4+1 tanács az ünnepekre a krónikus tüdőbetegséggel élőknek

2020. 12. 13.
Szerző: Szimpatika
|
A december ünnepi hónap, a Mikulástól kezdve a karácsonyon át egészen szilveszterig bezárólag. Ahhoz, hogy az ünnepeket jó egészségi állapotban, nyugodtan, és kellemes közérzettel tölthesse el a COPD-vel együtt élő beteg, érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni.

A COPD – krónikus obstruktív tüdőbetegség

A COPD a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó (azaz obstruktív), fokozatosan súlyosbodó betegsége, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik – lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A leggyakoribb tünetei a légszomj, a gyakori köhögés, illetve a fokozódó köpetürítés. A LEBE (Légúti Betegek Országos Egyesülete) becslése alapján 5-6 százezer COPD-ben szenvedő beteg él Magyarországon, de csak egy részük a diagnosztizált beteg. A COPD-betegség kialakulásának leggyakoribb oka a dohányzás.

1. Változtassunk a szokásainkon, legalábbis egy időre

Jelenleg a koronavírus-járvány még mindig felfutó szakaszában van, ezért továbbra is nagy gondot kell fordítani arra, hogy a fertőzésveszélyt csökkentsük. A koronavírus fokozott veszélyt jelent azokra – így a COPD-vel élőkre is -, akik esetében tartós légzésfunkciós károsodás áll fenn. Lehetőség szerint el kell kerülni a csoportos találkozást, a tömegközlekedést, és fokozottan kell figyelni a 2 méteres távolság megtartására, az alapos kézmosásra. A karácsonyi bevásárlást ennek értelmében célszerű, ahol csak lehet, online intézni. Érdemes az utazást, a családlátogatást kerülni és nagyobb hangsúlyt helyezni az online kapcsolattartásra. Mindezt tegyük annak érdekében, hogy a járvány lefutását követően ismét jó egészségben tölthessünk együtt időt a szeretteinkkel.

2. A testmozgás fontossága

A betegeknek sokszor fáradtsággal, nehézlégzéssel kell szembenézniük a mindennapok során, így érthető módon talán kevésbé van kedvük a rendszeres testmozgáshoz, pedig az javítja a vérkeringést, növeli az állóképességet, erősíti a csontokat, segít a stressz csökkentésében. Természetesen minden COPD-s betegnek a saját fizikai képességéhez és állapotához mérten ajánlott csak testmozgást végeznie, amelyet legjobb, ha előzetesen kezelőorvosával is egyeztet. Sajnos, a koronavírus-járvány leküzdése érdekében a zárt térben végzett, csoportos mozgáslehetőségek korlátozottak, de tiszta időben egy erdei séta, gyors gyaloglás a parkban, biciklizés, kertészkedés vagy kutyasétáltatás, mind hozzájárulhatnak a COPD tüneteinek enyhítéséhez. Használjuk ki tehát az ünnepi időszak által kínált több szabadidőt a rendszeres testmozgás beiktatására!

3. Csak óvatosan, ha magas a légszennyezettség!

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a levegőben lévő szennyezőanyagok közül a finom részecskés anyagnak, a nitrogén-dioxidnak és a talajmenti ózonnak a legjelentősebb az egészségkárosító hatása. A hosszú távú és jelentős kitettség ezeknek az anyagoknak, károsítja a légzőszervrendszert és korai elhalálozáshoz vezethet. A novemberi-decemberi időjárás, a gyakori szmog sajnos különösen kedvez annak, hogy a szennyezőanyagok ne tudjanak távozni a levegőből. A hideg időjárás miatt megnövekszik a gépkocsiforgalom és beindul a fűtési szezon is, amely szintén jelentős mértékben járul hozzá a levegőszennyezéshez. Bár már tilos, sok helyen mégis elégetik az avart, a kerti hulladékot. Ezeket figyelembe véve a COPD-vel élő betegeknek érdemes figyelemmel kísérnie az aktuális légszennyezettségi adatokat, hiszen van már olyan népszerű oldal is, ahol ezt városokra lebontva is meg lehet nézni.

4. Felkészülés a munkaszüneti napokra, kapcsolattartás az orvossal

A legjobban úgy tudunk felkészülni az ünnepekre, az általános szabadságolásokra, ha előre gondoskodunk a legalapvetőbb élelmiszerek, tartós élelmiszerek és egészségügyi termékek beszerzéséről. Különösen igaz ez az esetleges karanténhelyzetre való felkészülés során. Ugyanez vonatkozik a COPD-s beteg gyógyszereire, amelyekről az orvos telefonos felkeresésével is egyeztethetünk, és e-recept formájában érhetünk el a patikában. A rendszeres terápiát, a hosszúhatású hörgőtágító gyógyszereket minden nap használni kell, mert ezekkel megelőzhetők a tünetek. Manapság már kaphatók olyan környezetbarát hörgőtágító termékek, melyekben elegendő csupán a patront cserélni – ez esetben ne feledkezzünk meg róla, hogy megfelelő számú patron legyen háztartásunkban. Oxigénterápia során szintén gondoskodjunk a kellő mennyiségű utánpótlásról.

A kapcsolattartás a kezelőorvossal természetesen továbbra is fontos, azonban a járvány miatt ennek megszokott módja megváltozhat, melyhez igazodni kell. Járjunk utána a rendelési időpontoknak, jegyezzük fel orvosunk és az orvosi ügyelet elérhetőségeit, hogy egy esetleges betegség-súlyosbodás esetén telefonon rögtön segítséget tudjunk kérni.

+ 1 tanács

A betegség és a járványhelyzet által együttesen okozott szorongás, bezártságérzet, kedélytelenség könnyen eluralkodhat a hangulatunkon. Igyekezzünk megtalálni otthon is azokat az elfoglaltságokat, amelyek örömet okoznak – például zenehallgatás, olvasás, növények ápolása -, vagy amelyekre már rég nem adódott lehetőségünk, pl. régi fényképek rendezgetése.

Gondoljuk át, hogy van-e olyan ismerősünk, hozzátartozónk, barátunk, akinek a járványhelyzet különösen visszavetette a szociális életét. Egy érdeklődő telefonbeszélgetés is sokat tud javítani a magányos emberek kedélyállapotán – s jó érzéssel tölti el azt is, aki segítséget nyújtott.

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

»

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

»

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

»

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

»

A nyitólapról ajánljuk

#KORONAVÍRUS

Márciusi akció

Cartidol 100 mg/g gél

50 g

1 549 Ft

31 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres PrimoMed sebápoló spray

60 ml

2 199 Ft

36,7 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköznek minősülő orvostechnikai eszköz*

BioCo Porc & Izom Csont Komplex kondroitinnel filmtabletta

120 db megapack

4 299 Ft

35,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Robitussin™ Antitussicum szirup

100 ml

1 899 Ft

19 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Septofort tabletta

24 db

1 449 Ft

60,4 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Eurovit D-vitamin Forte 3000 NE tabletta

90 db

2 299 Ft

25,5 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bánó fokhagyma galagonya fagyöngy kapszula

100 db

3 899 Ft

39 Ft/db
Gyógyszernek nem minősülő gyógyhatású készítmény

Magnisteron magnézium tabletta férfiaknak

30 db

2 099 Ft

70 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® bevont tabletta

50 db

2 699 Ft

54 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Advil® Ultra Forte lágy kapszula

16 db

2 249 Ft

140,6 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 999 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Neo Citran Max köptetővel por belsőleges oldathoz

10 tasak

2 899 Ft

289,9 Ft/tasak
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dentinox fogínygél gyermekeknek

10 g

1 949 Ft

194,9 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

SYSTANE® Ultra nedvesítő szemcsepp

10 ml

2 649 Ft

264,9 Ft/ml
Gyógyászati segédeszköz*

Algoflex Duo 400 mg/100 mg filmtabletta

24 db

2 599 Ft

108,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 149 Ft

24,4 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Nottevit Immuno Sleep kapszula

30 db

3 499 Ft

116,6 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Panadol Rapid 500 mg filmtabletta

24 db

1 149 Ft

47,9 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Xilomare® 1 mg/ml oldatos orrspray

10 ml

1 749 Ft

174,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Calcium-Sandoz pezsgőtabletta

20 db

1 649 Ft

82,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Cataflam Dolo Rapid 25 mg lágy kapszula

20 db

2 549 Ft

127,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Szemerő Lutein FORTE filmtabletta

90 db

7 299 Ft

81,1 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Visine® Classic 0,5 mg/ml oldatos szemcsepp

15 ml

1 899 Ft

126,6 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2021. márciusi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el