Mi okozhat hangképzési zavarokat?

Forrás: Fül-orr-gége Központ
A beszéd során a hangszalagok a gége belsejében mozognak, a kiáramló levegő hatására létrejövő hangszalag rezgés eredményezi az alaphangot. Ha ez az egyszerűnek tűnő folyamat bármilyen ponton sérül, akkor hangképzési zavarról beszélünk. A lehetséges okokat dr. Holpert Valéria fül-orr-gégész, foniáter, a Fül-orr-gége Központ orvosa ismertette.

Milyen tünetek utalnak hangképzési zavarra?

– A hangképzési zavar jele, ha elhúzódó rekedtséget tapasztalunk, vagy épp túl magas vagy alacsony lesz a hangunk, vagyis megváltozik a hangmagasság.

– Ha a hangunk beszéd közben elcsuklik, délutánra, estefelé rendszeresen elfárad, fátyolossá, erőtlenné válik.

– Ha beszéd közben fájdalmat érzünk a torokban, akár gombócérzés is jelentkezhet.

A hangképzési zavarok okai lehetnek

  • A hangképzési zavarokat okozhatják a hangszalagon képződött növedékek, például ciszta vagy csomó is, de a krónikus hangszalag-gyulladás következtében kialakulhat hangszalag polip is.
  • A tüneteket azért sem szabad elhanyagolni, mert az elváltozás rosszindulatú is lehet, így panaszok esetén gondolni kell a hangszalagok területét érintő daganat lehetőségére is.

Fotó: Andrea Piacquadio/pexels

  • Egyéb betegségek – például sclerosis multiplex, myasthenia gravis, Parkinson-kór – és életmódbeli tényezők is szerepet játszhatnak a tünetek megjelenésében. A hangszalagok gyulladását kiválthatja többek közt reflux vagy légúti betegség, légúti allergia és dohányzás is, de jelentkezhet műtét – gyakran a pajzsmirigyet érintő beavatkozás – után is.
  • A hangszín változása utalhat a háttérben meghúzódó hormonális problémára, de kiválthatja a helytelen beszédtechnika, a hang túlerőltetése, a gyakori krákogás vagy torokköszörülés is.

Ezért fontos a korai diagnózis

A mielőbbi felismerés lényeges, mert korai diagnózis esetén van a legjobb esély a teljes felépülésre. Igaz ez különösen a súlyos, rosszindulatú elváltozások esetében épp úgy, mint akár a helytelen beszédtechnika által okozott károsodások helyreállítására.

Dr. Holpert Valéria elmondta, hogy a hangképzési zavarok foniátriai kivizsgálásának része a gégetükrözés, illetve a stroboszkópos vizsgálat, melynek során a hangszálak rendellenességeire derülhet fény. Az eredmények függvényében további képalkotó vizsgálatokra is sor kerülhet, illetve ha a kiváltó ok kapcsán felmerül egyéb betegségek szerepe, akkor például gasztroenterológus vagy allergológus bevonására is szükség lehet az eredményes kezeléshez.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!