Legnépszerűbb termékek
Nincs találat
Legnépszerűbb cikkek
Nincs találat

Az angyalok itala: orgonaszörp

Módosítva: 5/3/2014 Szerző: Szimpatika 1 perc
Az interneten többfelé is lehet már olvasni az orgonaszörpről, de még kevesen próbálták ki – aki viszont megkóstolta, kellemesen csalódott. Mivel a korai tavasznak köszönhetően eljött az idei orgonaszezon, itt az ideje, hogy kipróbáljuk! Aki a bodzát szereti, annak az orgona is ízleni fog.

Az orgonát tiszta helyről szedje, ne forgalmas út mentén, és inkább a bokor magasan fekvő részéről. Egy liter szörphöz nagyjából 8-10 szép nagy orgonavirágra lesz szüksége.

Ami fontos: a szörphöz a kis lila virágocskákat le kell szedegetni a szárról, ne kerüljenek bele a zöld részek.

A gyorsabb, „rózsaszín” módszer

Hozzávalók:

- kb. 1 liternyi orgonavirág, csak a lila virágocskák, mindenféle zöld rész nélkül

- 1 liter víz

- 40 dkg cukor, fehérrel szebb színe lesz, de nádcukorral is készíthető

- 1 teáskanál citromsav

A vizet a cukorral összefőzzük. Amikor már jó alaposan forr, lehúzzuk a tűzhelyről és beleszórjuk az orgonavirágokat.

Elkeverjük, lefedjük, és másnap reggelig állni hagyjuk.

Az egészet leszűrjük, először sűrű szitán, utána átöntjük a levet egy papír teafilteren is. A leszűrt szörpöt visszatesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Amikor felforrt, belekeverjük a citromsavat, ettől változik az addig zöldeslila főzet szép halvány rózsaszínűre. Tiszta üvegekbe töltjük csurig, majd az üvegeket jól lezárjuk és fejre állítjuk.

Az íz fokozása érdekében fogyaszthatjuk citromlével vagy reszelt gyömbér levével is.

Az alternatív, bodzaszörpös módszer

Orgonaszörpöt lehet úgy is készíteni, ahogy a bodzát: ehhez a leszemezett virágokat hideg vízben kell áztatni, valamivel (pl. tányérral) a víz alá nyomni, és egy-két napig a hűtőben pihentetni.

Utána leszűrjük, cukrozzuk, felforraljuk, majd üvegekbe töltjük.


Forrás: natursziget.com