Szabaduljunk meg a banyapúptól!

Forrás: marieclarie.hu
A rengeteg ülés és okostelefonozás meglátszik a tartásunkon is. A banyapúp már egészen fiatal korban is egyre gyakrabban alakul ki. A legnagyobb baj, hogy ez kellemetlen és nehezen elviselhető fájdalommal is jár. Mutatjuk, milyen egyszerű, mégis zseniális gyakorlattal javíthatunk állapotunkon, akár meg is szüntethetjük a problémát.

Amit a banyapúpról tudni érdemes

A banyapúp mára népbetegséggé vált, amiért az okostelefonokat és a rengeteg ülést okolhatjuk. Amikor görnyedten ülünk és a fejünket kicsit megemeljük, hogy lássuk a képernyőt, egy "törés" alakul ki  a gerinc nyaki szakaszának görbületében. 

Ha túl sokat van a testünk ilyen pózban, a nyakcsigolyák egy idő után elmozdulnak és deformálódnak. A deformitás köré a test zsírszöveteket épít, ettől lesz a púp sokszor látványosabb.

A banyapúp megléte azt is jelzi, hogy a gerincünk nem működik megfelelően, a hátizmok gyengék, ami nyak- és vállfájdalommal járhat, sőt, a migrénes rohamok gyakoriságát is növelheti. A nyakfájás megszüntetésére egy egyszerű gyakorlatot alkalmazhatunk térdelőtámaszban.

Az apró mozdulat, nem csak a fájdalom ellen hatásos, de ha rendszeresen végezzük, a banyapúp megszüntetésében is segíthet. Már néhány nap alatt érezhetjük az aprócska, mégis zseniális mozdulat hatását, enyhül a nyakfájás, fejfájás.

pexels.com

Hogyan végezzük a banyapúp és nyakfájás elleni gyakorlatot?

Helyezkedjünk el négykézláb a szőnyegen. A karok legyenek nyújtva, a váll alatt, párhuzamosan. A lábak derékszögben a testre, a lábszár szintén derékszöget zár be a combbal. A tenyereket végig toljuk a talajba, a lapockákat távolítsuk egymástól.

Belégzésre húzzuk a nyakat felfelé a vállizmok segítségével, majd kilégzésre engedjük lefelé. Végezzük egy percig a gyakorlatot. Ne erőltessük a nyakat a mozdulat közben. Csak abban a mozgástartományban végezzük, ahol még nem okoz fájdalmat.

Ha nem tudjuk egy percen át végezni elsőre, akkor csak annyit csináljunk a nyakfájás és banyapúp elleni gyakorlatból, amennyit bírunk.

A fejfájás és a nyakizmok öszefüggése 

A fejfájás és a nyakizom összefüggése gyakran arra vezethető vissza, hogy a nyakizmokban feszülés és fájdalom jelentkezik, ami kiterjedhet a fejre is. A banyapúp és a nyakizomproblémák kialakulása mögött leggyakrabban az alábbi okok húzódnak meg:

  • A nyakizmok megfeszülnek a hosszú ideig tartó rossz testtartás, stressz vagy túlzott fizikai aktivitás következményeként. Ez a feszültség átterjedhet a fej hátsó részére és a fej körüli területekre, ami fejfájást okozhat. A feszes nyakizom nyomja az idegeket. A nyakizmok görcsös feszülése nyomást gyakorolhat az idegekre és az erekre a nyak területén. Ez az ideg- és érnyomás fejfájást eredményezhet. 
  • A stressz és a feszültség is befolyásolhatja a test fizikai állapotát, beleértve a nyakizmokat is. Az ilyen érzelmi tényezők hatására a nyakizmok szintén feszülhetnek, és ez fejfájást generálhat.
  • A nyaki gerincproblémák, például csontritkulás, porckorongsérv vagy más ízületi problémák szintén hozzájárulhatnak a nyak és a fej területén érzett fájdalomhoz és fejfájáshoz. 
  • A számítógép vagy mobiltelefon-használat ugyancsak a kiváltó okok közé sorolható. A hosszan tartó egy irányba nézés vagy gépelés mobiltelefonon, számítógépen gyakran rossz testtartásban történik, a fej lóg közben. Ez feszültséget és fájdalmat vált ki a nyakban és a fejben, az évek során banyapúp kialakulásához vezet. 
  • A helytelen alvási pozíció is befolyásolhatja a nyak és a fej állapotát. Ha nem kényelmes a testhelyzet alvás közben, vagy nem jó a párnánk, matracunk, a nyakizmok feszülhetnek, ami fejfájást okozhat.

elements.envato.com

A banyapúpot legjobb megelőzni, vagyis figyelni a helyes testtartásra amennyire csak lehet és minél kevesebbet tölteni a számítógép és telefonok használatával. Sokaknak azonban ez nem kivitelezhető, hiszen a munkájuk velejárója a napi 8 órás ülőmunka és monitor nézés. Nekik fokozottan javasolt a fent említett egyszerű gyakorlat mellett például gerincjógára járni, de az úszás is remek alternativája a hátizmok megerősítésének.

A fejfájás és a nyakizmok közötti összefüggés tehát számos tényezőből adódhat. Fontos kideríteni azokat a kiváltó okokat, amelyek esetlegesen hozzájárulnak a tünetek kialakulásához, és megfelelően kezelni azokat.

Amennyiben a fejfájás és a nyakfájdalom rendszeresen előfordul, érdemes szakemberrel konzultálni, szakorvos vagy fizioterapeuta segítségét kérni a pontos diagnózis és a megfelelő terápia érdekében.

 

Borítókép: pexels.com

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!