Hogyan függ össze a dohányzás és a későn fekvés?

2010. 10. 30.
Szerző: MTI/Szimpatika
Az "éjszakai bagoly" típusú emberek nagyobb valószínűséggel dohányoznak.
Az "éjszakai bagoly" típusú emberek nagyobb valószínűséggel dohányoznak, mint a korán fekvők és korán kelők, és nehezebb a leszokásuk is - állapították meg finn kutatók.

Az Addiction című szakfolyóiratban ismertetett tanulmányban harminc éven át követtek nyomon 23 ezer ikerpárt. A vizsgálat értékelésekor kiderült, hogy a magukat éjszakai bagoly típusúnak vallók körében több volt a dohányos, és nehezebben szoktak le szenvedélyükről.

Mint Ulla Broms kutatásvezető, a Helsinki Egyetem munkatársa elmondta, a nikotin stimulálószerként közrejátszhat abban, hogy tovább maradnak ébren a dohányosok, de inkább hajlanak arra a feltételezésre, hogy az esténként sokáig fennlévők könnyebben nyúlnak a cigaretta után.

A szokásokban és a napirendben rejlő magyarázat lehet, hogy az éjszakai típusú emberek nagyobb eséllyel látogatják a bárokat és éttermeket, ahol a dohányzás bevett szokás, vagy legalábbis a legutóbbi időkig így volt.   A követéses tanulmányban 1958 előtt született finn ikrek vettek részt, akiket 1975-ben, 2981-ben és 1990-ben is kikérdeztek különféle szokásaikról.

Broms csoportja a válaszokat elemezve megállapította, hogy 1975-ben az éjszakai bagoly típusú résztvevők 43, míg a korán kelők 27 százaléka volt aktív dohányos, 1990-ben pedig 35, illetve 21 százalék volt az arány.


Az 1981-ben dohányzók köréből 1990-re 27 százalékkal kevesebben szoktak le a cigarettáról az éjszakai típusúak közül, mint a korán kelők csoportjából.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!