Milyen egészségügyi ellátásokhoz juthat koronavírusosként?

2020. 12. 17.
Szerző: TASZ
|
Égető kérdés, hogy milyen egészségügyi ellátáshoz juthatnak azok, akik karanténban vannak koronavírus-fertőzés miatt, és olyan egészségügyi problémájuk van, ami nem tűr halasztást, de nem a koronavírussal kapcsolatos.

Az egészségügyi ellátáshoz való jog minden beteget megillet, ellátatlanul senki sem maradhat – de az, hogy egyéb egészségügyi problémáikkal ellátják-e az aktív (még nem gyógyult) koronavírus-fertőzötteket, leginkább azon múlik, hogy milyen típusú ellátásra van szükségük. A járvány első hullámának kezdete óta már eltelt tíz hónap, de eddig sem az illetékes hatóságok, sem a kórházak fenntartói nem adtak ki egyértelmű iránymutatást a kórházaknak és a betegeknek az erre vonatkozó szabályok tisztázása érdekében.

Háziorvos, ügyelet

Akinek olyan problémája van, amivel egyébként háziorvoshoz vagy háziorvosi ügyelethez fordulna, koronavírus-fertőzöttként ne menjen be személyesen, inkább telefonáljon. Az orvos telefonon végzi a konzultációt és írja fel a(z elektronikus) receptet. Jelenleg csak sürgős ellátást vagy személyes vizsgálatot igénylő esetben lehet személyesen megjelenni, de arról, hogy mi minősül ilyen esetnek, a kezelőorvos dönt a páciens e-mailje, telefonhívása alapján. Ugyanez érvényes a nem koronavírus-fertőzöttekre is, a háziorvosi, gyermekorvosi rendelőkben, ügyeleteken egyaránt.

Sürgős szakorvosi ellátás

Ha olyan akut tünetek lépnek fel, amelyek esetében gyors szakorvosi beavatkozásra van szükség (pl. az érintettnek feltehetően vakbélgyulladása van, csonttörést szenvedett, vagy szilánk ment a szemébe), jelenleg nincs más megoldás, mint a mentők értesítése. 

Bár az NNK eljárásrendje előírja, hogy az egészségügyi ellátás során külön kezeljék a koronavírus-gyanús és nem gyanús személyeket, gyanús és megerősített fertőzötteket, illetve a tünetes és tünetmentes megerősített fertőzötteket is elkülönítve lássák el, a gyakorlatban nincs olyan kórház vagy olyan sürgősségi osztály Magyarországon, ahová koronavírus-fertőzötten is be lehet lépni. Az eljárásrend előírja külön diagnosztizáló és kezelő helyiségek kialakítását a koronavírus-gyanús személyek számára, valamint a gyanús és a megerősített személyek ellátásának térbeni és időbeni elkülönítését. Számos ellátóhelyen érdeklődtünk, de sehol nem tapasztaltuk, hogy ezeket az elkülönített betegellátóhelyeket létrehozták volna.

Mentőkkel a kórházba 

Azokban az esetekben, amikor egyébként is mentőt hívnánk, természetesen a koronavírus-fertőzötthöz is ki kell hívni a mentőket.

Miután a mentővel bekerültünk a kórházba, a kezelőorvos fog arról dönteni, hogy panaszaink alapján milyen gyorsan van szükségünk beavatkozásra. Mivel a teljes egészségügyre jellemző a kapacitáshiány, elképzelhető, hogy még mentővel való beszállítás esetén is lassabban jutunk ellátáshoz, mint általában. Azt azonban a szakmai protokollok egyértelművé teszik, hogy mely kezelés nem tűr halasztást, ezekhez mindenképpen, mielőbb hozzá kell jutnunk!

Halasztható műtétek

Akinek a kezelése halasztható, azt nemcsak a fertőzöttsége alatt, hanem annak elmúltával sem biztos, hogy el fogják látni. 2020. november 7-től egy EMMI-utasítás alapján a halasztható műtéteket az egészségügy legtöbb területén felfüggesztették, így bizonyos beavatkozásokat várhatóan csak a veszélyhelyzet elmúltával fognak elvégezni.

Bár az EMMI-utasítás nyilvánosan nem elérhető, a minisztérium tájékoztatása szerint nemcsak a sürgősségi ellátások képeznek kivételt a beavatkozások felfüggesztése alól, hanem azok is, amelyek elmaradásával a beteg súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Elvégeznek valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.

Az ellátás teljes hiánya alapjogsértő! 

Aki tünetmentes vagy tünetes koronavírusosként otthoni karanténban van és onnan indulna kórházba, több akadályba ütközik. Egyrészt a karantén-kötelezett nem hagyhatja el a lakását, csak kifejezetten sürgős esetekben, másrészt a legtöbb egészségügyi ellátóhelyen már a bejáratnál ellenőrzést végeznek, és akinek a vírusra utaló tünete van vagy megerősített esetnek minősül, be sem engedik.

Ha semmilyen ellátáshoz nem jutunk, mert az akut tüneteink ellenére sem fogad az orvos vagy nem érkezik ki a mentő, azzal súlyosan sérül az egészségügyi ellátáshoz való jogunk. Az egészségügyi ellátáshoz való jog a betegek legalapvetõbb joga, akinek az egészségi állapota indokolja, annak joga van ahhoz, hogy hozzáértõ orvosok megvizsgálják, gyógykezeljék, és fájdalmait csillapítsák. Ezt még a jelenlegi járványhelyzetben, egy aktív koronavírusos fertőzöttől sem lehet megtagadni. Ha ennek ellenére is megtagadják az ellátást, érdemes felhívni a kezelőorvos figyelmét az ellátási kötelezettségére. Ha ez sem vezet eredményre, panasszal fordulhatunk az intézményvezetőhöz, a betegjogi képviselőhöz, továbbá a kórház fenntartójához.

Forrás: Társaság a Szabadságjogokért

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Áprilisi akció

Walurinal Max Aranyvesszővel tabletta

10 db

2 099 Ft

209,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Detralex 500 mg filmtabletta

60 db

5 399 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 599 Ft

60 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Imodium® 2 mg kemény kapszula

20 db

1 249 Ft

62,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

UltraBlanc fogkrém

75 ml

2 349 Ft

31,3 Ft/ml
Kozmetikum

Algoflex Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

2 099 Ft

105 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exoderil 10 mg/g krém

30 g

2 499 Ft

83,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Artelac CL szemcsepp

10 ml

1 399 Ft

139,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

Nottevit Happy Sleep kapszula

30 db

3 699 Ft

123,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Saballo Complex lágy kapszula

60 db

4 399 Ft

73,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Betadine® oldat

30 ml

1 449 Ft

48,3 Ft/ml
Fertőtlenítőszer***

Voltaren Emulgel Forte 20 mg/g gél

180 g

4 999 Ft

27,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Maxiluten tabletta

30 db

2 899 Ft

96,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Béres C-vitamin 1000 mg RETARD filmtabletta csipkebogyó kivonattal + 2000 NE D3-vitamin

90 db

3 199 Ft

35,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

999 Ft

16,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Quamatel® Mini 10 mg filmtabletta

14 db

1 249 Ft

89,2 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Tebofortan 120 mg filmtabletta

30 db

4 399 Ft

146,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Iberogast belsőleges oldatos cseppek

20 ml

1 799 Ft

90 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Valeriana Night Forte lágyzselatin kapszula

60 db

3 199 Ft

53,3 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Dettol antibakteriális kézfertőtlenítő gél

50 ml

899 Ft

18 Ft/ml
Biocid termék****

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 599 Ft

799,5 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Flexagil krém

150 g

3 699 Ft

24,7 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Otrivin RAPID 1 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 099 Ft

209,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Fertőtlenítők alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!
**** Biocidok alkalmazásakor ügyeljen a biztonságra! Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. áprilisi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el