Eljött a méhek ideje!

2015. 08. 24.
Szerző: Szimpatika
A forró nyári napok és az eső után, a párásabb időben újra nagy mennyiségű virágport tudnak gyűjteni a méhek, amelyre nyár végén nagy szükségük is van.
A hűvösebb idő most ideális a méhek számára. Az eső elmúltával újra ki tudnak szabadulni a kaptárból, s a megfrissült természet ontja magából a nagy mennyiségű virágport. Nyár végén a méhek egészsége szempontjából elengedhetetlen is, hogy bőséges és változatos virágporral táplálkozhassanak, magyarázta Kutasi Tamás okleveles méhészmester a Kossuth Rádió Oxigén című műsorában.


A hazai méhpopulációról a méhészmester elmondta, évente átlagosan tíz százalékkal növekszik, már túl vagyunk az egymilliomodik méhcsaládon. Vidéken egyre többen látnak megélhetési lehetőséget a méhészkedésben, amelyet azonban nem lehet rutinból végezni, óriási tudásra, felkészültségre és tapasztalatra van hozzá szükség, ismerni kell a méhek biológiáját, s figyelemmel kell követni a környezet változásait is. Nincs két egyforma év, a méhésznek mindig új és új problémákkal kell megküzdenie, hangsúlyozta Kutasi Tamás.

Amerikában nemrégiben jellemző volt a kaptárelhagyás. Kutasi Tamás ezzel kapcsolatban elmondta: az Egyesült Államokban és Észak-Amerikában teljesen más a méhészeti kultúra, nagyüzemi méhészkedést folytatnak a nagyüzemi mezőgazdasági területeken. A gyomirtószerek, vegyszerek használata azonban csökkenti a méhek élettartamát. Magyarországon még lehet olyan területeken méhészkedni, ahol nincs nagyüzemi mezőgazdaság, s a méhek hozzá tudnak jutni a természetes táplálékukhoz. A lassan az egész világot körülhálózó elektroszmog azonban sehol nem kedvez a méhészkedésnek.

MTI Fotó: Rosta Tibor
Kutasi Tamás arra is adott tanácsokat, hogyan kell viselkedni méhek közelében. Elmondta: a magyarországi méh csak akkor árt, ha vétünk a „szabályaik” ellen. Nem szabad kapkodni, zörögni, zajongani a közelükben, de a nagyon erős testszagot, illatszereket sem szeretik, s inkább világos színű ruhákat célszerű viselni. Nyugodt mozdulatokkal akár védőfelszereléssel is ki lehet nyitni egy kaptárt, tette hozzá Kutasi Tamás.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!