Új gyógyszer a cukorbetegség kezelésében

Forrás: MedicalOnline
A St. Louis székhelyű Washington University School of Medicine kutatói a Nature Communications folyóiratban megjelent cikkükben egy eddig ismeretlen gyógyszercsoportról számoltak be, amely ígéretesnek mutatkozott 2-es típusú cukorbetegség és a nem-alkoholos zsírmájat, valamint szív-érrendszeri problémákat okozó metabolikus szindróma kezelésében.

A SWELL1 fehérje eredeti szerepe szerint a sejtek méretét, térfogatát érzékeli, ám segít az inzulin kiválasztásának kontrolljában, és a vázizmokban, valamint a zsírszövetekben is növeli az inzulin iránti érzékenységet.

Ezt a hatást úgy éri el, hogy szignálmolekulaként viselkedve olyan sejtfunkciókat kapcsol be, amelyek szabályozzák azt, hogy a sejtek mennyire jól használják fel az inzulint, valamint megkönnyíti a hasnyálmirigy inzulinszekrécióját.

A mostani kutatásban kifejlesztett SN-401 és még vizsgált változatai stabilizálják a SWELL1 molekulát, így fokozzák expresszióját és szignalizációs tevékenységét többféle szövetben is. Az SN-401 másik előnyös tulajdonsága, hogy egészséges egerekben nincs jelentős hatással a vércukorszintre, ellentétben a mai gyakorlatban használt antidiabetikumokkal.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!