Különleges baktériumokra bukkant kutatók egy csoportja

Szerző: Szimpatika
Egy pénteken publikált tanulmányban Venezuela déli részén, az amazonasi dzsungelben élő apró, elszigetelt törzs lakosainak emésztőrendszerében, szájában és bőrén élő mikrobákat vizsgálták meg. Az eredmények árulkodnak arról, a modern életvitel mennyire változtathatja meg az emberi szervezet baktériumközösségét.
A 2009-ig a világ többi részétől teljesen elszigetelten élő yanomami indiánok az embereknél valaha kimutatott legváltozatosabb baktériumközösséget hordozzák, beleértve néhány, korábban sosem kimutatott apróságot - jelentették a kutatók a Science Advances folyóiratban.

A kutatók meglepetten észlelték, hogy a yanomamik mikrobái antibiotikum-rezisztens géneket hordoznak - többek között olyanokat, amelyek a mesterségesen előállított antibiotikumok ellen kínálnak rezisztenciát -, hiszen sosem találkoztak a kereskedelmi forgalomban kapható ilyen szerekkel. Ezeket az ürülékmintákban talált baktériumokban lelték fel. Egyelőre nem tudják, miért hordozzák eme géneket - összességében 28 egyedülálló, rezisztenciát nyújtót -, de elképzelhetőnek tartják, hogy talajbaktériumoktól származnak, hiszen ezekről ismeretes, tartalmaznak antibiotikumnak ellenálló géneket.

Azt is lehetséges, hogy eme géneknek más funkciójuk van a baktériumokban, vagy pedig a yanomami indiánoknak volt közvetett kapcsolata a modern világgal, hiszen némelyiküknek van például pólója és machetéje. Táplálékuk is egyfajta forrása lehet eme géneknek. A falusiak ugyanis erjesztett kasszávát (tápióka) isznak, de ebből egyelőre nem vettek mintát.

Forrás: hirado.hu

Minden ember több billió mikrobát hordoz szervezetében - együttesen ezeket nevezzük mikrobiótának -, amelyek gyakorlatilag a szervezet minden szegletében megtalálhatóak. Az emberi egészséghez létfontosságú funkciókhoz, úgymint az immunrendszer fejlődéséhez, a táplálék feldolgozásához és a behatoló kórokozók feltartóztatásához járulnak hozzá.

„Vizsgálatunk azt sugallja, hogy a premodern emberi mikrobióta jóval változatosabb baktériumokból állt, és az apróságok funkciói is jóval nagyobb sokféleséget mutattak, mint a modern tevékenységektől (úgymint feldolgozott élelmiszerek és antibiotikumok) érintett populációkban találhatóak” - mondja Gautam Dantas, a vizsgálat vezetője.

Maria Dominguez-Bello, a kutatás másik szakembere hozzátette, a mikrobióta diverzitásának hanyatlása járulhat hozzá az immunológiai és anyagcserét érintő betegségek - ilyen például az asztma, a különféle allergiák, a cukorbetegség és az elhízás - utóbbi évtizedekben megfigyelt, egyre növekvő arányához.

A kutatók az 54 yanomami indián közül 34-től vett mikrobamintákat elemeztek, majd az eredményeket összevetették egy amerikai csoportéval, egy másik venezuelai amazonasi törzsével, a guahibóéval, illetve a dél-afrikai Malawi falusi lakosaiéval (eme kettőnek van némi kapcsolata az iparosodott társadalmakkal.)

Azok a csoportok, amelyek több kapcsolatot ápoltak a modern világgal, kevésbé változatos mikrobaközösséget hordoztak. Az eredmények arról árulkodtak, hogy a yanomamiknál a baktériumok változatosságának mértéke majdnem duplája az amerikai alanyokénál, és mintegy 30-40 százalékkal haladja meg a guahibókét és a malawikét. Némelyik a yanomamiknál fellelt, de a többieknél nem kimutatott baktérium jótékony hatásokat nyújt, például védelmet a vesekövek ellen.

A nagyobb változatosságot azonban csak a bőr- és ürülékbaktériumokban mutatták ki. A száj baktériumközössége megközelítőleg ugyanazt a sokféleséget mutatta, mint az amerikai alanyoké.

A yanomami indiánok félnomád életvitelű vadászó-gyűjtögetőkként élnek félreeső hegyvidéki otthonukban.

Forrás: Hirado.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!