#maradjotthon – anyaszemmel

2020. 06. 29.
|
A koronavírus-járvány gyorsan változó időszakában mindenkinek alkalmazkodnia kellett az aktuális körülményekhez. Anya júniusi lapunk hasábjain osztotta meg, ők hogyan élték meg a családdal a karanténhelyzetet.

Március közepén még azt hittem, megjelenik az áprilisi lapszám és leírtam, amit azon a napon éreztem, amikor először maradtunk otthon. Azóta eltelt két hónap, május közepe van, és utólag úgy érzem, nagyon idillinek képzeltem az itthon töltött időt. Ezt gondoltam akkor:

„Amikor ezeket a sorokat írom, éppen egy teljesen új élethelyzet első napjának reggele van, 6.30-kor nem Dávidkámnak könyörgök, hogy vegyen cipőt és induljon a buszhoz, uzsonnát sem pakolok a kikészített dobozokba, a gyerekeim alszanak, én pedig próbálom elképzelni, hogyan fogunk élni a következő hetekben.

Ami egy héttel ezelőtt volt, érvényét vesztette, amilyen terveink voltak, azok teljesen átalakultak. Jelen pillanatban nem tudjuk mi lesz egy hét múlva, de pár nap vagy óra alatt is megváltozhat újra az életünk. Fontos a gyerekekkel megbeszélni, hogy rendkívüli helyzetben vagyunk, szeretném, ha tisztán látnák ennek jelentőségét, tudniuk kell, hogy nem vakáción vannak, és érezniük kell, hogy együtt fogjuk felállítani a következő hetek keretrendszerét. Látniuk kell, hogy nincsenek erre bevett szokások, együtt fogjuk kialakítani, és bizony nem biztos, hogy zökkenőmentes lesz. Sajnos mi nem tudunk mától 0-24 órában itthon lenni velük, mindkettőnknek muszáj munkába menni, de mindent megteszünk, hogy minél kevesebbet legyenek egyedül. A máskor is otthon tanuló családoktól átvesszük a napirend használatát, mert nem csúszhatnak szét a napjaink, szükségünk van keretekre. Megtartjuk a hétköznapok-hétvégék különbözőségét, lesznek tanulóidők, szabad levegőn mozgással töltött »mindennapos testnevelés« órák, lesz minden nap művészeti óra zenével, rajzzal, és lesz idejük minden nap szabad játékra, bekuckózós olvasásra, de bevesszük a napi rutinba a közös háztartási segítséget, különös figyelmet fordítva a megfelelő tisztaságra.

Fontosnak tartom a nagyszülőkkel való kapcsolattartás kérdését is, hiszen rájuk fokozottan vigyáznunk kell, de tudom, hogy az dobja fel a napjaikat, ha láthatják az unokákat, ezért többször küldünk videót, fotót, és megtanítjuk őket a FaceTime használatára.

Minden kedves olvasónak kívánok egészséget, családja körében eltöltött tartalmas együttlétet, próbáljuk megtalálni ebben a rendkívüli helyzetben is a hála érzését, és mondjunk el egy imát az egészségügyben dolgozókért, az országért, a világért. Próbatétel ez mindannyiunk számára, alkalmazkodás, alázat, kreativitás, rugalmasság, az egyéni érdekek háttérbeszorítása, okos segítségnyújtás, kitartás, józan gondolkodás, türelem, ezekre van most szükségünk... Vigyázzunk egymásra és magunkra!”

A mai napon pedig erről tudok beszámolni:

Őrült szerencsésnek tartom magunkat, hogy elköltöztünk a budapesti társasházi lakásunkból, és volt lehetőségük a gyerekeknek minden nap a szabad levegőn játszani a saját kertünkben, a tanulóidő szüneteiben tíz perc ugrálás a trambulinon sokszor megváltás volt. Az első hetek digitális oktatásnak nevezett rendszere kegyetlenül megtépázta az idegeimet, levelet is írtam a pedagógusoknak, melyből idéznék egy részletet:

„Nektek nagyon nehéz lehet átállni egy ilyen oktatásra, nekünk pedig lehetetlen ilyen gyorsan berendezkedni otthontanulásra, munka mellett, több gyerekkel, több iskola rendszerével. Mi az elmúlt napokban mindent megtettünk, órákat ültünk a gyerekeink mellett, de 5 óra alatt sem jutottunk a kapott feladatok végére. Olyan ez most, hogy csak házi feladat van, órákig. Nagyon nehéz, mert nem vagyunk pedagógusok, nyelvtanárok pedig végképp nem, sokan nem is beszélünk németül. Közben végeznünk kell a munkánkat home office-ban, vagy távol a gyerekektől, stresszes munkahelyen. Néhányunknak kérdéses lett a megélhetése, a csőd szélére került a vállalkozása, felfordult az egész élete, mégis próbálunk segíteni a gyermekeinknek, és csak este esünk kétségbe...

A feladatok elolvasásához is a szülők eszközeire van szükség, amin lehet, hogy éppen dolgoznia kéne, de nyilván mindent a tanulásnak rendelünk alá. Próbáljuk önállóságra szoktatni őket, de egyedül nem tud órákat tanulni egy alsós kisgyerek. Hiányoztok nekik, mi nem pótolhatjuk a munkátokat, nem értünk hozzá, és félünk, hogy elmegy a kedvük, ha folyton azzal nyaggatjuk őket, hogy még milyen sok lecke van.

Kérünk Benneteket, ne próbáljatok úgy haladni, mint az iskolában, ez a jelen helyzetben nem fog menni, és csak feszültséget generál a szülők-gyerekek-pedagógusok tengelyen, amire most nagyon nincsen szükség.

Kérjük, hogy lassítsatok, az eddig általatok átadott anyag gyakoroltatása legyen az elsődleges cél, mert azt tudják egyedül is csinálni. Az új tananyagot megpróbáljuk átvenni, de egyszerre csak kevesebbet tudunk, mint Ti egy iskolai tanórán. Vannak családok, ahol több gyermek tanul egyszerre, képzeljétek el, hogy ezt így milyen sok idő és energia minden gyerekkel átvenni minden nap munka és háztartás mellett...”

Napi szinten előfordul most is, hogy egyszerre kell egy egyetemistának, két gimnazistának, egy felsősnek és egy alsó tagozatosnak teljesíteni különböző felületeken, ehhez ugye ennyi okoseszköz is szükségeltetik, mert egyszerre kell Teams, Zoom, Classroom, KRÉTA, Skype, Messenger, FaceTime, Redmenta, LearningApps, Gmail, mindehhez pedig megfelelő internetszolgáltatás is kell. Legfőképp azonban szükség van órarendre, személyre lebontva és beírva anya „okos füzetébe” a napi teendőkkel, határidőkkel, hiszen van, hogy apa vagy nagytesó felügyeli a tanulást, de előfordul, hogy önállóan kell Rékának is megoldania a napot. Persze így is van csúszás, sőt hiányzás is volt már, de próbálkozunk. Bevallom, egyre kevésbé sikerül tartani a napirendet, egyre több ellenállást tanúsítanak a gyerekek, nehéz a határidőket betartatni, mostanra elvesztette varázsát az online edzés, festés, zene és táncóra, én is türelmetlen vagyok sokszor, és bizony hamarabb feladom – nagyon szeretnék veszekedés nélkül, egyszerűen az anyukájuk lenni. Amikor úgy érzem, összecsapnak a fejem fölött a hullámok, akkor kell a rengeteg pozitív hozadékára gondolnom ennek a rendkívüli helyzetnek: hálás vagyok, hogy ennyit együtt lehetünk, hogy Apa is sokat dolgozik itthonról, Gergő túl van a rendkívüli érettségi nagy részén, szépül a kertünk, a házunk. Boldog Maia kutya, hogy nincs egyedül, mindkettőnknek megmaradt a munkája, egyelőre egészségesek vagyunk mi is és a szüleink is, megtaláltuk a módját, hogyan köszöntsük a Dédit vagy a nagyszülőket kellő óvatossággal, minden nap közel vagyunk a természethez, és ha itthon van mind a hat gyerek, ég a tűz és szól a gitár, akkor egy pillanatra elfelejthetjük, hogy mi van a kertkapun kívül... Továbbra is a legjobbakat kívánom mindannyiunknak, és mint márciusban, most is türelemmel, alázattal, kitartással vigyázzunk egymásra!

#KORONAVÍRUS

Regisztrált fertőzött:
16 920
Aktív eset:
11 863
Gyógyult:
4 382
Elhunyt:
675
Karanténban:
28 527
Mintavétel:
604 122
Magyarországi adatok – Legutolsó frissítés dátuma: 2020.09.19. 08:57

A nyitólapról ajánljuk

Szeptemberi akció

Magnézium Béres 375 mg + B6 filmtabletta

60 db

3 520 Ft

58,7 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Béres Csepp Extra® belsőleges oldatos cseppek + C-vitamin Béres 50 mg tabletta

4×30 ml + 120 db

4 940 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Algoflex® Forte Dolo 400 mg filmtabletta

20 db

1 960 Ft

98 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Exolorfin 50 mg/ml gyógyszeres körömlakk

2,5 ml

3 900 Ft

Vény nélkül kapható gyógyszer

Paranit fejtetű és serke elleni sampon + fésű

200 ml

3 190 Ft

16 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Zovirax ajakherpesz krém

2 g

1 520 Ft

760 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Natúr C-vitamin csipkebogyó kivonattal 1200 mg

80 db

2 060 Ft

25,8 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Kalmopyrin® 500 mg tabletta

24 db

1 380 Ft

57,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Sperti Preparation H® végbélkúp

12 db

2 670 Ft

222,5 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Dorithricin® Mentol szopogató tabletta

20 db

1 800 Ft

90 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Herbion® izlandi zuzmó 6 mg/ml szirup

150 ml

1 640 Ft

10,9 Ft/ml
Vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer***

Apetister junior málna-feketeribizli ízű oldat

100 ml

1 650 Ft

16,5 Ft/ml
Étrend-kiegészítő készítmény**

Sinupret® belsőleges oldatos cseppek

50 ml

2 300 Ft

46 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

Patikárium D3-vitamin tabletta

60 db

1 015 Ft

16,9 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Bilobil® Intense 120 mg kemény kapszula

60 db

4 880 Ft

81,3 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Apranax Dolo 100 mg/g gél

100 g

2 080 Ft

20,8 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Blend-a-dent extra erős protézisrögzítő krém

47 g

1 245 Ft

26,5 Ft/g
Orvostechnikai eszköz*

Otrivin Extra 1 mg/ml + 50 mg/ml adagoló oldatos orrspray

10 ml

2 100 Ft

210 Ft/ml
Vény nélkül kapható gyógyszer

VizolS 0,21% oldatos szemcsepp

10 ml

1 870 Ft

187 Ft/ml
Orvostechnikai eszköz*

Normaflore belsőleges szuszpenzió

30×5 ml

3 480 Ft

116 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Centrum® Gumivitamin gyermekeknek eper/málna ízben

30 db

2 180 Ft

72,7 Ft/db
Étrend-kiegészítő készítmény**

Diclac® Dolo 50 mg/g gél

100 g

2 230 Ft

22,3 Ft/g
Vény nélkül kapható gyógyszer

Daedalon® 50 mg tabletta

10 db

1 380 Ft

138 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer

Smecta® 3 g por szuszpenzióhoz

10 db

1 070 Ft

107 Ft/db
Vény nélkül kapható gyógyszer
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!
* A kockázatokról olvassa el a használati útmutatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát!
** Étrend-kiegészítő, nem helyettesíti a kiegyensúlyozott, vegyes étrendet és az egészséges életmódot.
*** Hagyományos növényi gyógyszer, a javallatokra való alkalmazása a régóta fennálló használaton alapul.

Friss cikkeink

Hírlevél feliratkozás

A hírlevélküldő szolgáltatás – rajtunk kívülálló okok miatt – nem támogatja a Freemail-es és Citromail-es címeket, hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!
Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

Aktuális magazinunk

Magazin címlap Már elérhető a a Szimpatika magazin 2020. szeptemberi száma!

Ingyenes magazinunkat kérje gyógyszerészétől a Szimpatika emblémával ellátott gyógyszertárakban! A korábbi számokat ide kattintva érheti el