A szülés utáni hajhullás betegséget is jelezhet!

2014. 05. 08.
Szerző: Szimpatika
Várandósság alatt a nők a korábbinál jóval dúsabb hajkoronára is szert tehetnek, a szülés utáni hetekben-hónapokban kezdődő hajhullással azonban ez az időszak rendszerint véget is ér. Meddig tekinthető normálisnak, és mikor gyanakodjunk, hogy az intenzív hajhullás nem csak a hormonális változások következménye?

Hormonoktól szépül a haj

„A terhesség alatt a női nemi hormonok közül a progeszteron és az ösztrogén szintje a szervezetben megemelkedik. Ezáltal a hajgyökereknél a sejtosztódás felgyorsul, a növekedésben lévő hajszálak élettartama megnő, tehát tovább maradnak a növekedési fázisban, mint egyébként szoktak – magyarázza a dúsabb hajkorona hormonális okait prof. Balázs Csaba endokrinológus, az Endokrinközpont orvosa. – Egy-három hónappal a szülés után azonban lecsökken a női hormonok szintje, a természetes hajhullás mellett pedig a hölgyek ekkor vesztik el azokat a hajszálakat is, amelyek már korábban, a terhesség hónapjai alatt is kihullottak volna. Az intenzív hajhullás időszaka egyéntől függ, átlagosan fél évig-kilenc hónapig tart. Aggodalomra az ad okot, ha ebben az időszakban egyéb panaszok is kialakulnak, vagy ha a hajhullás foltokban jelentkezik.”

Szülés utáni pajzsmirigygyulladás

„Május 30-án született meg a kisfiam, a mai napig kizárólag szoptatom. Két hónap múlva erős szívdobogásom, hajhullás, gyengeség lépett fel. Ekkor azzal nyugtattak meg, hogy ez a hajhullás csak a szokásos, a szülések utáni jelenség, nincs jelentősége. A lejáró jogosítványom miatt júliusban azonban elmentem a háziorvosomhoz, aki elküldött laborvizsgálatra. Kiderült, hogy a labor alapján hyperthyreosisom, vagyis pajzsmirigy-túlműködésem van. Elmentem a belgyógyászhoz, aki kért egy újabb labort. Ez szeptemberben volt, addigra már hypothyreosisra, alulműködésre utaló vérkép jött ki.”

„A fenti sorok egy kedves betegem történetét mesélik el röviden. Története sajnos elég tipikus, mégis kevesen ismerik fel a tüneteket, vagy gondolnak a háttérben húzódó betegségre – mondja Balázs Csaba professzor. – A vizsgálat során kiderült, hogy a hölgy pajzsmirigye megnagyobbodott, tömött tapintatú, jellegzetes ultrahangleletet észleltem és panaszaihoz a szokásos diffúz hajhullástól eltérően foltos hajhullás is társult. A vizsgálatok alapján bebizonyosodott, hogy szülés utáni, ún. postpartum pajzsmirigygyulladása zajlott, ill. zajlik le, ezt támasztották alá a pontosan leírt tünetek.”

Mi is ez a betegség?

A postpartum thyreoiditis (PPT) a szülést követő 3-12 hónap múlva alakulhat ki. A betegség a kismamák 13-20 százalékánál jelentkezhet, de sajnos ritkán diagnosztizálják, gyakran tekintik a hajhullást természetesnek. Pedig a betegség a hajhullás mellett más, igen zavaró tüneteket is okozhat, amelyek az egyébként is érzékeny, az újszülött mellett folytonosan tevékenykedő, sokszor fáradt édesanyák mindennapjait jelentősen megnehezíthetik. A beteg gyakran hiába fordul orvoshoz segítségért, a PPT sok esetben rejtve marad és valami egészen más betegséggel „kezelik” a kismamát.

Melyek a PPT legfontosabb jelei, tünetei?

  • A pajzsmirigy megduzzadása (strúma, golyva)
  • Erős szívdobogás
  • Befolyásolhatatlannak tűnő hajhullás
  • Fulladás érzése, nagyfokú (ok nélküli) kimerültség
  • Jelentős hízás

A betegséget már a Mátyás király korából származó könyvekben is ábrázolták, de csak az utóbbi időben vált ismertté és kezelhetővé. Lényeges tehát, hogy azok a hölgyek, akiknek „ismeretlen” eredetű hajhullásuk kezdődik szülés után, akkor, időben gondoljanak a pajzsmirigy betegségére, mert az időben megkezdett kezeléssel még lehet segíteni!


Forrás: www.endokrinkozpont.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!