Az emésztés normalizálása ünnepek után

2012. 01. 03.
Szerző: Szimpatika
Illatos, nagy libacomb rizzsel, krumplival, aztán visszautasíthatatlan finom édességgel. A következmény? Feszülő pocak, rossz közérzet. De hát, mitől? Ha túl sok húst eszünk túl sok hagyományos körettel, krumplival, rizzsel, tésztával, akkor a köretben lévő sok ragacsos keményítő csapdába ejti a gyomorsavat, és így a hús emésztetlenül hagyhatja el a gyomrot.

A hús fehérjéinek megemésztéséhez rengeteg gyomorsav kell. A húsevésnek nem az a fő veszélye, hogy azért savasodunk el, mert sok sav kell a hús megemésztéséhez, hanem azért, mert ha többet eszünk húsból és keményítőtartalmú köretből, akkor az emésztetlenül tovahaladó húsfehérjék majd a vastagbélben okoznak kellemetlen rothadásos folyamatokat. Ezen folyamatok egyike a húgysav termelése, és ez tényleg kellemetlen savasodást jelent. Amellett a húsfehérjék rothadása sok szabadgyök felszabadulást is jelent a vastagbélben. Mint láttuk a szabadgyökök szerepe a gyulladásos folyamatoknál is fontos. Tehát a vastagbélbe került nagyobb mennyiségű hús a vastagbélben kialakuló gyulladásoknak is kedvez. A gyulladás pedig a rák kialakulásánál a legnagyobb rizikófaktor.  Tehát sok húst sok hagyományos magyar körettel (krumplival, rizzsel, tésztával) mindenképpen rizikós.

De mi van, ha betartjuk az elsődleges szabályunkat és a húst nem hagyományos „garnírunggal”, hanem zöldségekből készült friss salátával vagy párolt zöldségekkel fogyasztjuk? Ha normál mennyiséget fogyasztunk ilyen módon, akkor semmi különös nem fog történni. Az emésztésünk tökéletes lesz! De ha sokat eszünk, abból megint csak baj lehet. Ha több étel kerül a gyomrunkba, akkor több idő kell annak a tökéletes megemésztéséhez, ekkor nem szabadna többet ennünk néhány óráig, de ha közben akár csak egy süteményt elfogyasztunk, a tökéletes emésztés eléréséhez további idő szükséges.

 

Amint látjuk, az ünnepi étrend könnyen felboríthatja az emésztőrendszerünkben az egyensúlyt. A felborult egyensúly azt is jelenti, hogy sokkal több emésztetlen étel pang a bélcsatornánkban. A belek ilyenkor megfeszülnek, a béltartalom tovahaladása lelassul, puffadunk, nő a hasunk és feszülést érzünk, ami nem akar enyhülni. Ezt a helyzetet a magunk erejéből nem tudjuk megoldani, segítség kell! De nem gyógyszer! Az emésztést tovább folytató bélflóra-mikroorganizmusok  segíthetnrk csak rajtunk. Ha fokozzuk a bélflóra tevékenységét a vastagbélben, akkor ezek az egysejtűek táplálkoznak, szaporodnak és az anyagcsereterméküket ürítik. Egyik ilyen anyagcseretermék a rövid szénláncú zsírsavak, ez a termék a bélmozgás elengedhetetlen „üzemanyaga”. Ezek hatására fokozódik a bél mozgása, elindul a béltartalom és nagy megkönnyebbülés közepette megszabadulhatunk tőle. Nagyobb ünnepi zabálások után akár két és fél kiló béltartalom is panghat a bélrendszerünkben. Ha ilyenkor sikerük a bélflórát aktivizálni, akkor rengeteg puki és székelés következményeként, két-három nap alatt akár két kiló fölöslegtől is megszabadulhatunk.

Hogyan aktivizálhatjuk a bélflóra működését?

Sok rostos étellel és a mikrorostos géllel! A rostok közötti kötött vízzel kitöltött tér a legjobb „kolonizáló”. A bélflóra mikrobáinak ez a tér a legjobb környezet a táplálkozásukhoz és a szaporodásukhoz. Ha valaki szokta fogyasztani a mikrorostos gélt, akkor ebben az ünnepi időszakban fokozottan ajánlom a fogyasztását. Ha szüneteltette, akkor kezdje újra, ha csak napi egy kanállal vett be, vegyen be ebben az időszakba legalább kétszer-háromszor annyit.

 

forrás: Dr. Hummel Zoltán/drhummel.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!