogyatékossággal, sérüléssel, akadályoztatottsággal – a KSH 2011-es adatai szerint hazánkban kb. félmillió ember él valamilyen végleges, az egész életre kiható testi, értelmi, érzékszervi károsodással, ami gátolja az önálló életvitelt.

Az Európai Unió – a WHO iránymutatása szerint – azt a célt fogalmazta meg, hogy a fogyatékossággal élő embereket olyan módon kell támogatni, ami által a lehető legteljesebb életet képesek élni, a társadalom szerves részeként, és aktív tagjaként.

Egy fogyatékos gyermek születése teljesen megváltoztatja a család korábbi struktúráját, hatással van mind a szülőpár kapcsolatára, mind a testvérekre, de a szélesebb rokoni, ismerősi körre is. Az érzelmi folyamatok megegyeznek a gyászfolyamat fázisaival: a kezdeti sokk után jellemző a pánik, a rémület, majd következik a probléma tagadása, reménytelenség érzése, amiből fokozatosan bontakozik ki újra a felismerés, hogy az élet megy tovább, így átlépve a beletörődés fázisába, noha a bűntudat, önvád és lelkiismeretfurdalás továbbra is megmarad kísérő érzelemként. Mint a gyászfolyamatok bármelyikében, itt is előfordulhat elakadás, ennek felismerése és segítség kérése elengedhetetlen. Gyakori a „bűnösök”, felelősök keresése, ahogy az önhibáztatás is, és noha az okolás is a folyamat természetes velejárója, nem segíti elő a feldolgozást.

Egy fogyatékossággal született gyermekhez másként viszonyulnak a családtagok, mint egy éphez, a rokonok legtöbbször zavarban vannak, hiszen nincs meg a jól bejáratott viselkedésmódjuk arra vonatkozóan, hogyan kell viszonyulni a helyzethez. Gyakran elmaradnak a babalátogatások, hiszen nem akarnak zavarni, a család pedig ezáltal épp a kirekesztettséget, megbélyegzettséget éli meg.

Az anya és a baba közt megfigyelhető kezdeti nagyon szoros, szinte szimbiotikus kapcsolat fogyatékos gyermek esetében időben hosszan elnyúlhat, akár évekig is tarthat, melyben az apukák, testvérek, közeli családtagok csak nagyon nehezen találják meg a helyüket. Ez a szoros kapcsolat okozhat problémát a későbbi leválásban is, noha a szülőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy örökké nem lehetnek gyermekük mellett.

Különböző mechanizmusok érvényesülnek egy családban aszerint, hogy a születési sorrendben az első, vagy a második gyermek lesz fogyatékos. Ha az elsőszülött, akkor nagyon gyakran a traumatikus élmény következtében a szülők csak nehezen vállalnak újabb gyermeket. Ha mégis a gyermekvállalás mellett döntenek, a megszületett kistestvért túlságosan óvják és védik. Amennyiben a fiatalabb testvér lesz fogyatékos, a figyelem túlnyomó része onnantól rá fókuszálódik, ilyenkor a másik testvér sokkal kevesebb figyelmet kap, aminek következtében hamar, gyakran túl korán önállóvá válik. Ezek a gyerekek sokszor érzik úgy, hogy felelősséget kell vállalniuk testvérükért. Természetesen megjelenhetnek a testvér iránti negatív érzések (harag, düh) is, ami gyakran bűntudatot is generál bennük. Fontos figyelni arra, hogy a lehetőségekhez mérten egyenlő bánásmódban részesüljenek a testvérek, mindegyik gyermek kapjon személyes figyelmet (pl. mese, külön idő apával vagy anyával).

Az érem pozitív oldala, hogy az érintett családok tagjai sokkal nagyobb empátiával rendelkeznek, sokkal inkább képesek a felelősségvállalásra szociális helyzetekben.

Amennyiben a szülő rendelkezik valamilyen sérüléssel, fogyatékossággal, a gyermek gyakran érezheti úgy, hogy megterhelő feladatot delegálnak számára a családtagok, vagy épp önkéntesen vállal fel ilyeneket: idejekorán felnőttként kezd viselkedni. Az ilyesfajta szerepek lelkileg rendkívül megterhelők, hiszen nem az életkornak megfelelő kihívásokat hordozzák.

Egy fogyatékos gyermek elfogadása az édesanya számára is komoly lelki feladat, hiszen társadalmi elvárás, hogy az anya feltétel nélkül szeresse és ápolja gyermekét, ami ilyen esetben gyakran nehézségekbe ütközik. A fel nem dolgozott és nem kezelt negatív érzések és élmények következtében az anya általában kompenzálni próbálja azokat, így sokszor megjelenik az anyai túlgondoskodás, ami által a gyermek még inkább önállótlanná válik. A gyermekben kialakul az az alapvető élmény, hogy egyedül semmire sem képes, ami nem segíti fejlődését.

Fontos tehát, hogy a gyermeknek azzal tudunk a legtöbbet segíteni, ha elfogadjuk teljes jogú családtagként, lehetőleg ne élvezzen direkt előnyöket a többiekkel szemben. Az édesanyát, szülőket pedig megfelelő módon támogatni, segíteni kell abban, hogy a negatív érzéseikkel tisztába kerüljenek, illetve összességében véve a veszteségélményt fel tudják dolgozni.

A fogyatékossággal élő személyek kapcsán lényeges tehát kiemelni, hogy joguk van teljes életet élni, a társadalmi cél a kieső képességeik ellensúlyozása, a megmaradt képességek maximális kihasználása. A negatív megítélés vagy szánakozás semmiképpen nem segít. A különböző érzékenyítő foglalkozások, illetve a személyesen átélt, közvetlen élmények szemléletformáló erővel bírnak, melyet már korán, óvodás, illetve iskolás korban érdemes elkezdeni.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Májusi akció

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

70 db

6 299 Ft

90 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Nurofen Rapid Forte 400 mg lágykapszula

30 db

3 199 Ft

106,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Amorolfin-Teva 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 499 Ft

1399,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Hepacontur tabletta

30 db

1 799 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Canephron bevont tabletta

60 db

3 399 Ft

56,7 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Salvequick vízálló sebtapasz

28 db

749 Ft

26,8 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Panthenol külsőleges spray

130 g

2 499 Ft

19,2 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Fenitstil 1 mg/g gél

50 g

2 399 Ft

48 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magne B6 bevont tabletta

100 db

3 299 Ft

33 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

150 g

4 599 Ft

30,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 699 Ft

269,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Parma Korai Terhességi teszt

1 db

649 Ft

649 Ft/db
Orvostechnikai eszköz*

Nicorette® Quickspray 1 mg/adag szájnyálkahártyán alkalmazott oldatos spray

13,2 ml

4 188 Ft

318,1 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

NeoMagnizum izom magnézium tabletta

50 db

2 199 Ft

44 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Flamborin® 500 mg tabletta

20 db

949 Ft

47,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Lopedium 2 mg kemény kapszula

20 db

1 449 Ft

72,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Nagy Svédcsepp Naturland
oldat

500 ml

2 099 Ft

4,2 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

LenaVit Mesemaci gumivitamin narancs-málna-áfonya ízekben

60 db

2 199 Ft

36,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Advil Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Gynoxin 200 mg lágy hüvelykapszula

3 db

2 199 Ft

733 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Panangin® Forte 316 mg/280 mg filmtabletta

60 db

2 499 Ft

41,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

LenaVit C1000+Cink+D3 1000 mg C-vitamin + 10 mg szerves cink + 2000 NE D3-vitamin + 60 mg csipkebogyó

60 db

2 149 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. májusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el