Az idegrendszerre ható növényi drogok

2014. 06. 15.
Szerző: Szimpatika
Ma már nem csak az időskorúak szenvednek krónikus álmatlanságban, hanem a civilizációs ártalom részeként, a stresszes életmód miatt a fiatal- és középkorúak körében is egyre többen küzdenek alvászavarokkal.

A növényi nyugtatók és feszültségoldók enyhe hatású szerek.

Alkalmazásuk nem vezet pszichés változások kialakulásához.

Nem kell hozzászokástól tartani.

Nincsenek toxikus mellékhatásaik.

Az ebbe a csoportba tartozó legfontosabb gyógynövények: macskagyökér, komló, golgotavirág, citromfű és zab.

A  depressziónál, a felhangoltság és a depressziós ciklusok változásánál, a testi betegséggel együtt járó, és a valamilyen életélmény alapján kialakult depressziók kezelésében egyaránt jelentős az orbáncfű. Enyhébb esetekben önállóan, vagy a gyógyszeres terápia részeként is jól alkalmazható.

Az élénkítő hatású gyógynövények alkalmazása is hagyománnyá vált. Legismertebbek a koffeintartalmú élvezeti italok: kávé, tea. Ezen növényi drogok készítményei főként élelmiszerként kerülnek forgalomba. Megkülönböztető ízük, aromájuk a kísérőanyagaiknak köszönhető.

A stresszt kivédő, adaptogén (környezethez való alkalmazkodást segítő) hatású gyógynövények teljesítményfokozó, kiegyenlítő hatásúak. Ez a csoport átmenetet képez a nyugtatók és a serkentők között. Hatásuk lényege: lehetővé teszik a szervezet megerősödését és a stresszhez való alkalmazkodást, valamint a stressz által kiváltott rendellenességek megszüntetését. Farmakológiai és klinikai kísérletek támasztják alá a ginszeng, szibériai ginszeng, a kúpvirág, a szekliceimola adaptogén hatását. Látványosan jó eredményeket lehet velük elérni a csökkent adaptációs képességgel jellemezhető időskorban.


Forrás: https://www.mypin.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!