Hány éves korban házasodjunk?

2015. 08. 06.
Szerző: Szimpatika
Mikor mondjuk ki a boldogító igent? Fiatalon, a húszas éveink elején, amikor még kölcsönösen alakíthatjuk egymást? Vagy minél többet várunk, annál jobb, hiszen 30 fölött már sokkal érettebbek vagyunk? Egy új kutatásból kiderült, leginkább a húszas éveink második felében érdemes házasságot kötni, ha a válás kockázatát minél kisebbre akarjuk csökkenteni.
A tudósok már régóta tudják: a válások aránya a szinte tinédzser fejjel, 18-20 évesen kötött házasságoknál a legnagyobb. Akik 25 éves korukban házasodtak össze, azoknál 50%-kal kisebb a válás esélye, mint azoknál, akik 20 éves korukban kötöttek házasságot. Nem túl bonyolult a magyarázat: a fiatal párok többsége nem elég érett a házassághoz. Azonban mi a helyzet a 25 éves kor után, a húszas évek végén kötött házasságokkal?

Fotó: dreamstime / babybooz.com
A kutatók szerint a személyiség 30 éves korunk körül stabilizálódik, a pszichológia már 1890 óta arról beszél, hogy 30 éves korunk előtt rengeteget változik a személyiségünk, 30 fölött már alig, vagy rendkívül lassan. Nem túl bonyolult a magyarázat: 30 éves korunk előtt ér bennünket a legtöbb külső hatás: gyermekkor, közösségek, iskolák, első munkatapasztalatok, önálló élet, első szerelmek, családalapítás stb. Általában 30 éves korunk körül válik viszonylag kiszámíthatóvá az életünk.

Éppen ezért a húszas éveink végén, illetve a 30 éves kor fölött kötött házasságokban már nem jelent akkora kockázatot a házastársak személyiségének és viselkedésének változása. A kutatók szerint nem csupán az érett, stabil személyiség csökkenti a válás kockázatát, 30 fölött a párok tagjai stabilabb anyagi háttérrel rendelkeznek, ezért az anyagi feszültségek is kevésbé jellemzőek, mint 30 alatt.

Egy frissen publikált kutatás mégis azt mutatta ki, hogy a válás esélye azoknál a legalacsonyabb, akik 25 és 32 éves koruk között álltak oltár elé. Nicholas Wolfinger, az Utahi Egyetem professzora frissen publikált kutatásában arra a következtetésre jutott, hogy a 32 éves kor fölött kötött házasságokban évente 5%-kal nő a válások aránya.

Professor Wolfinger azzal magyarázza a jelenséget, hogy 30 fölött a többség annyira görcsösen akarja a házasságot, hogy inkább kompromisszumot köt, és lejjebb ad az igényeiből annak érdekében, hogy valakivel „végre” összeköthesse az életét.

A statisztikák elemzéséből kiinduló kutatás azt is megállapította, hogy a képzettség, a műveltség, az érdeklődés, az iskolázottság, a vallás, a származás, az anyagi helyzet, a szexuális aktivitás az életkorhoz, az életkor meghatározó jellegéhez képest szinte egyáltalán nem befolyásoló tényező abban, hogy válás lesz-e a kapcsolat vége.

Forrás: hvg.hu

Ez a cikk több mint egy éve került publikálásra.
A cikkben szereplő információk a megjelenéskor pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Olvasna még a témában?

A nyitólapról ajánljuk

Friss cikkeink

Hírlevél

Feliratkozom a Szimpatika hírlevelekre, ezzel elfogadom az Adatkezelési Tájékoztatóban olvasható feltételeket, és hozzájárulok, hogy a szimpatika.hu a megadott e-mail címemre hírlevelet küldjön, valamint saját és partnerei üzleti ajánlataival felkeressen.

Az űrlap kitöltése, az adatok megadása önkéntes.

A hírlevélküldő szolgáltatás nem támogatja a freemail.hu-s és citromail.hu-s címeket, ilyen címek megadása esetén hibák léphetnek fel!
Kérjük, használjon más e-mail szolgáltatót (pl: gmail.com)!