A mentális betegségek öregítik a testet

2023. 04. 08.
Forrás: ng.24.hu
A Párizsban zajló Európai Pszichiátriai Konferencián ismertették azt az új kutatási eredményt, amely részint megmagyarázhatja, hogy általánosságban miért rövidebb a mentális betegséggel küzdők várható élettartama.

Ma már vérvizsgálattal ki lehet mutatni számos olyan jelzőanyagot, amely a test öregedésével függ össze, így összevethető, hogy az adott személy a születésétől számított kronológiai életkorához képest fiatalabb vagy idősebb.

A londoni King’s College két kutatója, Dr. Julian Mutz és Cathryn Lewis professzor egy 110 ezer fős mintán végzett vizsgálatokat, amelynek során 168 különféle jelzőanyag mennyiségét mérték fel.

Amikor kiválasztották azokat, akik valamilyen mentális problémával küzdenek, kiderült, hogy ezek az emberek idősebbnek mutatkoztak a vérvizsgálat alapján, mint azt a születésüktől eltelt idő indokolta volna.

„Például a bipoláris zavarban szenvedők a vérvizsgálati jelzőértékeik szerint átlag 2 évvel voltak idősebbek a kronológiai koruknál” – mondta el Dr. Mutz.

unsplash.com

A mentális problémákkal küzdők jóval rövidebb ideig élnek (a férfiak 10, a nők 7 évvel kapnak kevesebbet az átlagnépességhez képest), rosszabb az általános egészségi állapotuk, gyakrabban alakul ki náluk például diabétesz vagy szívbetegség.

Bár csupán a test felgyorsult öregedése nem képes ezeket megmagyarázni teljes mértékben, de mindenképp hozzájárulhat a mentális betegek rosszabb életkilátásaihoz.

Azonban a kutatók szerint, ha megfelelő szűrővizsgálatokkal követik ezeknek a jelzőértékeknek az alakulását egy mentális beteg élete során, akkor megfelelő beavatkozásokkal javítani lehet a fizikai egészségükön.

Fontos volna még megismerni, megérteni azokat az okokat, amelyek hatására bekövetkezik ez az idő előtti öregedés, hisz akkor akár megelőzhetővé is válhatna ez a probléma.

 

Kiemelt kép: unsplash.com

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!