A helytelen testtartás komoly fájdalmakhoz vezethet

Szerző: Szimpatika
A nem megfelelő testtartásból számtalan mozgásszervi probléma adódhat, így nem ritka, amikor kínzó hát-, nyak- vagy vállfájdalomban bosszulja meg magát a gyenge izomzat.

Dr. Váradi Éva főorvosnővel, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistájával a rossz testtartásból eredő problémákat és ezek kezelési módjait vesszük sorra.

Ezért okoz sok gondot a helytelen testtartás

Amikor valaki görnyedten tartja magát, a teste a normálistól eltérő pózba kerül. Ez természetesen nem marad következmények nélkül, hiszen a test minden apró izma más-más feladatot lát el és eltérő teherbírással rendelkezik. Az izomzat egy pontosan összehangolt rendszer, így ha egyik részén valamilyen zavar áll be, az kihat a környező területekre is. Tartásbeli hiba esetén egyes izmokra, izomcsoportokra a kelleténél kevesebb terhelés jut, miközben más részek kénytelenek plusz terhet vállalni, ami egy idő után megbosszulja magát. Ezzel azért is fontos tisztában lenni, mert a probléma az idő múlásával csak rosszabbodik, mivel az izomzaton kívül az ízületeknél, porckorongoknál, csigolyáknál is gond keletkezhet.

Milyen problémákat okozhat a görnyedt hát?

Hanyag tartás esetén a leggyakoribb panaszok közé a hát, csípő, derék és a nyak fájdalma sorolható. Ekkor elsősorban a test különböző részein fennálló feszültség miatt megjelenő izomcsomók okozzák a fájdalmat, mivel nyomhatják a környező idegeket. Ezek a csomók egy ördögi kört indítanak el, ugyanis kialakulásuk még nagyobb feszülést eredményez, ami további csomók megjelenéséhez vezethet. A megváltozott viszonyok miatt az ízületek és a porckorongok terhelése túlságosan nagy lesz, amitől kopásos megbetegedések, porckorongsérv, idegbecsípődés alakulhatnak ki.

Így tudja megelőzni a fájdalmat:

  • Mozogjon rendszeresen, erősítse hát- és hasizmait.
  • Számítógép-használat közben is ügyeljen az egyenes tartásra.
  • Amennyiben ülés közben nehezére esik magát kihúzni, használjon szék helyett fittballt.

Amikor a fájdalom krónikussá válik

A tartáshibákból fakadó fájdalom egy idő után állandósulhat, megnehezítve az illető mindennapjait, így a mielőbbi kezelés kulcsfontosságú. Egy alapos szakorvosi vizsgálattal megállapítható, milyen elváltozások keletkeztek eddig a hanyag tartásból kifolyólag, majd a további, súlyosabb problémák elkerülése céljából ezeket kezelni szükséges.

Dr. Váradi Éva szerint aktív fájdalomcsillapítással gyors és hatékony eredmény érhető el, melynek alapja egy speciális injekciós kezelés, ami a szervezetben kialakult, fájdalmat okozó gyulladást csillapítja. Az esetleges további kezelés minden esetben egyéni elbírálást igényel. Ennek alapján kiegészítő terápiaként szóba jöhet a Guna-terápia, akupunktúra, lökéshullám-terápia, kinezio-tape, illetve kopásos megbetegedés esetén a hialuronsavas injekció. Fontos tudni, hogy hosszú távon a probléma kiküszöbölése a hát- és a hasizomzat megerősítésével érhető el, hiszen annak hiányában a megfelelő testtartás nem kivitelezhető folyamatosan. Éppen ezért a fájdalom megszüntetésén túl gyógytornász segítségét is célszerű igénybe venni!


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!