3D-nyomtatás segíti a bokaprotézisek beültetését

Forrás: bhc.hu
A statisztikák szerint Magyarországon több százan vannak azok, akiknek az ízületi kopás miatt a bokája nehezen vagy már alig mozog, ezért csak a bokaprotézis jelenthet tartós, panaszmentes megoldást számukra.

Ilyen típusú műtéteket már 2015 óta végeznek hazánkban, azonban az implantátum 3D-nyomtatott sablonnal történő behelyezése egyedülállónak számít itthon, és Nyugat-Európában is csak 3 éve ismert eljárás. Ez a módszer Magyarországon egyedül a Budai Egészségközpontban (BEK) érhető el, ahol Dr. Kynsburg Ákos, az intézmény baleseti sebész szakorvosa végzi a műtéteket, és ő maga is részt vesz a beültetések fejlesztésében.

A boka-lábsebészet az elmúlt 25 évben Nyugat-Európában és Amerikában is külön szakterületté vált. Dr. Kynsburg Ákos Ausztriából tért haza, hogy egy nemzetközi projekt keretében részt vegyen a hazai bokaprotézis program fejlesztésében, és ezáltal a magyar betegek számára is elérhetővé váljanak a legmodernebb kezelési módok. A kollaboráció részeként a szakember osztrák típusú implantátumot ültet be 3D-nyomtatott sípcsonti célzósablon és magyar fejlesztésű, új ugrócsonti műszerek segítségével. A hazai műszerfejlesztési beruházás értéke nagyságrendileg 10 millió forint. Ezek a beültetéshez szükséges speciális műszerek a korábban elérhető berendezésekkel szemben lehetővé teszik, hogy a protézis az alsó végtag terhelési tengelyének megfelelően legyen beépítve.

„A speciális 3D-nyomtatott sablon azáltal forradalmasítja a bokaprotézis beültetést, hogy garantálja a műtét legfontosabb lépését, a sípcsonti komponens helyes behelyezését, ami más módszerek esetén manuálisan történik, növelve ezzel a hibalehetőséget. Az eddigi tapasztalok szerint az így behelyezett protézis tartósan javítja az életminőséget és panaszmentes mozgást tesz lehetővé, a szomszédos ízületek túlterhelése nélkül” – mondta Dr. Kynsburg Ákos PhD, a Budai Egészségközpont baleseti sebész szakorvosa.

A szakember az elmúlt egy év járványidőszakában 5 ilyen műtétet hajtott végre a BEK privát ellátásának keretében, ahol kéthetente egy műtétre kerül sor, így évente akár 24 beavatkozás is elvégezhető. Az operációra jelenleg nincs várólista, ám a 3D-sablon tervezése és készítése miatt 6 hetes előkészület szükséges.

Ízület-elmerevítés vs bokaprotézis-beültetés

A bokaprotézis-behelyezés még mindig egy viszonylag új típusú beavatkozásnak számít, mivel a bokaízület kopásánál a mai napig bevett módszer a felső ugróízület elmerevítése (artrodézis). Még usztriában vagy Németországban is, ahol rendszeresebben végeznek ilyen műtéteket, mintegy 5:1 arányban inkább merevítést alkalmaznak, mintsem protézist. Főként azért, mert a szakmai köztudatban a merevítések jó eredményekkel bírnak a korábbi protézistípusokhoz képest, és ez az eljárás rövid távon költséghatékonyabb is egy mesterséges ízület beültetéséhez viszonyítva.

Az artrodézis azonban bár megszünteti a fájdalmat és lehetővé teszi a járást, nem jelent tartós eredményt, mivel a szomszédos ízületek (főleg az alsó ugróízület és a Chopart-ízület) előbb-utóbb túlterhelés miatt elkopnak, ami akár mozgáskorlátozottsághoz is vezethet és újabb merevítő műtétekre lehet szükség. Ezért zajlik jelenleg is a bokaprotézisek fejlesztése.

Endoprotézisre a boka felső ugróízületének artrózisa, azaz kopása esetén van szükség, ami óriási fájdalmakkal és nehéz vagy alig kivitelezhető mozgatással jár. A kopás oka az esetek 90 százalékában poszttraumás, tehát egyszeri baleseti eredetű vagy sorozatos sérüléseket követő elváltozás. Ilyen lehet a lábszártörés, ami megváltoztatja a bokaízület terhelési tengelyét, az ízületi törés a boka ízületi felszíneinek károsodásával, vagy a sorozatos bokaficamok. Az artrózisnak azonban lehetnek reumatológiai okai is, és ritkán, de a térdhez vagy a csípőhöz hasonlóan szintén előfordul ismeretlen eredetű, ún. primer artrózis.

A Budai Egészségközpont szakorvosa által végzett, osztrák típusú AAA (Alpha Ankle Arthroplasty) bokaprotézis-eljárás legnagyobb előnye az ízület-elmerevítéshez és a többi protézistípushoz képest, hogy ez a protézis nagy mértékben alkalmazkodik a páciens bokájának adottságaihoz, nem pedig a bokának kell hozzá idomulnia egy megadott helyzetben beültetett protézishez. Ezáltal sokkal jobb mozgástartomány-javulást eredményez. Az AAA-bokaprotézis további előnye, hogy beültetése – más bokaprotézisekhez képest – kevesebb csontveszteséggel jár, másrészt a protézist az alsó végtag biomechanikai terhelési tengelyének megfelelően pozícionálják, hogy elkerülhető legyen a korai kilazulás.

„Fontos kiemelni azt is, hogy ez egy három komponensű protézis, ami más – főleg a kétkomponensű – protézisekkel ellentétben megenged bizonyos fokú rotációt is az ízületben. Ez azért nagyon lényeges, mert a lábtő lábszárhoz képest mért rotációja magas, 80 fokos variabilitást mutat. Az Észak-Amerikában elterjedt kétkomponensű protéziseknél óriási probléma, hogy ezt a rotációt hogyan állítsák be, számunkra viszont ez a probléma az AAA-protézis esetén ismeretlen” – hangsúlyozta Dr. Kynsburg Ákos.

Milyen szerepe van a 3D-nyomtatásnak a protézis-beültetésben?

A bokaimplantátumok többféle méretben érhetők el, ugyanúgy, mint térd vagy csípő esetén. Ahhoz, hogy az operáló orvos megtalálja a megfelelő méretű implantátumot és tudja, pontosan hová kell azt minden szempontból megfelelően behelyeznie, egy háromszintű (csípő-térd-boka) CT-vizsgálat alapján készül egy speciális 3D számítógépes terv. Ha ezt a tervet a szakorvos jóváhagyja, akkor ahhoz a helyzethez készül egy sablon, ami csak az adott betegnél egyetlen egy helyre illeszkedik. Így biztosított a sípcsonti komponens helyes behelyezése.

„Ausztriában – ahol már harmadik éve csak a 3D-nyomtatott sablonos eljárással építem be a bokaprotéziseket – sikeresen megműtöttünk egy korábban teljesen elmerevített bokájú fiatal férfit. A páciensnek a háromszintű merevítéstől olyan merev lett a lábtöve, hogy nem tudott rendesen járni és ezáltal dolgozni. Az általunk végzett műtét után azonban visszaszerezte az eredeti mozgásai egy részét, így ismét munkaképessé vált” – tette hozzá a Budai Egészségközpont sebésze.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!