Az agykárosodás növeli az Alzheimer-kór kockázatát

Szerző: Medical Online
A traumás agykárosodás növeli az Alzheimer-kór kockázatát és gyorsítja az Alhzeimer-demencia megjelenését.

Új kutatások szerint traumás agykárosodást (traumatic brain injury, TBI) követően megemelkedik a demenciával társuló patológiás elváltozások kockázata (ami több amyloid lerakódással és az agykéreg vastagságának csökkenésével jár) azokhoz a személyekhez képest, akiknél ilyen trauma nem szerepelt az anamnézisben.

E tény szem előtt tartásával a TBI-t szenvedett betegeket érdemes lenne szigorúan követni, hogy amint rendelkezünk majd hatékony preventív módszerekkel és korai beavatkozási lehetőségekkel, javíthassuk majd azoknak az életminőségét, akiknél az Alzheimer-kór kifejlődésének gyanúja áll fenn.

A 65 évesnél idősebb életkorban kialakuló demencia leggyakoribb oka az Alzheimer-kór. Ausztráliában ráadásul ez az időskori halálozás második leggyakoribb oka, de a betegség megelőzésére vagy akár progressziójának lassítására irányuló törekvések eddig nem jártak sikerrel. Az AD tünetei gyakran csak a betegség késői szakában jelentkeznek, míg a fontosabb patológiai elváltozások, mint a ß-amyloid (Aß) plakkok, a tau fehérje lerakódások valamint az idegveszteség már évekkel, akár egy évtizeddel is a nyilvánvaló klinikai tünetek megjelenése előtt elkezdődnek. A korai biomarkerek és az AD fokozott kockázatát jelző patológiai elváltozások kimutatásával lehetőség adódna a betegség lefolyásának megváltoztatására, vagy legalábbis súlyosságának enyhítésére.

A traumás agykárosodás az Alzheimer-kór keletkezésének fontos faktora. Már egyetlen mérsékelt traumás agysérülés is több mint a kétszeresére növeli a demencia kialakulásának kockázatát, a súlyos TBI-hez pedig a demencia kockázatának 4,5-szörös emelkedése társul, bár egyáltalán nem ismerjük, hogy milyen mechanizmus áll az összefüggés hátterében.

Forrás: medicalonline.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!