Alhasi fájdalom -felfázás vagy valami egészen más?

Nők millióinak okoz napi szinten komoly problémákat a felfázás – legalábbis így nevezzük közkeletű elnevezéssel azokat a tipikus tüneteket, amelyeket mindenki ismer. Dr. Lázár Erika nőgyógyász azonban felhívja a figyelmet: sokszor szexuális eredetű a probléma ilyenkor is.

Helyes-e a meghatározás, amikor számos különböző női bajra felfázásként hivatkozunk?
Az idézőjelbe tett „felfázás” egyre gyakoribb az aktív szexuális életet élő nők körében. Ma már minden második nő ezzel a problémával jelentkezik a rendelőmben, és kilencven százalékuknak nem felfázás áll a panasz hátterében. A tünetek hasonlók: gyakori vizelési inger, majd fájdalmas vizelés, egy idő után véres vizelet, végül erős alhasi fájdalom. Ezek valóban a felfázás tünetei, ezért gondolják, hogy felfázás. De mivel éppen ezért ezek a nők nagyon melegen felöltöznek alulról, és mégis kialakulnak a tünetek, sőt, meleg kánikulában is előfordul hasonló megbetegedés, mindez azt mutatja, hogy valójában nem felfázásról van szó. Egyébként nem is érzi mindenki egymás után az összes tünetet. Rohan a beteg az urológushoz, aki nem talál semmit, továbbküldi nőgyógyászhoz. A nők másik része nőgyógyászhoz rohan, aki szintén nem talál semmit, küldi a beteget urológushoz – így ping-pongoznak a pácienssel, aki utána kap valami antibiotikumot, ami megszünteti a tüneteket, de a bajt magát nem, így aztán hamarosan kezdődik az egész előlről. A nők egy része ezután észreveszi, hogy a szexuális együttlét után fél, illetve egy-két nap után jelentkeznek mindig a tünetek, és lassan már félnek a szextől. Ez pedig házasságok felbomlásához is vezethet.

De akkor mi áll a problémák hátterében? Valamilyen szexuális eredetű probléma?
A régebbi korok asszonyai ritkán éreztek valóban szexuális gyönyört, és csak férjük kedvéért mondták azt, hogy „jó volt”. A G pont ismerete vezetett a nők valódi élvezetének, a G pont orgazmusnak megismeréséhez. Ennek létét több mint hatvan éven keresztül tagadtak az orvosok, mert nem tudták bizonyítani a létezését. A férfiak többsége az internet elterjedésével szerzett tudomást a G pontról, amelyet egyébként 1950-ben fedezett fel Ernest Grafenberg német nőgyógyász, és 2014-ben bizonyította be létezését Adam Ostrzenski lengyel származású amerikai nőgyógyász professzor. Az interneten viszont már a múlt évezred végén bemutatták a G pont orgazmus eredményét – természetesen a „szövődményét” nem.

Eszerint a G pont stimulálásával elért orgazmus összefüggésben áll az említett fertőzésekkel?
Pontosan ez a helyzet.

Akkor viszont először is tisztázzuk, pontosan mi az a G pont…
Egy prosztatához hasonló kicsi, 3x8 milliméteres, zsákszerű szövet a női testben, ami a húgycső és a hüvely között helyezkedik el, a hüvelybemenettől 3-4 centiméter távolságra.  A zsákocska feje a hüvelyfalhoz ér, nyitott szája a húgycsőbe nyílik. Dörzsölés, nemi izgalom hatására megduzzad, környezetéből váladékot szív magába, így a hüvelyből is. A női hüvelyben tíz-tizenötféle baktérium él békésen együtt, születésünktől kezdve a coli baktérium is. A laktobacillusok meggátolják ezek elszaporodását, így nem okoznak gyulladást, de a hüvelyváladékkal együtt kevés coli is bejut a zsákocskába. Az orgazmuskor a zsákocskát körülvevő izmok összehúzódnak, és a zsákocska a tartalmát belespricceli a húgycsőbe, a coli baktériummal együtt. Ott pedig nincsenek védő laktobacillusok. Eleinte tehát a hölgy nem is érez problémát, de a baktériumok elkezdenek szaporodni, húszpercenkét megduplázódnak, míg végül gyulladást okoznak, és elkezdődnek a beszélgetésünk elején említett tünetek. A nőgyógyász nem észlel semmit, még eleinte az urológus se, ő is csak akkor, amikor a baktériumok és a gyulladás eléri a hólyagot, mivel vizeletetkatéterrel csak a hólyagból vesznek vizsgálatra tenyésztésre mintát. Ekkor tudják kimutatni a coli baktériumot. A véres vizeletet pedig az okozza, hogy sebessé válik a húgycső nyálkahártyája.

Mit lehet ilyenkor kezdeni?
A megoldás az, hogy rögtön a szeretkezés után nitrofurantoin-hatóanyagú tablettát vagy kapszulát kell bevenni egy pohár vízzel és egy szendviccsel – utóbbira azért van szükség, mert akkor tudja kifejteni a hatását, ha nem üres gyomorral kerül a vérkeringésbe. Az antibiotikumok elterjedése előtt egyébként ilyen hatóanyagú gyógyszereket használtak a húgyúti fájdalmakra, és az említett problémák megelőzésére ma is jól alkalmazhatók, szemben az antibiotikumokkal, amelyek – mint említettem – csak a tüneteket szüntetik meg, maga a probléma viszont újrakezdődik a következő szexuális együttlét után.

Forrás: mypin.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!