Kiegyensúlyozott élet fogyatékossággal? – Lehetőségek és korlátok

2020. 12. 31.
Szerző: Szécsi Judit
|
A fogyatékosság lehet veleszületett vagy szerzett, kialakulhat valamilyen betegség vagy baleset következtében, illetve a kor előrehaladtával is. A fogyatékosság mértéke nagyban befolyásolja, hogy az adott személy mennyire képes az önálló életvitelre, munkára, vagy szüksége van-e mások segítségére, súlyosabb esetben speciális intézményi ellátásra.

Társadalmunkban számtalan ember él együtt valamilyen fogyatékossággal, sérüléssel, akadályoztatottsággal – a KSH 2011-es adatai szerint hazánkban kb. félmillió ember él valamilyen végleges, az egész életre kiható testi, értelmi, érzékszervi károsodással, ami gátolja az önálló életvitelt.

Az Európai Unió – a WHO iránymutatása szerint – azt a célt fogalmazta meg, hogy a fogyatékossággal élő embereket olyan módon kell támogatni, ami által a lehető legteljesebb életet képesek élni, a társadalom szerves részeként, és aktív tagjaként.

Egy fogyatékos gyermek születése teljesen megváltoztatja a család korábbi struktúráját, hatással van mind a szülőpár kapcsolatára, mind a testvérekre, de a szélesebb rokoni, ismerősi körre is. Az érzelmi folyamatok megegyeznek a gyászfolyamat fázisaival: a kezdeti sokk után jellemző a pánik, a rémület, majd következik a probléma tagadása, reménytelenség érzése, amiből fokozatosan bontakozik ki újra a felismerés, hogy az élet megy tovább, így átlépve a beletörődés fázisába, noha a bűntudat, önvád és lelkiismeretfurdalás továbbra is megmarad kísérő érzelemként. Mint a gyászfolyamatok bármelyikében, itt is előfordulhat elakadás, ennek felismerése és segítség kérése elengedhetetlen. Gyakori a „bűnösök”, felelősök keresése, ahogy az önhibáztatás is, és noha az okolás is a folyamat természetes velejárója, nem segíti elő a feldolgozást.

Egy fogyatékossággal született gyermekhez másként viszonyulnak a családtagok, mint egy éphez, a rokonok legtöbbször zavarban vannak, hiszen nincs meg a jól bejáratott viselkedésmódjuk arra vonatkozóan, hogyan kell viszonyulni a helyzethez. Gyakran elmaradnak a babalátogatások, hiszen nem akarnak zavarni, a család pedig ezáltal épp a kirekesztettséget, megbélyegzettséget éli meg.

Az anya és a baba közt megfigyelhető kezdeti nagyon szoros, szinte szimbiotikus kapcsolat fogyatékos gyermek esetében időben hosszan elnyúlhat, akár évekig is tarthat, melyben az apukák, testvérek, közeli családtagok csak nagyon nehezen találják meg a helyüket. Ez a szoros kapcsolat okozhat problémát a későbbi leválásban is, noha a szülőknek tudatosítaniuk kell magukban, hogy örökké nem lehetnek gyermekük mellett.

Különböző mechanizmusok érvényesülnek egy családban aszerint, hogy a születési sorrendben az első, vagy a második gyermek lesz fogyatékos. Ha az elsőszülött, akkor nagyon gyakran a traumatikus élmény következtében a szülők csak nehezen vállalnak újabb gyermeket. Ha mégis a gyermekvállalás mellett döntenek, a megszületett kistestvért túlságosan óvják és védik. Amennyiben a fiatalabb testvér lesz fogyatékos, a figyelem túlnyomó része onnantól rá fókuszálódik, ilyenkor a másik testvér sokkal kevesebb figyelmet kap, aminek következtében hamar, gyakran túl korán önállóvá válik. Ezek a gyerekek sokszor érzik úgy, hogy felelősséget kell vállalniuk testvérükért. Természetesen megjelenhetnek a testvér iránti negatív érzések (harag, düh) is, ami gyakran bűntudatot is generál bennük. Fontos figyelni arra, hogy a lehetőségekhez mérten egyenlő bánásmódban részesüljenek a testvérek, mindegyik gyermek kapjon személyes figyelmet (pl. mese, külön idő apával vagy anyával).

Az érem pozitív oldala, hogy az érintett családok tagjai sokkal nagyobb empátiával rendelkeznek, sokkal inkább képesek a felelősségvállalásra szociális helyzetekben.

Amennyiben a szülő rendelkezik valamilyen sérüléssel, fogyatékossággal, a gyermek gyakran érezheti úgy, hogy megterhelő feladatot delegálnak számára a családtagok, vagy épp önkéntesen vállal fel ilyeneket: idejekorán felnőttként kezd viselkedni. Az ilyesfajta szerepek lelkileg rendkívül megterhelők, hiszen nem az életkornak megfelelő kihívásokat hordozzák.

Egy fogyatékos gyermek elfogadása az édesanya számára is komoly lelki feladat, hiszen társadalmi elvárás, hogy az anya feltétel nélkül szeresse és ápolja gyermekét, ami ilyen esetben gyakran nehézségekbe ütközik. A fel nem dolgozott és nem kezelt negatív érzések és élmények következtében az anya általában kompenzálni próbálja azokat, így sokszor megjelenik az anyai túlgondoskodás, ami által a gyermek még inkább önállótlanná válik. A gyermekben kialakul az az alapvető élmény, hogy egyedül semmire sem képes, ami nem segíti fejlődését.

Fontos tehát, hogy a gyermeknek azzal tudunk a legtöbbet segíteni, ha elfogadjuk teljes jogú családtagként, lehetőleg ne élvezzen direkt előnyöket a többiekkel szemben. Az édesanyát, szülőket pedig megfelelő módon támogatni, segíteni kell abban, hogy a negatív érzéseikkel tisztába kerüljenek, illetve összességében véve a veszteségélményt fel tudják dolgozni.

A fogyatékossággal élő személyek kapcsán lényeges tehát kiemelni, hogy joguk van teljes életet élni, a társadalmi cél a kieső képességeik ellensúlyozása, a megmaradt képességek maximális kihasználása. A negatív megítélés vagy szánakozás semmiképpen nem segít. A különböző érzékenyítő foglalkozások, illetve a személyesen átélt, közvetlen élmények szemléletformáló erővel bírnak, melyet már korán, óvodás, illetve iskolás korban érdemes elkezdeni.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Augusztusi akció

Octenisept külsőleges oldat

50 ml

2 199 Ft

44 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Porcerő FORTE filmtabletta

90 db

6 399 Ft

71,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Neogranormon kenőcs

100 g

2 999 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 699 Ft

135 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imunoglukan P4H Junior szirup

120 ml

5 199 Ft

43,3 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 299 Ft

71,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

AkusTone fülspray

15 ml

2 149 Ft

143,3 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 599 Ft

36 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Naturland Inno Rheuma krém

70 g

1 549 Ft

22,1 Ft/g
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Reparon® Herbal végbélkenőcs

25 g

2 199 Ft

88 Ft/g
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Revalid® Hair Complex étrend-kiegészítő kapszula

60 db

5 499 Ft

91,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Proenzi® Intensive tabletta

60 + 30 db

5 399 Ft

60 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Voltaren Dolo 25 mg bevont tabletta

20 db

2 299 Ft

115 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent Premium Plus protézisrögzítő krém

40 g

1 199 Ft

30 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Diclac Dolo 50 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Rhinospray plus 1,265 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

2 149 Ft

214,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran megfázásra és köhögésre kemény kapszula

16 db

2 049 Ft

128,1 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Urostemol Femina kemény kapszula

40 db

3 899 Ft

97,5 Ft/db
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Hydrominum tabletta

30 db

2 499 Ft

83,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Calcium-D-Sandoz 600 mg/400 NE pezsgőtabletta

20 db

1 549 Ft

77,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Speciális – gyógyászati célra szánt – tápszer

Lordestin® Akut 5 mg filmtabletta

30 db

1 499 Ft

50 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 499 Ft

30 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. augusztusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el