Az elmúlt két év legjobbjai

2021. 11. 06.
Persze, hogy mi a legjobb, azt mindenki maga dönti el, hiszen az, hogy mi tetszik, teljesen szubjektív, pláne, ha képzőművészetről van szó – sőt gyakorta felmerül a kérdés, hogy mit tekinthetünk egyáltalán annak.

Ugyanakkor valahol, valakinek muszáj segítenie nekünk abban, hogy mire érdemes figyelnünk, mit érdemes megkóstolnunk, megvennünk, megnéznünk.

Szocska László

A Magyar Művészeti Akadémia is erre vállalkozik immár hetedik alkalommal, amikor nemcsak díjazza képzőművészeti tagozatának alkotóit, de a munkákat be is mutatja a nagyközönségnek, ezzel is irányt, utat mutatva a vizuális élményekkel bőségesen ellátott mindennapjaink útvesztőiben. Mert hogy izgalmas, szép, inspiráló-e egy műalkotás, az a fejben-szívben-lélekben dől el, de hogy mi az érték, abban nem árt, ha az adott műfajhoz értő szakemberek nyújtanak segítséget. Aki belép a Pesti Vigadó ötödik emeleti kiállítótermébe, különleges képzőművészeti alkotásokkal találkozik, amelyek mind anyagukban, mind megjelenésükben alapvetően különböznek, egyvalami azonban összekapcsolja őket: az aktualitás. Az elmúlt két év bezártsága, a fenyegetettség, a szabadság utáni vágy, a betegségtől való félelem meghatározza a kiállítás légkörét, ugyanakkor felszabadító erő hatja át az alkotásokat, szinte mindegyikben utalást találhatunk az emberi újjászületés képességére, az újrakezdés fontosságára.

Nagy Árpád Pika. Európa elrablása, olaj-vászon 150x200 cm

A kamaratárlaton Csontó Lajos, Ganczaugh Miklós†, Szentpétery Ádám, Szocska László, Maurits Ferenc és Nagy Árpád Pika munkáit láthatjuk, a közismert művészeti író, Abafáy-Deák Csillag válogatásában. A kurátor feladata nemcsak az volt, hogy a művekről kapott reprodukciók alapján kiválogassa a kiállításra érdemesnek tartott műveket, hanem kifinomult kompozíciós és arányérzékkel el is helyezte azokat a rendelkezésére álló térben. Így jöhetett létre az az impozáns válogatás, amely egészen november 7-ig várja a látogatókat az egyébként is csodálatra méltó Duna-parti tündérpalotában, a Pesti Vigadóban.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!