Megelőzhető lesz az Alzheimer-kór az új oltással?

Szerző: Szimpatika
Új módot fedezett fel a kanadai Laval Egyetem és a GlaxoSmithKline (GSK) gyógyszergyártó kutatócsoportja az agy természetes védekezési mechanizmusának stimulálására az Alzheimer-kórban szenvedők esetében.
Ez az áttörés, amelyet az amerikai tudományos akadémia folyóirata, a PNAS ismertet, megnyithatja az utat az Alzheimer-kór kezelésének kifejlesztése és annak az oltásnak a létrehozása előtt, amely meggátolja a betegség kialakulását.

Az Alzheimer-kór egyik fő jellemzője a béta-amiloid fehérjét tartalmazó plakkok kialakulása az agyban. A Serge Rivest professzor vezette kutatócsoport egy olyan molekulát azonosított, amely stimulálja az agy immunsejtjeinek az aktivitását. Az MPL molekulát (monofoszforil lipid A) a GSK már széles körben használja oltóanyag segédanyagaként, biztonságosságát már igazolták.

Alzheimer-kóros egerekkel három héten keresztül folytatott kísérletekben az állatok hetente kaptak MPL injekciókat, amelyek eltakarították a plakkokat az állatok agyából. A kutatók tesztelték az állatok képességét is arra, hogy új feladatokat tanuljanak meg, és jelentős javulást mutattak ki a kognitív funkciókban ugyanezen időszak alatt.

A kutatók az MPL felhasználásának két lehetőségét látják: Alzheimer-kóros emberek esetében injekcióként alkalmazhatnák a betegség előrehaladásának lelassítására, illetve oltóanyag készülhetne, amely antitestek termelését ösztönözné a béta-amiloid ellen.

"A vakcinát olyan embereknél lehetne alkalmazni, akiknél már kifejlődött a betegség, hogy stimulálja a természetes védekezési folyamatot. Megelőzésként is lehetne használni olyan emberek esetében, akiknél magas az Alzheimer-kór kifejlődésének kockázata" - idézte Rivest professzort a ScienceDaily tudományos hírportál.

"Amikor kutatócsoportunk egy évtizeddel ezelőtt munkához látott az Alzheimer-kórt illetően, a célunk az volt, hogy jobb kezelési módokat dolgozzunk ki a betegek számára. Ezzel a felfedezéssel, úgy gondolom, közel járunk célunkhoz" - tette hozzá.

Forrás: MTI

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!