A mindennapok megkeserítője: talp- és sarokfájdalom

2014. 07. 09.
Szerző: Szimpatika
Szinte nincs is olyan ember, aki olykor ne panaszkodna kellemetlen talp- vagy sarokfájdalomra. A probléma lehet enyhe, ám esetenként a fájdalom olyan méreteket ölt, hogy már a mindennapokat is megkeseríti.

Bár a sportolókat gyakrabban érinti, valójában bárkinél előfordulhat a probléma. Dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktívfájdalomcsillapítás-specialistája a talpfájdalom okait és kezelési lehetőségeit ismerteti.

Kötőszöveti gyulladás állhat a háttérben

A lábfej a test egyik legerősebben terhelt része, hiszen mióta az ember két lábra állt, lábfeje kénytelen a test egész súlyát elbírni. A 26 csontból álló testrészt szalagok, inak és izmok tartják össze. Három nagyobb részre osztható: lábtő, lábközép, valamint az ujjak. Boltozatos szerkezetét a hosszanti és a harántboltozat biztosítja. Hosszanti boltozatának megtartásában nagy szerepe van a sarokcsont talpi részét és az ujjakat összekötő vastag kötőszöveti rostnak, a plantaris fasciának, ami egyfajta lengéscsillapítóként funkcionál. Mivel ez a rész igen sok behatásnak van kitéve, így nagyobb megterhelés esetén nem ritka, hogy begyullad, megvastagszik, ami fájdalmat okoz. Előfordulhat, hogy a sarok érzékenysége mellett az ujjak hátrafeszítésekor vagy lábujjhegyre álláskor szinte az egész talp fájdalmassá válik, így a járás korlátozott és nehézkes lesz, különösen a reggeli órákban.

Kialakulásának okai

  • Rossz lábbeli (flip-flop, túl magas sarkú cipő)
  • Sérülés
  • Túlzott igénybevétel
  • Merev lábszár
  • Achilles-ín problémája

Otthoni módszerek a fájdalom enyhítésére

Enyhébb esetben a probléma pár nap alatt megszüntethető. Ilyenkor érdemes pihentetni, jegelni az adott részt, a lábfej hátrafeszítésével nyújtógyakorlatokat végezni, valamint érdemes talpbetétet vagy sarokemelőt beszerezni. Megelőzésként válasszon megfelelő cipőt (pl. gördülő talpú cipőt), illetve edzések előtt ne feledkezzen meg a helyesen kivitelezett nyújtásról és bemelegítésről!

Hogy a járás ne legyen többé fájdalmas

A fájdalom ellen dr. Váradi Éva szerint a lézer-, illetve a lökéshullám-terápia a legcélravezetőbb. A lökéshullám-terápia lényege, hogy a keletkezett hanghullámok felpezsdítik a keringést, így a gyulladásért felelős anyagok gyorsabban elszállítódnak, a környező izmok így elernyednek és a fájdalom mérséklődik. A kezelés – a probléma mértékétől függően – minimális fájdalommal jár, és rendszerint kúraszerűen (3-4 alkalommal) történik, de már az első alkalom lényeges javulást hozhat.


Forrás: Fájdalomközpont

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!