Allergiavizsgálat gyerekeknél

Forrás: Budai Allergiaközpont
Ha szülőként azt gyanítjuk, hogy a gyermek tüneteinek hátterében allergia állhat, ezt szeretnénk kivizsgáltatni. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergia specialista ismerteti, hogy milyen életkorban, hogyan zajlik az allergiavizsgálat gyerekeknél.

Csecsemőknél kizárásos diéta

Újszülött és csecsemőkorban a baba érzékeny bőrét akár a mosószer vagy a fürdetéshez használt készítmények is irritálhatják. Az ebben az életkorban gyakori bőrtünetek megjelenése emellett a táplálkozással is összefügghet.

Akár a tápszer valamelyik összetevője, akár az anyatejjel átjutó allergén fehérjék is okozhatnak tüneteket. Az ekcéma, száraz bőr, kiütések mellett hasfájás, görcsök, hasmenés és véres széklet is jelentkezhet. Ilyen esetben a szülők érthető módon szeretnék minél előbb beazonosítani, hogy mi okozza a kicsi panaszait. Különösen, ha a családban van allergiás beteg és az öröklődés miatt a gyermek a magasabb kockázatú csoportba tartozik.

„Kisebbeknél, általában 1 éves kor alatt az allergén kiiktatása javasolt és a tünetek megfigyelése. Ha javulást tapasztalunk, akkor idővel vissza kell vezetni az allergént, és ha ismét jelentkeznek a panaszok, akkor egyértelmű, hogy mi okozza a gondot. Tápszeres babánál a hidrolizált tápszer felírása, anyatejes babánál az édesanya diétája jelent megoldást a tünetek ellen.”

Prick-teszt vagy vérvizsgálat

Három éves kor alatt jellemzően inkább a táplálkozáshoz köthető az allergiás tünetek megjelenése, de óvodáskor környékén már egyre többen fordulnak hozzánk a gyermek szénanáthás tünetei miatt is – számol be tapasztalatairól dr. Balogh Ádám. – Ilyen esetben az allergiavizsgálat gyerekeknél történhet vérből vagy alkaros bőrpróbával, prick-teszttel. Utóbbi esetben apró karcolásokat ejtünk az alkar bőrén, ahová előzőleg a vizsgált allergént cseppentettük, majd 15-30 perc elteltével megfigyeljük, hogy jelentkezik-e reakció az érintett területen.

A vérvizsgálat előnye, hogy a mai korszerű molekuláris diagnosztikának köszönhetően kis mennyiségű levett mintából is sok allergén és azok komponensei is vizsgálhatók. Ezzel nemcsak a diagnózist, de a későbbi kezelést is jobban meg tudjuk határozni, ételallergia esetén elkerülhetők például a felesleges diétás korlátozások, de a szénanáthás tünetek kezelése is eredményesebb lehet.

Allergiavizsgálat gyerekeknek – így segít a tüneti napló

Összefoglalva dr. Balogh Ádám elmondta, hogy egy év alatti gyermekek esetében elsősorban a kizárásos diéta, az allergén kiiktatása alapján lehet megállapítani, hogy mi okozza a kicsi tüneteit. A diagnózist segítik a szülő megfigyelései, a tüneti napló vezetése. Egy év feletti gyerekeknél már lehetőség van allergiavizsgálat végzésére, ilyenkor rendszerint a vérvizsgálat az elsődlegesen választott vizsgálati módszer.

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!