Kalóriaszegény étrenddel a Parkinson-kór ellen

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Szerző: Szimpatika
Állatkísérletek alapján úgy tűnik, hogy a hosszú távú alacsony kalóriájú étkezés segít megelőzni a Parkinson-kór kialakulását. A kutatók szerint helyénvaló táplálkozás mellett lassabb az öregedéssel járó dopamin-veszteség, és ezáltal kisebb a rettegett betegség kifejlődésének kockázata.
A dopamin nevű kémiai anyag fő szerepet játszik a mozgás koordinációjában.

Noha az agy dopamin-szintje az életkor előrehaladtával természetesen is csökken, ez a csökkenés fokozott mértékű a Parkinson-kórban szenvedőknél, ami mozgáskoordinációs problémákhoz, remegéshez vezet. Kutatók szerint már korábbi, emberen történt felmérések is azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú, alacsony zsírtartalmú étrenden élők, rendszeresen sportolók kevésbé veszélyeztetettek Parkinson-kór kialakulása szempontjából.

A Proceedings of the National Academy of Sciences magazinban megjelent tanulmány arra keresett választ, hogy rézuszmajmok esetében a 30 százalékkal csökkentett kalóriájú étrend hogyan befolyásolja a Parkinson-kór kialakulását. Hat hónappal a kísérlet megkezdését követően a majmokba olyan toxint injektáltak, mely Parkinson-kórt képes kiváltani.

Az eredmények azt mutatták, hogy az alacsony kalóriájú étrenden tartott majmoknál a mozgáskoordináció jobb szinten maradt, mint a normál étrenden élő táraiknál. Az agyi dopaminszintjük szintén magasabb volt hasonlóan a GDNF nevű anyaghoz, mely a dopamint termelő sejtek életét segíti. A kutatók véleménye szerint az alacsony kalóriájú étrend hosszú távon segíti a Parkinson-kór megelőzését azáltal, hogy növeli a GDNF termelést, ezáltal a dopamin-termelő sejtek életképességét.

Olvasna még a témában?

Nyereményjátékok

Megfejtő

Kalandozzon velünk, legyen Ön is Megfejtő!

Kvíz

Olvassa el a Szimpatika magazint és válaszoljon a kérdésekre!

Tematikus kvíz

Böngésszen a honlap cikkei között és válaszoljon a kérdésekre!

Facebook játék

Egy könnyű kérdés – egy fantasztikus nyeremény

A nyitólapról ajánljuk

Szimpatika akció

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!