A tavaszi fáradtság biológiája

Szerző: Szimpatika
A tavaszi hónapokban jelentkező ólmos fáradtságról, szédelgésről, gyengeségérzetről tudnunk kell, hogy bár igen kellemetlen, teljesen normális biológiai folyamat. Szervezetünk energiáját az évszakok közti váltás miatt kialakuló hormonális labilitás terheli meg: az álmosságérzetért felelős – télen nagyobb arányban termelődő – melatonin és a napsugarak hatására egyre nagyobb mértékben képződő, boldogsághormonként ismert szerotonin hormon egyensúlya átmenetileg felborul. A melatonin szintje csökken, a szerotoniné viszont lassan és fokozatosan nő – ezért alakulhat ki átmeneti álmatlanság.

Minden érzékszervünket megmozgatja az ébredő természet: a szabadban a napfény mellett az illatok is hatással vannak ránk. Az információ továbbításában szerepet játszó, serkentő hatású dopamin termelődése a kellemes illatok hatására megnő, emiatt energikusabbnak érezhetjük magunkat. Tavaszi fáradtság ide vagy oda, a hormonok játéka emberben, állatban egyaránt megkezdődik, a hosszabb nappalok beindítják az állatok ivari ciklusát, a madarak vonulását, a szarvasok agancsfejlődését. A nemi hormonok termelődése, a szaporodás nagyban függ az úgynevezett fotoperiódustól. A növények nem hoznak virágbimbót, amíg meghatározott időtartamú napsugárzás nem éri őket, de az állatok is bizonyos folyamatok – például a bunda, a tollazat színének, mennyiségének megváltozása, vagy a szaporodás – csak a napsütés vagy a meleg hatására indul el.

Az állandó fáradtság mögött a szeszélyes időjárás és a helytelen táplálkozás is állhat – mondta Ambrus Anikó háziorvos. „Tavasszal már sokat süt a nap, bizony gyakran előfordul, hogy egyik percben meleg van, a másik percben pedig hirtelen elered az eső és vihar tör ki. Ez az időjárás-változás nem csak az idősebbeket és a gyerekeket viseli meg, mindenkit kábulttá tesz.”

A napfény hiánya miatt március környékére a szervezet D-vitamin szintje is lecsökken, ami nemcsak az immunrendszerre, de kedélyünkre is hatással lehet. A megfelelő táplálékbevitel, a friss zöldségek-gyümölcsök által nyújtott vitaminok, ásványi anyagok hiánya tovább ronthat ezen az állapoton. Könnyen emészthető ételekkel, óvatosan elkezdett mozgással, sétákkal, közérzetünkön is javíthatunk.

„A hal kifejezetten jó hatású tavaszi fáradtság idején, tele van fontos elemekkel és szinte korlátlan mennyiségben fogyasztható. A tejtermékek jó adag kalciummal egészítik ki a szervezetet. A cukros finomságoknak intsünk búcsút, igyunk sok folyadékot, lehetőleg vizet vagy gyümölcslét! A szervezet vitaminraktárainak feltöltéséhez a legjobb választás a friss idénygyümölcsök, zöldségek fogyasztása.

A szabad levegőn végzett mozgás segít a kilók leadásában, serkenti a vérkeringést és felvenni a harcot a fáradtság és rossz közérzet ellen. Ha a panaszok nem javulnak, érdemes felkeresni a háziorvost, mert a háttérben akár betegség is meghúzódhat.” – tudtuk meg a doktornőtől.

Forrás: ng.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!