4+1 tanács az ünnepekre a krónikus tüdőbetegséggel élőknek

Szerző: Szimpatika
A december ünnepi hónap, a Mikulástól kezdve a karácsonyon át egészen szilveszterig bezárólag. Ahhoz, hogy az ünnepeket jó egészségi állapotban, nyugodtan, és kellemes közérzettel tölthesse el a COPD-vel együtt élő beteg, érdemes néhány hasznos tanácsot megfogadni.

A COPD – krónikus obstruktív tüdőbetegség

A COPD a tüdő visszafordíthatatlan károsodásával járó (azaz obstruktív), fokozatosan súlyosbodó betegsége, amely során a légutak beszűkülnek, a tüdőszövet károsodik – lényegében a tüdő gyors öregedése zajlik. A leggyakoribb tünetei a légszomj, a gyakori köhögés, illetve a fokozódó köpetürítés. A LEBE (Légúti Betegek Országos Egyesülete) becslése alapján 5-6 százezer COPD-ben szenvedő beteg él Magyarországon, de csak egy részük a diagnosztizált beteg. A COPD-betegség kialakulásának leggyakoribb oka a dohányzás.

1. Változtassunk a szokásainkon, legalábbis egy időre

Jelenleg a koronavírus-járvány még mindig felfutó szakaszában van, ezért továbbra is nagy gondot kell fordítani arra, hogy a fertőzésveszélyt csökkentsük. A koronavírus fokozott veszélyt jelent azokra – így a COPD-vel élőkre is -, akik esetében tartós légzésfunkciós károsodás áll fenn. Lehetőség szerint el kell kerülni a csoportos találkozást, a tömegközlekedést, és fokozottan kell figyelni a 2 méteres távolság megtartására, az alapos kézmosásra. A karácsonyi bevásárlást ennek értelmében célszerű, ahol csak lehet, online intézni. Érdemes az utazást, a családlátogatást kerülni és nagyobb hangsúlyt helyezni az online kapcsolattartásra. Mindezt tegyük annak érdekében, hogy a járvány lefutását követően ismét jó egészségben tölthessünk együtt időt a szeretteinkkel.

2. A testmozgás fontossága

A betegeknek sokszor fáradtsággal, nehézlégzéssel kell szembenézniük a mindennapok során, így érthető módon talán kevésbé van kedvük a rendszeres testmozgáshoz, pedig az javítja a vérkeringést, növeli az állóképességet, erősíti a csontokat, segít a stressz csökkentésében. Természetesen minden COPD-s betegnek a saját fizikai képességéhez és állapotához mérten ajánlott csak testmozgást végeznie, amelyet legjobb, ha előzetesen kezelőorvosával is egyeztet. Sajnos, a koronavírus-járvány leküzdése érdekében a zárt térben végzett, csoportos mozgáslehetőségek korlátozottak, de tiszta időben egy erdei séta, gyors gyaloglás a parkban, biciklizés, kertészkedés vagy kutyasétáltatás, mind hozzájárulhatnak a COPD tüneteinek enyhítéséhez. Használjuk ki tehát az ünnepi időszak által kínált több szabadidőt a rendszeres testmozgás beiktatására!

3. Csak óvatosan, ha magas a légszennyezettség!

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség adatai szerint a levegőben lévő szennyezőanyagok közül a finom részecskés anyagnak, a nitrogén-dioxidnak és a talajmenti ózonnak a legjelentősebb az egészségkárosító hatása. A hosszú távú és jelentős kitettség ezeknek az anyagoknak, károsítja a légzőszervrendszert és korai elhalálozáshoz vezethet. A novemberi-decemberi időjárás, a gyakori szmog sajnos különösen kedvez annak, hogy a szennyezőanyagok ne tudjanak távozni a levegőből. A hideg időjárás miatt megnövekszik a gépkocsiforgalom és beindul a fűtési szezon is, amely szintén jelentős mértékben járul hozzá a levegőszennyezéshez. Bár már tilos, sok helyen mégis elégetik az avart, a kerti hulladékot. Ezeket figyelembe véve a COPD-vel élő betegeknek érdemes figyelemmel kísérnie az aktuális légszennyezettségi adatokat, hiszen van már olyan népszerű oldal is, ahol ezt városokra lebontva is meg lehet nézni.

4. Felkészülés a munkaszüneti napokra, kapcsolattartás az orvossal

A legjobban úgy tudunk felkészülni az ünnepekre, az általános szabadságolásokra, ha előre gondoskodunk a legalapvetőbb élelmiszerek, tartós élelmiszerek és egészségügyi termékek beszerzéséről. Különösen igaz ez az esetleges karanténhelyzetre való felkészülés során. Ugyanez vonatkozik a COPD-s beteg gyógyszereire, amelyekről az orvos telefonos felkeresésével is egyeztethetünk, és e-recept formájában érhetünk el a patikában. A rendszeres terápiát, a hosszúhatású hörgőtágító gyógyszereket minden nap használni kell, mert ezekkel megelőzhetők a tünetek. Manapság már kaphatók olyan környezetbarát hörgőtágító termékek, melyekben elegendő csupán a patront cserélni – ez esetben ne feledkezzünk meg róla, hogy megfelelő számú patron legyen háztartásunkban. Oxigénterápia során szintén gondoskodjunk a kellő mennyiségű utánpótlásról.

A kapcsolattartás a kezelőorvossal természetesen továbbra is fontos, azonban a járvány miatt ennek megszokott módja megváltozhat, melyhez igazodni kell. Járjunk utána a rendelési időpontoknak, jegyezzük fel orvosunk és az orvosi ügyelet elérhetőségeit, hogy egy esetleges betegség-súlyosbodás esetén telefonon rögtön segítséget tudjunk kérni.

+ 1 tanács

A betegség és a járványhelyzet által együttesen okozott szorongás, bezártságérzet, kedélytelenség könnyen eluralkodhat a hangulatunkon. Igyekezzünk megtalálni otthon is azokat az elfoglaltságokat, amelyek örömet okoznak – például zenehallgatás, olvasás, növények ápolása -, vagy amelyekre már rég nem adódott lehetőségünk, pl. régi fényképek rendezgetése.

Gondoljuk át, hogy van-e olyan ismerősünk, hozzátartozónk, barátunk, akinek a járványhelyzet különösen visszavetette a szociális életét. Egy érdeklődő telefonbeszélgetés is sokat tud javítani a magányos emberek kedélyállapotán – s jó érzéssel tölti el azt is, aki segítséget nyújtott.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!