Az orgonát tiszta helyről szedje, ne forgalmas út mentén, és inkább a bokor magasan fekvő részéről. Egy liter szörphöz nagyjából 8-10 szép nagy orgonavirágra lesz szüksége.
Ami fontos: a szörphöz a kis lila virágocskákat le kell szedegetni a szárról, ne kerüljenek bele a zöld részek.
A gyorsabb, „rózsaszín” módszer
Hozzávalók:
- kb. 1 liternyi orgonavirág, csak a lila virágocskák, mindenféle zöld rész nélkül
- 1 liter víz
- 40 dkg cukor, fehérrel szebb színe lesz, de nádcukorral is készíthető
- 1 teáskanál citromsav
A vizet a cukorral összefőzzük. Amikor már jó alaposan forr, lehúzzuk a tűzhelyről és beleszórjuk az orgonavirágokat.
Elkeverjük, lefedjük, és másnap reggelig állni hagyjuk.
Az egészet leszűrjük, először sűrű szitán, utána átöntjük a levet egy papír teafilteren is. A leszűrt szörpöt visszatesszük a tűzhelyre és felforraljuk. Amikor felforrt, belekeverjük a citromsavat, ettől változik az addig zöldeslila főzet szép halvány rózsaszínűre. Tiszta üvegekbe töltjük csurig, majd az üvegeket jól lezárjuk és fejre állítjuk.
Az íz fokozása érdekében fogyaszthatjuk citromlével vagy reszelt gyömbér levével is.
Az alternatív, bodzaszörpös módszer
Orgonaszörpöt lehet úgy is készíteni, ahogy a bodzát: ehhez a leszemezett virágokat hideg vízben kell áztatni, valamivel (pl. tányérral) a víz alá nyomni, és egy-két napig a hűtőben pihentetni.
Utána leszűrjük, cukrozzuk, felforraljuk, majd üvegekbe töltjük.
Forrás: natursziget.com