Robotkutyát küldhetnek a Marsra

A kutyát imitáló, négylábú robotot olyan érzékelőkkel látják el, melyekkel képes feltérképezni környezetét.

A NASA/JPL-Caltech az Amerikai Geofizikai Egyesület éves ülésén mutatta be marskutyáját. A szakértők úgy vélik, hogy az ellenálló és mozgékony robot komoly segítséget jelenthet a nehezen járható marsi üregek és barlangok feltérképezésében. A modellel jelenleg is folynak a tesztelések.

Hagyományosan a marsjárókat egyenes terepre tervezik, sok, tudományos szempontból izgalmas régió ugyanakkor nehezen megközelíthető. A robotkutya alkalmas lehet az ilyen területek vizsgálatára, és komoly érv mellette, hogy a többszöri felborulás sem okoz neki gondot. A korábbi marsjárókhoz képest jóval könnyebb szerkezet a teszteken 5 kilométert tett meg óránként, összehasonlításképp: a jelenleg is üzemelő Curiosity 0,14 kilométer per órás sebességgel járja a vörös bolygó terepét.

A Marson a felszín alatti járatok kulcsfontosságúak lehetnek az emberek számára, hiszen természetes védelmet adhatnak a veszélyes sugárzással, hideggel és viharokkal szemben. A barlangokban az élet egykori nyomai is jelen lehetnek, tanulmányozásuk így sok kutatót foglalkoztat. A Boston Dynamics robotjából kifejlesztett Au-Spot egy nap komoly segítséget jelenthet az ilyen vizsgálatokban.

A robotkutya LIDAR (lézer alapú távérzékelés) segítségével térképezi fel környezetét három dimenzióban. A marskutya mesterséges intelligenciával tanulja meg, hogy mely struktúrákat kerülje el, illetve mely objektumok lehetnek érdekesek a szakértőknek.

Fotó: Nasa/JPL-Caltech

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!