Gyors megoldás szédülés ellen házi praktikákkal

Szerző: Szimpatika
Forrás: https://balaicza.hu/
Hogy a szédülés kinél milyen tünetekkel vagy érzettel jár, és mi okozhatja, arra a válasz szinte mindenkinél más és más. Nem véletlen hát, ha a kezelési lehetőségek is eltérőek. Az alábbi praktikák gyors megoldást nyújtanak szédülés ellen, amíg eljutunk az orvoshoz.

Gyakran elengedhetetlen az orvosi vizsgálat és kezelés, de nem ritka az olyan eset sem, amikor mi magunk is rengeteget tehetünk a tünetek megszüntetéséért vagy megelőzéséért. Tekintsük át, mi lehet a háttérben, és lássunk néhány egyszerű praktikát!

Ha valakinél rendszeresen jelentkezik kísérő tünetekkel együtt szédülés, jobb, ha mielőbb felkeresi háziorvosát, és segítségével tisztázza a panasz hátterét. Természetesen amennyiben a szédülés valamilyen betegség melléktünete csak, az alapbetegséget kell elsőként rendezni, és ettől már gyakran meg is oldódik a kellemetlen érzés. Sok esetben szerencsére nincs semmi komolyabb szervi eltérés a háttérben, és már kisebb életmód-változtatással, rendszeres relaxálással, tornával rendezhető a panasz. Most nézzük, mit az, amit mi magunk megtehetünk.

Gyógyító növények

Vérnyomáscsökkentők: galagonya, kökényvirág, citromfű, orbáncfű, gyermekláncfű, hibiszkusz, fagyöngy, árnika, fokhagyma, vöröshagyma

Alacsony vérnyomás elleni tea: bazsalikom, rozmaring, koriander, csalánlevél, borsikafű, zsálya, zöld tea, mate tea

Agyi keringést javítók: szójából kivont lecitin, gingko, mate tea, zöld tea, galagonya, kökényvirág

Feszültségoldók, nyugtatók, alvást segítők: levendula, orbáncfű, citromfű, szúrós gyöngyajak, komló, macskagyökér, ruta, zab, gyömbér, szurokfű, ánizs

Kitűnő erősítő, feszültségoldó az avokádó és a banán: amennyiben nincs tekintélyes súlyfeleslege, egyen meg naponta 1-2 avokádót és banánt, salátához adva vagy önmagában.

Rozmaringos bor: 1 üveg jó minőségű vörösborhoz adjon 6 – lehetőleg friss! – rozmaringágat. Zárja le az üveget, majd 4-5 napig hagyja sötétben állni. Ha nagyon levert, kimerült, kábultnak érzi magát és szédül, igyon meg belőle 1 decilitert, hamar felpezsdíti a keringését.

Fekete bors: ha nem fáj a gyomra egyébként, és reggelente szédül, alig tud magához térni, rágcsáljon el 3-4 szem fekete vagy zöld borsot éhgyomorra.

Fokhagymalé: nemcsak magas, hanem alacsony vérnyomás esetén is kitűnő keringésszabályozó. Préseljen ki 20 fokhagymát, a levét 2 evőkanál mézzel és egy citrom frissen facsart levével keverje el. Minden reggel és este kortyolgasson el egy likőröspohárnyit belőle.

Mézes bor: Hildegárd 400 gramm mézet 3 liter minőségi vörösborral kevert el, majd takaréklángon lassan felforralta, végül 150 ml fehérürömlevet (vermut) adott hozzá, majd még egyszer felforralta, fertőtlenített üvegekbe töltötte, és reggelente ebből kortyolgatott el egy likőröspohárkányit, ha nagyon labilis volt a keringése.

Borecet, almaecet: szédüléses rohamokban, főleg, ha az alacsonyabb vérnyomáshoz is társul, kitűnően aktiválják a keringést, „felélesztik a csít” (az életerőt). 2 evőkanálnyit keverjünk el 2 dl vízben, esetleg ízesítsük kevés mézzel, majd lassan igyuk meg. Használhatjuk külsőleg ledörzsölésre, lemosásokhoz is.

Krumplidiéta: a burgonya friss zöldségekkel nagyon jó vízhajtó, csökkenti a vérnyomást, az ödémát, javítja a keringést, így az agyi vérellátást is. 1-2 hétig mindennap fogyasszunk héjában főtt vagy sült burgonyát friss salátával, és étkezések között együnk gyümölcsöt.

Keringéstámogató gyógytea: nagyfokú kimerültség, alacsony vérnyomásra való hajlam, álmatlanság és koncentrációs zavarok esetén nem ritkán érzünk bizonytalan, forgó vagy húzó jellegű szédülést, esetleg szemkáprázással együtt. Ilyenkor napközben érdemes a következő teák keverékéből 1-2 csészével elkortyolgatni:

- Citromfű

- Orbáncfű

- Szúrós gyöngyajak

- Rozmaring

- Borsmenta

- Bazsalikom

Keverjük össze a felsoroltakat azonos mennyiségben, 1 evőkanálnyi keveréket fél liter forró vízzel forrázzunk le, majd 10 perc állás után szűrjük le, és egy teáskanálnyi mézzel ízesítve igyuk meg. Este a rozmaring és bazsalikom helyett levendulát, komlót és gyömbért keverjünk hozzá.

Kiegyensúlyozó ásványi anyagok és vitaminok

A kálium és a magnézium az ásványi anyagok közül a legkedvezőbb hatásúak szédülés esetén. Részben, mert az erek rugalmasságát növelik, emellett oldják a feszültséget, a stresszhatásokat, és támogatják a szívműködést is. A legtöbb káliumot és magnéziumot a következő zöldségek és gyümölcsök tartalmazzák: avokádó, spenót, brokkoli, banán, burgonya, zeller, káposztafélék, hüvelyesek, spárga, sárgabarck, mandula.

A mangán kis mennyiségben szintén elengedhetetlen az idegrendszer kiegyensúlyozott tevékenységéhez: oldja a feszültséget és javítja az izomreflexeket. Fő forrásai: dió, borsó, répa, tojássárga, gabonamagvak.

A B2-vitamin (riboflavin) mérsékli a stresszhatást, csökkenti a szemek fáradékonyságát és a szédülést. Főbb forrásai: élesztő, sajtok, leveles zöldségek, hal, tojás, tejtermékek.

A B3-vitamin (niacin) csökkenti az egyensúlyozó szerv betegségével (Menier-kór) kapcsolatos szédülési rohamokat, aktiválja a vérkeringést, csökkenti a magas vérnyomást. Főbb forrásai: búzacsíra, gabonák, avokádó, datolya, füge, szilva, sörélesztő, hal, tojás.

Az E-vitamin mérsékeli a fáradtságérzetet, antioxidánsként védi az érfalat, gátolja a trombózist előidéző vérrögök keletkezését. Fő forrásai: búzacsíra, szója, brokkoli, kelbimbó, tojás, gabonamagvak, spenót, hidegen sajtolt olajok.

A C-vitamin csökkenti az erek áteresztőképességét, vagyis az ödémaképződést, védi az érfalat a szabad gyökökkel szemben, így megőrzi annak rugalmasságát. Fő forrásai: citrusfélék, paprika, sárgabarack, csipkebogyó, szeder, cseresznye.

Vérpezsdítő fürdők, pakolások

Svédzuhany: tusoljunk le minden reggel – miután már jól átmelegedtünk – hideg vízzel. Kezdjük a jobb lábunknál, majd fokozatosan haladjunk felfelé. Majd ismét meleggel, és a váltást legalább 3-szor ismételjük meg; végül hideggel fejezzük be. Aranyszabály: mindig a periféria felől haladjunk a szív irányába, és a hideg épp csak érje a bőrt, nem szabad lehűteni a testet!

Szauna: hetente egyszer a stabilan beállított magas vérnyomásosoknak is gyógyszer, hiszen megtornáztatja az ereket, kiválaszt sok felesleges anyagot, stabilizálja a keringést és a vegetatív idegrendszert, oldja a stresszt, ellazítja az izmokat. Különösen jó alacsony vérnyomás, kimerültség, alvászavarok esetén.

Relaxáló fürdő: levendula, citromfű, geránium, rózsa, szantál illóolajból (vagy az ezeket tartalmazó fürdőolajokból) 5-10 cseppet tegyünk a fürdővízhez 2-3 evőkanál tejjel. Merüljünk el állig a habokban, és adjuk át magunkat a jóleső melegnek, hadd oldjon ki belőlünk minden feszültséget. Ha inkább felfrissülni vágyunk, tegyünk citrom-, grépfrút-, narancs-, bergamott- vagy rozmaringolajat a vízhez.

Kamillapakolás: fél liter vízzel forrázzunk le 3 evőkanál kamillavirágot, majd szűrjük le, áztassunk bele egy puha kendőt, kicsit nyomkodjuk ki, és tegyük a fejünkre. Kicsit pihenjünk vele – közben polcoljuk fel a lábainkat is! Oldja a feszültséget.

Rozmaring- és/vagy borsmentapakolás: ha nagyon lement a vérnyomásunk, az előbbi teába csepegtessünk rozmaringot és/vagy borsmentát (5-5 cseppet) is. Hamar felélénkíti a vérkeringést.


Forrás: https://balaicza.hu/

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!