Óceáni hulladékból készítenek napszemüveget

A The Ocean Cleanup projekt újabb fontos eredményt ért el a hulladék elleni harcban.

A The Ocean Cleanup első alkalommal mutatott be olyan újrahasznosított terméket, amelynek alapanyaga a nagy csendes-óceáni szemétszigetből származik.

Boyan Slat már korábban bejelentette, hogy a hulladék újrahasznosítására készülnek, a napszemüveg lett a program első ilyen terméke. A készítők bíznak benne, hogy ezzel felhívhatják a figyelmet a műanyaghulladékok veszélyeire, illetve az újrahasznosítás erejére.

A projekt hosszú előkészület után 2019-ben vágott neki a Csendes-óceánon sodródó hatalmas szemétsziget megtisztításának. Slaték azt is célul tűzték ki, hogy a begyűjtött hulladékokat valamilyen módon hasznosítsák. A napszemüveg darabja 199 euróért szerezhető be, a befolyó pénzt a projekt finanszírozására fordítják, hogy jövőre is ellátogathassanak a szemétszigethez. A becslések alapján egy-egy darab árából 24 futballpályányi területet tisztíthatnak meg – így a vásárlók hozzájárulhattnak a többi hulladék eltüntetéséhez.

A terméket Yves Béhar tervezte, a gyártást pedig az olasz Safilóra bízták. A The Ocean Cleanup szerint a napszemüvegek igen tartósak, egy életen át használhatják őket. A termék tokja szintén újrahasznosított műanyagból készült.

A The Ocean Cleanupnál úgy gondolják, hogy jelenleg az óceánok műanyagszennyezése a világ egyik legnagyobb problémája, maga a műanyag azonban rendkívül hasznos. A csapat szerint a megoldást az újrahasznosítás és az azzal járó értékteremtés jelentheti.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!